Ontdek de creatieve kant van de stad
Stedentrip: 5 verrassende tips voor Gent

Gent is prachtig, met zijn torens die als drie zussen boven de stad uitsteken, met zijn middeleeuwse huizen, kroegen, kasteel en regeringsgebouwen, met zijn met eeuwenoude keien geplaveide oevers van de Leie.

Tel daarbij de Belgische ‘bourgondische’ keuken en de vele bijzondere winkels in de zijstraten en je hebt het recept voor een topweekend in deze historische stad. Wil je naast al dat moois ook creatief Gent ontdekken? De leukste plekken voor je op een rij, 5 verrassende tips voor Gent:

1. Street art in Gent

Gent telt veel straatkunstenaars die prachtig werk maken met hun spuitbus. Op tal van locaties in de stad vind je ware kunstwerken op de muur. Graffiti lelijk en zonde van de gebouwen? Niet als het een artistieke toevoeging is. De street art en graffiti-artiesten hebben hun eigen cultuur in de Gentse straten, met eigen stijlen, territoria en afspraken. Tijdens een rondleiding leer je hier alles over. Laat je verrassen door de bijzondere street art in Gent en ga op pad met de street art map van SORRY NOT SORRY. Het bekendste straatje waar straatkunstenaars graffiti mogen spuiten is het kleurrijke Werregarenstraatje.

U29ycnkgbm90IFNvcnJ5IFdlcnJlZ2FyZW5zdHJhYXRqZSAy

2. De Krook

In een bocht (een ‘krook’ in het Vlaams) van de Schelde ligt De Krook. Hier vind je niet alleen de nieuwe stadsbibliotheek, maar laten ook academici van de Universiteit Gent je kennismaken met hun onderzoek. Er zijn diverse labs waar bedrijven, wetenschappers en start-ups werken aan innovaties, zoals een media experience lab en een cocreatielab. Creatievelingen, wetenschappers en bedrijfsleven ontmoeten elkaar en werken samen in De Krook. Werd er voor de opening in maart 2017 uitgegaan van zo’n 3.000 tot 4.000 bezoekers per dag, inmiddels blijkt De Krook er 6.000 te trekken. Je kunt hier rondkijken en je laten inspireren, koffie drinken in het Krookcafé, en, heel fijn, vanaf de bovenste verdieping van De Krook heb je een prachtig uitzicht op de stad.

De Krook – Miriam Makebaplein 1, Gent

RGUgS3Jvb2sgYWFuIGRlIGJvY2h0IGluIGRlIFNjaGVsZGU=RGUgS3Jvb2sgdWl0emljaHQgb3ZlciBHZW50

3. Stadsbrouwerij Gruut

Midden in de stad zit de stadsbrouwerij van Annick Desplenter. Zij maakt als vierde generatie van een brouwersfamilie bijzonder bier. Dat doet ze niet met hop, maar met kruiden. Zeker de moeite waard om de gezellige brouwerij te bezoeken en haar biologische Gentse bieren te proeven. Je kunt er ook bijpassende hapjes bestellen.

Stadsbrouwerij Gruut – Rembert Dodoensdreef 1, Gent

QnJvdXdlcmlqIEdydXV0IGJpZXI=QnJvdXdlcmlqIEdydXV0IEJ1dXJ0amVz

4. Markten: van Etsy tot bloemen

Gent telt vele leuke markten. Op zondagochtend bijvoorbeeld een boekenmarkt (Ajuinlei) en een bloemenmarkt op de Korenmarkt. Op het Sint Jacobsplein is op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend een antiek- en brocantemarkt. Daar vlakbij vind je de vrolijke Serpentstraat met gekleurde vlaggenlijnen en leuke winkels. Ook leuk: de Etsy markt – team Gent in de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt.

U2VycGVudHN0cmFhdCAyMiBldGFsYWdlIE11cyBpbiBlZW4gUGxhcw==U2VycGVudHN0cmFhdCBwb3J0dHJhaXQ=

5. Design museum Gent

Wie het 18e-eeuwse herenhuis binnengaat waarin het Design museum zit, waant zich eerst een paar eeuwen terug in de tijd. Aan het historische pand zit een moderne vleugel, waar alles wit en strak is. Dat contrast is prachtig! De grote collectie Belgisch en internationaal design vullen de curatoren aan met tentoonstellingen als Hello Robot. Deze expo over de relatie tussen mens en machine zet je aan het denken over je eigen opvattingen over technologie. Ook een aanrader om te bezoeken met kinderen. Hello Robot is nog te zien tot 15 april 2018.

Design museum – Jan Breydelstraat 5, Gent

SGVsbG8gUm9ib3QgSGFsIDE=SGVsbG8gUm9ib3QgemFhbCAy

Praktische informatie:

Binnen 3 uur sta je in Gent als je in bijvoorbeeld Utrecht de (internationale) trein neemt. Een relaxte manier van reizen, zonder files, mét mobiele werkplek, zeker als je eerste klasse reist met WiFi en stopcontacten. Kijk op NS international of download de app voor de route.

Persoonlijke tip van Liesbeth: om de hoek in de Burgstraat vind je restaurant Mémé Gusta van de winnaars van tv-programma ‘Mijn pop-uprestaurant’. Nele en Jan serveren gerechten uit de pure Vlaamse keuken uit grootmoeders tijd in een gezellige, vintage setting.

TWVtZSBHdXN0YQ==

 

Overzicht