Close up van een lammetje

Lala Lammetjesdag
Lente: 5x Lammetjes aaien

Close up van een lammetje

Al ver voor de lente begint, worden de eerste lammetjes geboren, lekker warm op stal bij hun moeders. Traditiegetrouw vinden in de prille lente knuffeldagen plaats bij schaapskooien. We selecteerden vijf locaties om Lammetjesdag te vieren.

Adopteer een lammetje

Op de eerste zondag van de zomertijd is het Lammetjesdag bij de Rhedense Schaapskudde in Nationaal Park Veluwezoom. De huifkar staat klaar voor rondritjes en er zijn oudhollandse spelletjes. Voor € 20,- adopteer je een lammetje die de door jou gekozen naam krijgt. Je ontvangt een geboortekaartje en mag zo vaak als je wilt komen knuffelen tot de kudde de hei opgaat.

Rhedense Schaapskudde – Heuvenseweg 11a, Rheden

Op kraamvisite

Half februari breekt een spannende tijd aan in de schaapskooi: de lammertijd die duurt tot eind maart. Zo’n 200 lammetjes worden er dan geboren bij de Holtinger Schaapskudde in Havelte. En dat vieren ze met een zondagmiddag ‘Kraomschudden’. Mét beschuit met muisjes, lammetjes aaien en een knutselhoek.

Holtinger Schaapskooi – Van Helomaweg 16, Havelte

Dartelen over het Dwingelderveld

Het Drents heideschaap is het enige Nederlandse schapenras met horens. Je kunt ze bewonderen tijdens de Lammetjesdag in de fraai gerestaureerde schaapskooi in Ruinen bij het Dwingelderveld. Ook de nieuwe kooi mét uitkijktoren is dan te bezichtigen. Kom knuffelen met een van de 300 lammetjes, eet beschuit met muisjes en bewonder het schapen drijven tijdens een demonstratie.

Schaapskudde Ruinen – Benderse 36, Ruinen

Kom in de kraamkamer

De ‘Schrieverskooi’ is normaalgesproken het nachtverblijf van de Schoonebeekerschapen van de Brunssummerheide. Maar in de winter is dit mooie verblijf ingericht als kraamkamer. Ook het kroost van de Mergellandschapen van de Sint-Pietersberg komt hier ter wereld. In april gaan de poorten open voor knuffelaars. Buiten organiseert Natuurmonumenten een klein lentefeestje.

Schrieverskooi – Schaapskooiweg 99, Heerlen

Haantje de voorste

In Loenen zijn ze er altijd vroeg bij; hier bij Schaapskooi Loenermark op de Veluwe vieren ze in maart Lammetjesdag. Op bijzondere wijze; als bezoeker mag je gewoon tussen de schapen en lammetjes in de wei wandelen. Met kleine markt met schaapgerelateerde producten.

Schaapskooi Loenermark – Droefakkers, Loenen

Tip: Kijk voor exacte data en tijden én activiteiten op de website van de verschillende schaapskooien.

Meer tips voor de lente

Zin gekregen in de lente en om eropuit te gaan? In mijn boek Fris vind je nog veel meer tips voor de lente. De leukste logeeradresjes, de mooiste lentetuinen, vrolijke frisse lentetips. Neem snel een kijkje!

Overzicht