Suppen tussen Hoorn en het IJsselmeer

Voor beginners
5x suppen in Noord-Holland

Suppen tussen Hoorn en het IJsselmeer

Suppen oftewel Stand-Up Paddling is hot! Rustig en relaxed peddelen in de buitenlucht is heerlijk en een fijne manier om even lekker te ontspannen. En het mooie is dat iedereen het kan leren! Noord-Holland heeft prachtige plekken waar je deze zomer al suppend je hart kunt ophalen.

Tip: ga je voor het eerst suppen? Ga dan voor een tour met les waarbij een instructeur je handige tips geeft en je de techniek en fijne kneepjes van het suppen leert. Zo heb je een goede basis om later zelf easy peasy suppend het water op te gaan. Wie weet wel met je eigen supboard! Deze vijf mooie Noord-Hollandse SUP spots zijn bijzonder geschikt voor beginners maar natuurlijk ook hartstikke mooi voor gevorderde suppers.

1. Sup it Up in de grachten van Alkmaar

Beroemd om haar iconische Kaasmarkt en één van de leukste winkelsteden van Noord-Holland:  Alkmaar heeft alles! Van gezellige straatjes, historische gevels, lommerrijke grachten tot verborgen hofjes. En vanaf het water is Alkmaar nog mooier! Nanda van El Kombi in Alkmaar verhuurt SUP boards voor ieder niveau; of je nu beginner bent of al vaker hebt gesupt. Zij is SUP instructeur en leert je de tips & tricks van het suppen. Bijzonder zijn de ‘SUP it UPS’ die El Kombi organiseert. Want je kunt gaan suppen maar je kunt ook gaan suppen en ondertusssen iets nuttigs doen en bijdragen aan een schonere wereld. Zoals zwerfafval uit het water halen! Al het afval wordt gesorteerd en waar het kan gerecycled. Love it!

2. Jisp en het Wormer- en Jisperveld

In de Zaanstreek, middenin het pittoreske dorpje Jisp, kun je bij Zwet’SUP een SUP board huren. Vanaf hier peddel je zo het Zwet op. Het Zwet ligt in het Wormer- en Jisperveld: een grote lappendeken van water en land met ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes. Dit grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa is een paradijs voor weidevogels. Grutto’s, kievieten en tureluurs zoeken er dan ook graag een plekje in het drassige veld of tussen het riet. Ontdek dit prachtige Zaanse natuurgebied op de bonnefooi of maak een mooie tocht via één van de bewegwijzerde kanoknooppunt-routes in het veld. Verdwalen in de wirwar van slootjes is onmogelijk want onderweg is er een duidelijke bewegwijzering. Je hoeft alleen nog maar te genieten van de mooie omgeving.

3. Hoorn en het IJsselmeer

Hoorn, parel aan het IJsselmeer, is met haar mooie grachten zeer geschikt om per SUP te verkennen. Geniet van de gezellige oude binnenstad met haar indrukwekkende historische gevels en monumentale gebouwen. Peddel het IJsselmeer op langs de beroemde ‘Hoofdtoren’, ooit de belangrijkste verdedigingtoren van de stad die in de Gouden Eeuw heel welvarend was. Een goed SUP board huren kan bij Casper van SUPspirit. Hij laat je graag het mooiste zien van zijn Hoorn!

Naast Hoorn heeft Supspirit ook locaties in Enkhuizen, Medemblik en Edam. Leuk om je SUP avonturen af te wisselen.

4. Broek in Waterland en Waterland

Het schilderachtige dorpje Broek in Waterland wordt omringd door water en weilanden en is een perfecte uitvalsbasis voor een relaxte suptour door de mooie natuur van Waterland. Een oase van rust met in de verte de skyline van Amsterdam. De slootjes brengen je langs slingerende dijkjes en oude dorpjes als Monnickendam, Edam, Uitdam en Ilpendam. Rik en Steph van ‘SUP in Waterland’ verhuren hoogwaardige SUP boards maar gaan ook graag met je mee het water op. ‘De vroege vogel vangt de wurm’ zeggen ze. Hun Early Bird ochtend SUP die al om 7.00 uur begint is dan ook een aanrader. Denk aan spiegelglad water en ultieme rust. Genieten!

5. Hartje Haarlem

Natuurlijk hoort de hoofdstad van Noord-Holland in dit lijstje thuis. Haarlem is een erg leuke stad en dankzij de eeuwenoude grachten en rivier het Spaarne is het ook nog eens een SUP walhalla. Je kunt op eigen houtje gaan of mee met een mooie tour van Supflow van Floor. Hij laat je de mooiste plekjes van Haarlem zien die normaal voor je verborgen blijven. Tijdens de tour geeft hij ook nog tips voor de beste SUP techniek zodat het suppen nog makkelijker gaat. En na afloop van de tour pak je natuurlijk een terrasje op de altijd gezellige Grote Markt! 

Ter indicatie:

Voor een uur SUP huren betaal je ongeveer € 10,- per board.

Overzicht