De leukste tips
Waddeneilanden: Altijd plezier op Schiermonnikoog!

De Waddeneilanden hebben iets magisch. Niet voor niets staan ze op werelderfgoedlijst UNESCO. Om de ultieme wadbeleving, rust en het echte vakantiegevoel. Je kunt hier heerlijk fietsen, in de golven springen, eten en ook zeker winkelen. Op Schier heeft iedereen plezier. Ga jij naar Schiermonnikoog? Lees deze 5 tips, voor jong en oud, voor een heerlijk bezoek aan dit Waddeneiland.

1. Ga krabben vangen op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog ervaar je een ultieme wadbeleving. Het verschil tussen eb en vloed is hier continu aanwezig, waardoor je bijna de schoonheid en het bijzondere ervan zou vergeten. Zo zie je de zee en zo zie je 6 uur later niets dan drooggevallen land. Boten vallen droog en 6 uur later drijven ze weer in de zee.

In de jachthaven zie je bij eb kinderen in grote getale met visnetjes, emmers en knijpers met spek aan een touwtje op krabbenjacht. Zijn er genoeg verzameld, worden ze klaargezet voor een heuse krabbenrace. Een leuk schouwspel.

2. Fietsen op Schiermonnikoog

Ga je naar Schiermonnikoog dan mag de auto niet mee. Huur een fiets zodat je gemakkelijk naar het strand, de vuurtorens (Schier heeft er 2) en het dorp kunt. Daarnaast liggen er prachtige fietspaden door de natuur. Zo hebben wij dit jaar voor het eerst door de Kobbeduinen gefietst, waar je goed uit moet kijken voor overstekende koeien. Ze gaan niet direct aan de kant en laten zich makkelijk aaien. De Kobbeduinen is een prachtig stuk natuur met heide, bloemen en met als eindpunt de toren.

Rm90byA4

3. Naar het strand op Schier

Ga je naar het Noordzeestrand, ga dan bij voorkeur naar het badstrand tussen paal 5 en 6. Op de fiets ga je omhoog door de duinen en halverwege kun je afstappen voor een bezoek aan de bunker met uitzicht over het eiland. Daarna fiets je door tot je een verzameling fietsen ziet staan en dan weet je dat je er bent. Het lijkt vaak druk door al die fietsen, maar eenmaal op het strand zie je daar niets van terug. Op dit grote strand is ruimte en plaats voor iedereen. Neem een duik in de zee en speel met de golven. Struin over het strand en speur naar aangespoeld hout, mooie schelpen en stenen. Een leuk souvenir.

4. Strandtent de Marlijn

Voor een lekker stuk appeltaart of borrelhap is De Marlijn echt een aanrader. Deze altijd goed bezochte strandtent hoort echt bij Schier. Het is er gezellig druk maar je kunt vaak wel ergens een stoel wegtrekken om zo ergens een plekje te creëren. Ook voor lunch en diner kun je hier terecht.

5. Schiermonnikoog met kinderen

Er is voor kinderen heel veel te beleven. Zo kun je naar het Schelpenmuseum. Nog nooit heb ik iemand met zoveel passie horen praten over schelpen als deze eigenaar. Waar je niet aan voorbij kunt lopen, is snoepwinkeltje ‘t Peperhusjen. Niet te missen, er staat meestal een rij buiten. Je mag maar met vier personen naar binnen omdat het niet zo groot is, zeg maar gerust heel klein. Ouderwets en nieuw snoep kun je per stuk uitzoeken. Om je vingers bij af te likken.

In de zomer is er op de donderdagavond de Strunmarkt. Hier komen alle mensen van het eiland bij elkaar, voor het verkopen van tweedehands spullen. Kinderen verkopen hun zelfgemaakte o.a. armbandjes & schilderijtjes. Je kunt spelletjes doen, op een pony rijden, een taart winnen en een echte oude reddingssloep bekijken.

6. Avondwandeling op het eiland

De zonsondergang is hier magisch. Over de dijk loop je richting het westen, waar je uitkijkt over het drooggevallen wad en de zon die wegzakt. Het kleurenspel is adembenemend mooi. Er staan genoeg bankjes waar je even plaats kunt nemen om in stilte te genieten van dit prachtige schouwspel.
Rm90byAxMSB3YWRsb3Blbg==

7. Wadlopen voor beginners

Wanneer je op de Wadden bent, mag je natuurlijk niet weggaan zonder een keer te wadlopen. Op het drooggevallen land ga je op zoek naar kokkels, mosselen en pieren. Je ziet kleine visjes zwemmen in de overgebleven plassen water. Niet te lang blijven staan op zachte plekken want je zakt zo weg. En kom er dan nog maar eens zonder kleerscheuren uit. Je snapt het al… ik heb het niet schoon gehouden. Dus bij deze mijn tip, trek iets ouds aan.

Zin gekregen om naar Schiermonnikoog te gaan?

Boek een weekendje weg of vakantie. 123Schiermonnikoog verhuurt sfeervolle vakantiehuizen, op verschillende locaties.

Ontdek meer van de Waddeneilanden

Overzicht