Skitoering in de Savoie Mont Blanc

De leukste wintersporten
Op wintersportvakantie? 3x Wintersport anders

Skitoering in de Savoie Mont Blanc

Het leuke van met andere mensen op reis gaan, is geïnspireerd worden dingen te doen die je anders niet doet. Onze wintersportvakanties stonden altijd in het teken van skiën, tot mijn verblijf in de Franse Alpen. Tijdens mijn reis naar de Savoie Mont Blanc ontdekte ik de charme van andere winterse sporten. Probeer ook eens iets nieuws: 3 x wintersport anders.

1. Ga toerskiën

De geoefende skiër die graag wat meer uitdaging wil, vindt dat vast en zeker bij het toerskiën. De uitdaging begint al bij je uitrusting, die afwijkt van de standaard ski-uitrusting. Om omhoog te lopen, laat je de binding aan de achterkant open en gebruik je skivellen zodat je niet naar beneden glijdt. Een goede conditie is onontbeerlijk, i.p.v. de skilift te gebruiken, loop je omhoog. Zwaar en intensief, maar daar staat tegenover dat je op plekken komt, waar je met je normale ski’s nooit zult komen. De maagdelijke witte wonderwereld ligt aan je voeten… adembenemend mooi!

Tip: neem een gids mee, die je niet alleen de techniek leert, maar ook de mooiste routes kent.

2.  Probeer sneeuwwandelen

Een vers pak sneeuw en zin om een mooie wandeling te maken door de wondere witte wereld? Met alleen wandelschoenen aan zak je weg, als je niet oppast tot aan je middel. Gelukkig zijn er sneeuwwandelschoenen, ofwel sneeuwraketten die je aan je bergschoenen kunt binden. Ideaal! Je wandelt er zo op weg en krijgt de kans ongerepte plekken te betreden. In Les Saisies lopen er verschillende wandelroutes ‘on top of the world’. Ga met een stoeltjeslift omhoog en start vanaf daar je wandeling.

Tip: Handig, sneeuwraketten zijn gewoon te huur bij de lokale skiverhuur!

3. Langlaufen

Langlaufen, ofwel cross-country skiën, stond voor mij altijd gelijk aan ‘doodlopen’. Vreselijk saai leek het me, en dodelijk vermoeiend… Dat laatste klopt, dat eerste moet ik recht trekken. Met een leraar gingen we op pad in Les Saisies. Eerst wat oefeningen om te remmen en hoe te glijden/lopen. Met knikkende knieën en zwabberende lange latten mochten we een klein stukje ervaren van het mekka voor langlaufers. 120 kilometer loipes door een beschermd natuurgebied, bosrijk, met hoogvlaktes en spectaculair zicht op de Mont Blanc. Allesbehalve saai; indrukwekkend mooi en ondanks de inspanning ook rustgevend.

Tip: een goede conditie is onmisbaar wil je echt kunnen genieten!

Extra tips:

  • Na een dag op de ski’s, langlaufski’s of toerski’s nog behoefte aan een adrenalinekick? Probeer de Mountain Twister in Les Saisies, een soort van rodelbaan die het hele jaar geopend is. Met de lift omhoog, met ‘piepende’ remmen de berg af!
  • Een adrenalinekick die je een paar dagen blijft achtervolgen, krijg je door met een helikopter over de Alpen te vliegen. Wat een ervaring! Om nooit meer te vergeten…

Helikoptervlucht boven het skigebied in de Savoie Mont Blanc

Met dank aan:
Savoie Mont Blanc Tourisme

Lees alle tips voor een bezoek aan de Savoie Mont Blanc

Overzicht