Een leuke dagtrip vanuit Lissabon
Portugal: Cascais, badplaats bij Lissabon

Een stedentrip naar Lissabon op de planning? Neem wat extra tijd en breng een bezoek aan de badplaats Cascais. Alleen de treinreis er naar toe is het al waard.

Lissabon heeft een prachtige omgeving. Een korte treinrit brengt je naar Cascais. Een verrassende plek vol historie, aan zee en met goede restaurants. Koop een treinkaartje op het imposante station van Lissabon en zorg dat je een plekje aan het raam hebt. De route loopt namelijk voor een groot deel langs de kust en biedt prachtige vergezichten.

Op ontdekking in de stad

Aangekomen in Cascais zie je dat het stadje vol staat met grote, pastelkleurige huizen. Neem de tijd voor een wandeling en drink een kop koffie op een van de terrasjes. Probeer je bezoek zo te plannen dat het op een woensdag valt, dan is er markt in de mooi gerestaureerde markthal. Hier zie je oudere dametjes voor je neus verse vis schoonmaken, terwijl hun knappe zoons met je afrekenen. Klim de trap op en bekijk het geheel van bovenaf met een drankje op het terras van Local. Ook het restaurant beneden in de markthal (Marisco) is een aanrader, maar dan vooral ‘s avonds, als de seafood rice op het menu staat.

Restaurant Local (alleen overdag geopend) en restaurant Marisco, beiden in de Mercado da Vila de Cascais: Rua Padre Moises da Silva, Ioja 13 – Cascais

TWFya3QgMQ==TWFya3QgMg==

Wijnhuis Cascais

Cascais is eveneens een goede plek om kennis te maken met Portugese wijn. De familie Gomes heeft al vele generaties lang een wijnhuis midden in de stad. Achter de kleurrijke gevel met groene tegels gaat een grote ruimte gevuld met houten vaten schuil. Sommige flessen die er liggen zijn erg oud, nog gebotteld door de overgrootvader van de huidige eigenaar! Je kunt hier deelnemen aan een van de proeverijen (elke woensdag en 1e zaterdag van de maand). Extra leuk: je kunt hier je eigen fles bottelen met een echte kurk en persoonlijk etiket.

Adega Viúva Gomes – Largo Comendador Gomes da Silva 2 e 3, AlmoçagemeR29tZXMgV2luZQ==

Levensgroot dambord in het park

Marechal Carmona Park is een fijne plek voor een korte wandeling. Onderweg kom je hier de kippen en een pauw tegen die al jaren in het park wonen. Aan de hoeveelheid kippen schijn je trouwens te kunnen zien hoe het gaat met de economie in Cascais. Lopen er veel kippen rond? Dan gaat het goed! In mindere tijden worden ze wat vaker mee naar huis genomen…

Dit park is ooit aangelegd als romantische plek voor het liefje van de graaf van Gandarinha, maar is nu toegankelijk voor iedereen. Middenin kun je ook een potje dammen op een groot stenen bord. Klim hierna in de nabijgelegen Santa Maria vuurtoren voor een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Als je geluk hebt, kom je op een dag dat de oceaan zich van haar ruige kant laat zien en zie je de golven tegen de vuurtoren slaan.

Tm9nIGVlbiBsaWdodGhvdXNlQWx3ZWVyIGVlbiBsaWdodGhvdXNl

Zwembad gevuld met zeewater

Heb je ruim de tijd? Plan dan een tussenstop in Capo de Roca, het meest westelijke puntje van Europa. Ook hier staat een prachtige rode vuurtoren die de Atlantische Oceaan lijkt te beschermen. Goed lunchen kun je bij het Arribas hotel. Een groot hotel dat ik als slaapplek zou overslaan, maar waar de vis heerlijk is en aan je tafel wordt bereid. Vergeet je zwemkleren niet voor het grootste zwembad wat ik ooit zag. Wel 100 meter lang en gevuld met zeewater. Het ligt direct aan zee en soms komen de golven van zee in het zwembad terecht. Net een niveau hoger ligt een bar, perfect gepositioneerd voor een mooie zonsondergang, terwijl je geniet van een cocktail.

Aan het einde van de dag kun je over de promenade (heen en weer) wandelen naar Estoril. Het is een mooie wandelroute, helemaal tijdens zonsondergang. Als er veel wind is, komen de golven af en toe boven de promenade uit, een prachtig gezicht. Halverwege vind je hier Bar da Praia, een leuk café voor een tussenstop.

Bar da Praia – Rua Frederico Arouca, Praia da Conceiçao, Cascais

QXJyaWJhcyB6d2VtYmFk

Q2FwbyBkZSBSb2Nh

Praktische tips:

Vervoer: TAP Portugal vliegt meerdere keren per week naar Lissabon.
Meer informatie over Cascais vind je op Visit Cascais & Visit Portugal.
Overnachten in Lissabon? Neem een kijkje bij Baixa House.

Overzicht