Nog niet ontdekt door het massatoerisme
3Etangs, plek tussen de vulkanen

Drie jaar geleden verloren de Nederlandse Basten en Christine hun hart aan de Franse Auvergne. Na een maandenlange zoektocht vonden zij er hun toekomstige stek in Saint Gervais d’Auvergne. Hoewel wij iedere zomer naar Zuid-Frankrijk rijden, lieten wij de Auvergne altijd links liggen. Tijd om daar verandering in te brengen en te gaan logeren bij Basten en Christine! 

Drie meertjes – Les 3Etangs

Na een snelle rit van zo’n 9 uur (geen kinderen op de achterbank die moeten plassen/eten/spugen/ruziën/rennen) rijden we de landweg op richting Les 3 Etangs. Het domein van Basten en Christine dankt zijn naam aan de drie meertjes (etangs) die erop liggen. Bij aankomst komt labrador Bisous ons al tegemoet rennen op de parkeerplaats, gevolgd door haar baasjes. We verblijven in een van de drie gites: Le Marron. Deze gite heeft drie slaapkamers, een fijne badkamer en een grote woonkeuken met open haard.

Brocante inrichting

Toen Basten en Christine de 200 jaar oude boerderij kochten, wisten ze dat ze serieus aan de slag moesten om hier hun gedroomde vakantiedomein te kunnen starten. Basten ging aan de slag met de gites en bleek niet alleen een goede stucadoor, maar ook loodgieter, tegelzetter, timmerman en aannemer. Christine zorgde voor het interieur, dat grotendeels bestaat uit brocante vondsten van lokale markten en kringloopwinkels. Het resultaat zijn lichte, frisse gites met een inrichting waarin je je onmiddellijk thuis voelt en met nieuwe badkamers en keukens.

Op Les 3 Etangs is ook een hippe, vintage stacaravan te huur en er zijn zes kampeerplaatsen rond de meertjes. Kamperen doe je hier op waanzinnig mooie plekjes aan de meertjes, met je ‘buren’ op enkele honderden meters afstand. Geen probleem op dit zes hectare grote domein!

Yoga in een grasveld met witte bloemen

Achter op de quad

De boerderij, waarin de familie woont, en de gites en camping kijken uit over de drie meertjes. Via diverse slingerpaadjes kun je een wandeling maken over het domein. Of: je gaat zoals wij achterop de quad bij dochter Sterre. Wel goed vasthouden!

Iedere gite heeft zijn eigen terras met picknicktafel. ‘s Ochtends ontbeten we hier met de verse broodjes die zoon Pepijn ons bracht. Daarnaast is er een gemeenschappelijke open ruimte waar aan lange tafels samen gegeten kan worden. Ernaast ligt een open vuurplaats en een flinke barbecue, waar we de laatste avond getrakteerd werden op een gezellige maaltijd met de familie.

Christine nam ons mee naar de mooiste plekjes in de omgeving. Het landschap met 80 slapende vulkanen is indrukwekkend. De grootste vulkaan, de Puy de Dome, ligt op een uurtje rijden. De top is te bereiken met een boemeltreintje. Wij sloegen dit avontuur over, omdat de vulkaan helaas gehuld was in mist.

Eiffel in de Auvergne

Andere mooie bezienswaardigheden zijn de Méandre de Queille en – heel verrassend – Le Viaduc de Garabit uit 1884. Deze enorme spoorbrug van 564 meter lang en 120 meter hoog werd ontworpen door Gustave Eiffel, inderdaad, die van de Eiffeltoren.

De Auvergne is nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat maakt deze streek heel relaxt, evenals het domein van Basten en Christine. Alleen al op Les 3 Etangs zelf kunnen we dagen doorbrengen en dan nog ontdekken we nieuwe dingen. Aan alle kleine details is gedacht bij het verbouwen en inrichten en de vele historische elementen maken dat je nooit uitgekeken raakt. Wie een plek zoekt om tot rust te komen, voelt zich hier thuis! 

Praktische informatie:

Waar? Les 3 Etangs (Basten & Christine Zwart), Le Fal, 63390 St. Gervais d’Auvergne
Wat? Drie gites, stacaravan, 6 kampeerplaatsen
Aantal personen: 2-6 personen (gites), 4 personen (caravan)
Faciliteiten: WiFi, aanschuiftafels, bbq, zwemmeertjes, trampoline, spelletjes- en leeshoek, twee gemeenschappelijke ruimtes, hangmatten, speelgoed

Overzicht