Onder de zeespiegel
3x bijzonder overnachten in Laag Holland

Hollandser dan dit wordt het niet: Laag Holland! Deze streek ten noorden van Amsterdam heeft zoveel te bieden, aan een dag heb je niet genoeg. Of je nu een fluisterbootje huurt om door Waterland te varen, per Loungeklipper het IJsselmeer op gaat, een rondwandeling op Marken maakt, gaat fietsen langs de leukste theetuinen of de idyllische stadjes Monnickendam, Edam en Graft-de Rijp bezoekt, een dag is altijd te kort. Onze tip: blijf slapen en neem de tijd om al het moois van Laag Holland te ontdekken. 3 x bijzonder overnachten!

1. B&B Het Kerkje van Etersheim

In het uiterste puntje van Laag Holland, net ten zuiden van Hoorn, ligt het gehucht Etersheim. Al slingerend over een landweggetje, met regelmatig een ophaalbruggetje, bereik je het kleine dorp. Net als je denkt aan het einde van de wereld te zijn beland, rijd je Etersheim binnen, beroemd door het schooltje van Dik Trom. Voordat de weg het Markermeer bereikt, vind je aan de rechterhand B&B het Kerkje van Etersheim.

Hoewel het interieur misschien niet helemaal is wat je bij Bijzonder Plekje verwacht, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de ligging en de prachtige omgeving. Loop de straat uit en je staat aan de rand van het Markermeer, waar de Zuiderzeeroute langs loopt. Ook het Dik Trompad en de Pontjesroute zijn erg leuk. Ga niet naar huis zonder een wandeling naar de Breek, waar je bij de molen een bezoekerscentrum vindt met een koffiehuis. Je bevindt je daar op het laagste stukje van Noord-Holland, maar liefst 6,60 meter onder de zeespiegel!

B&B het Kerkje van Etersheim – Etersheim 10, 1474 MT Oosthuizen

2. B&B Het Pakhuys in de Rijp

De idyllische dorpjes van Laag Holland strijden om de titel ‘mooiste dorpje van de streek’. Is het Broek in Waterland met de karakteristieke houten huizen, Monnickendam met de mooie historische binnenstad of Graft-De Rijp in de Eilandspolder? Het is ons om het even, we genieten van elk dorp even veel. Het centrum van De Rijp lijkt rechtstreeks van een ansichtkaart af te komen, logisch dat het verklaard is tot beschermd dorpsgezicht. Stralend middelpunt is het oude Raadhuis met de Waag.

Vlak daarnaast ligt B&B Het Pakhuys, een luxe accommodatie gevestigd in een rijksmomument. Achter de eeuwenoude (trap-)gevel ligt een prachtige design B&B met 7 kamers. Kwaliteit, luxe en sfeer; de kernwoorden van een verblijf bij Het Pakhuys. Op de begane grond vind je de woonkamer en stijlvolle ontbijtruimte. Bij mooi weer ontbijt je in de diepe achtertuin. Ook heerlijk om hier aan het einde van de dag neer te strijken met een goed glas wijn. Het ontbijt is echt een feest, de geur van versgebakken brood verspreidt zich in de ochtend door het Pakhuys. Gastheer Arjan, tevens chefkok, staat in de keuken alles vers te bereiden, van fruitsalade tot yoghurt en een eitje naar keuze.

Ben je een lichte slaper? Neem oordopjes mee! Door de ligging naast de kerk word je door de kerkklokken de hele nacht op de hoogte gehouden van de tijd.

B&B Het Pakhuys – Grote Dam 7, 1483 BK  De Rijp

3. Het Hof van Marken

(Bijna) elke toerist in Nederland brengt een bezoekje aan Volendam en Marken. Wat mij betreft laat je de drukte van Volendam links liggen en ga je rechtstreeks naar Marken. Ook hier ontkom je uiteraard niet aan de toeristenwinkeltjes, maar zodra je het haventje verlaat, verlaat je ook de drukte en loop je door idyllische straatjes.

Wil je nog meer rust tijdens je bezoek aan het dorpje, blijf dan slapen in Hotel Hof van Marken. Het hotel ligt midden in het dorp tussen de karakteristieke huizen en telt 7 nostalgische kamers. Houtwerk in de kleuren van Waterland, een snufje brocante, de sfeer van toen… Sta ‘s morgens vroeg op om in alle rust een rondwandeling over het eiland te maken, langs de fotogenieke vuurtoren het Paard van Marken en langs de ‘werven’, verhoogde verzamelingen van huizen, beschermd tegen overstromingen.

Hof van Marken – Buurt II, nr. 15, 1156 BC Marken

Meer lezen over Laag Holland?

Overzicht