Routepaaltje met wandelaars in de sneeuw

Beleef een bijzondere winter
5 tips voor een dagje uit in de winter

Routepaaltje met wandelaars in de sneeuw

Hollandse winters zijn weliswaar vaker grijs dan wit; saai zijn ze allerminst. Want vanuit de behoefte aan warmte, kleur en gezelligheid worden júist dan originele activiteiten georganiseerd. Ook in de natuur valt dan veel moois te ontdekken. Wij worden helemaal warm van de winter. Daarom, voor jou, deze vijf tips voor een dagje uit in de winter die je niet mag missen.

1. Zaag je eigen dennenboom

Een echte dennenboom als kerstboom zaag je in december zelf in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De bomen worden er jaarlijks gerooid om te voorkomen dat het stuifzandgebied dichtgroeit. In feite help je de boswachter dus een handje. Bij het bezoekerscentrum haal je een bon op waarmee je in het veld je eigen boom mag uitkiezen en zagen. De regel is: één boom per bezoeker. Dus ga je met het hele gezin op pad, dan zaag je al snel een dennenbosje bij elkaar. Leuk voor in de tuin! De bomen zijn gratis maar… je betaalt wel entreegeld voor het park. Maak er dus gerust een dagje van; het park in wintertooi is prachtig! Grote kans dat je onderweg edelherten en wilde zwijnen spot. Tip: neem je eigen zaag mee!

Kijk voor data en meer informatie op www.hogeveluwe.nl.

2. Gouda bij Kaarslicht

Wist je dat Gouda behalve Kaasstad ook Kaarsstad wordt genoemd? Die naam dankt ze aan de kaarsenfabriek die hier al in 1853 ‘Goudse kaarsen’ produceerde. Tijdens het evenement ‘Gouda bij Kaarslicht’ – half december – komt de stad flonkerend tot leven. Duizenden kaarsjes en lichtjes branden dan in de straten, hofjes, en historische gebouwen van de stad. Volgens de traditie wordt de avond geopend met het ontsteken van de grote kerstboom op de Markt. Alle activiteiten staan in het teken van licht, kaarsen en kerstmis. Veel restaurants serveren overdag en ’s avonds een aangepast menu als een candlelight kaasfondue en winterse stamppotten. Reserveer op tijd een tafeltje!

Meer weten: www.goudabijkaarslicht.nl
Lees ook: deze tips voor een stedentrip naar Gouda

3. Winter in het Openluchtmuseum Arnhem

Traditiegetrouw wordt het Openluchtmuseum in Arnhem in het koudste seizoen van het jaar omgetoverd tot winterwonderland. Via verhalen, legendes en oude ambachten leer je er de winters van vroeger kennen. Stroopstokers laten zien hoe ze de zoete lekkernij maken van appels en peren. Het kruidenvrouwtje demonstreert welke brouwsels hielpen tegen winterse kwalen. Kinderen mogen zelf broodjes bakken en het vee in de potstal voeren. Ook als het kwik boven nul blijft kun je hier spelen met sneeuw en pirouettes draaien op de kunstijsbaan. Of lekker aan de kant genieten bij de ouderwetse koek-en-zopie-kraam.

Meer informatie: www.openluchtmuseum.nl

4. Tulpen in Amsterdam

Net als je wel klaar bent met de rode Amaryllissen en bloeiende kerststerren zijn de tulpen weer in aantocht. Ieder jaar op de derde zaterdag van januari vieren tulpenkwekers de opening van het nieuwe tulpenseizoen met een kleurrijk feestje. Waar anders dan op de Dam in Amsterdam! Speciaal voor de gelegenheid wordt daar een pluktuin aangelegd met ruim 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag je er zomaar een bosje van ‘plukken’.

Je leest er hier meer over
Lees ook:

5. Kruiend ijs

We hebben er een periode van strenge vorst voor nodig. En vervolgens langzame dooi, in combinatie met harde wind. En dan barst het los. Letterlijk. Het ijs. Bevroren ijsvelden breken in onregelmatige stukken. De schotsen komen in beweging en duwen elkaar omhoog. Hele plakkaten ijs kruien krakend aan land, een winters natuurgeweld. Gelukkig kan ook een ijslaag van een paar centimeter al voor spektakel zorgen. Dus houd het weerbericht deze winter in de gaten! Goede plekken om het kruiend ijs te bewonderen zijn het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Lees ook: bijzonder overnachten op Marken

Tip tegen de winterdip

Er is geen enkele reden om in de winter niet naar buiten te gaan.

  • Hagel, sneeuw of regen, laat de kou je niet weerhouden om eropuit te gaan en te bewegen. Door te bewegen verminder je de kans op een sombere bui.
  • Frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid en je brein. Ga naar buiten en laat ze maar zien, jouw ademwolken.
  • Zoek het zonlicht op. Ook van een winters zonnetje ga je stralen.

Alle dagje uit tips vind je hier

Overzicht