Een bijzondere belevenis
Frankrijk: Kajakken naar een vuurtoren in Bretagne

Kajakken op zee… Tijdens mijn reis naar Bretagne ga ik samen met vier anderen en gids Florian het avontuur aan. Even voel ik mij alleen op de wereld, peddelend door de monding van de Trieux, omringd door de eilanden van de archipel van Bréhat. We meren aan bij Phare de la Croix, naast die van Cordouan, de enige vuurtoren op zee die je kunt bezoeken.

De voorbereiding

De watersportschool Pôle nautique Paimpol-Goëlo ligt verscholen in het groen (aan het douanepad) en is alleen te voet bereikbaar. Door de mooie omgeving en het uitzicht over zee is deze korte wandeling totaal geen straf. Eenmaal aangekomen bij de watersportschool staat gids Florian al te wachten. In de kleedkamers boven het kantoor is er de mogelijkheid om een wetsuit aan te trekken; verrassend comfortabel én lekker warm! De look wordt compleet met het spatzeil, een soort knalgele rok die je om het gat in de kajak spant zodat het droog blijft. Als iedereen strak in z’n pak zit worden de kajaks en peddels uitgedeeld en naar het water getild. Het avontuur kan beginnen!

Wachten op het juiste moment

Achter de kajaktocht naar de Phare de la Croix zit meer organisatie dan je op het eerste moment zou denken. De archipel van Bréhat kent een groot verschil tussen eb en vloed (11 meter). Alleen door slim gebruik te maken van het getij is het mogelijk om aan te meren bij de vuurtoren. Hou je hier geen rekening mee dan is de vuurtoren niet te bereiken doordat óf het water te hoog staat en je niet kunt aanleggen, óf doordat het water te laag staat en het gebied rondom de vuurtoren droog ligt. Gelukkig weet Florian precies wat het juiste moment is en hoef jij je hier geen zorgen over te maken!

Kajakken voor de kust van Bretagne

Daar gaan we dan, hup het water op! In het begin wiebelig maar als je de slag te pakken hebt ga je als een speer. Gids Florian vertelt dat er per tochtje vaak één iemand omslaat, benieuwd wie het bij ons zal zijn (niemand bleek later!) begonnen we aan de koers. Eenmaal op het water heerst er een heerlijk gevoel van rust. Onderweg komen we een aantal oesterkwekerijen en een enkele boot tegen. Verder is het stil, rustig en vooral prachtig! Baaitjes, rotsen en water zo ondiep dat je de bodem kunt zien. Heel bijzonder!

Aanmeren bij de vuurtoren

De vuurtoren, die je vanaf de watersportschool al kunt zien, wordt na een klein uurtje ontspannen peddelen bereikt. Het aanmeren en uitstappen gaat een beetje onhandig maar met wat hulp van elkaar bereikt iedereen de kant. En wauw, wat is het uitzicht hier prachtig! Even wegdromen bij de eilandjes en het rustig klotsende water… Mossen en algen op de rotsen verraden het grote verschil in getijden. Alleen al om hier te staan is bijzonder, laat staan als je ook nog naar binnen mag! Gids Florian heeft de sleutel en laat je maar al te graag zien hoe de vuurtoren er van binnen uitziet. Hij vertelt over de geschiedenis en laat op de kaart zien welke route er is gevaren en nog gevaren gaat worden. Tijd voor de terugtocht!

Land in zicht

De terugtocht is aanzienlijk zwaarder. Het is belangrijk om het eerste stuk dicht bij de rotsen te blijven omdat er tegen de stroom in gepeddeld wordt. Het begint een beetje te waaien en het water wordt iets wilder. Het laatste deel is een oversteek over open water. Even doorzetten, een paar flinke slagen peddelen en voor je het weet zet je weer voet aan wal. Een beetje moe maar zeker voldaan kijk ik terug op een prachtige tocht. In de watersportschool zijn douches aanwezig om je op te frissen. Tot slot schenkt Florian glaasjes appelsap uit de regio in, heerlijk verfrissend na zo’n sportieve onderneming. Nog even droom ik weg bij het uitzicht over het water… Het was een bijzondere ochtend!

Praktische informatie
Wat?
Met een kajak naar de Phare de la Croix
Waar? Pôle nautique Paimpol-Goëlo

Nog 5 redenen om naar Bretagne op vakantie te gaan

(Beeldmateriaal: Pierre Torset)

Overzicht