Karakteristiek kasteel
Frankrijk: Chateau Nettancourt in de Lorraine

Een karakteristiek Frans chateau in handen van een Belgisch stel met een voorliefde voor originele details en retro. Dat zorgt voor een fijne mix in Chateau de Nettancourt in de Franse Lorraine. Plan hier zeker een nachtje (of meerdere) wanneer je de Lorraine in Noord-Frankrijk bezoekt.

Midden in het gelijknamige dorpje Nettancourt ligt Chateau Nettancourt, van de Belgische Aicha, Frederik en hun twee zoontjes Daan en Bo. Terwijl we het ene moment nog in het dorpje rijden, bevinden we ons een minuut later in een totaal andere omgeving met een petanque-baan, grindpaden, veel groen, en natuurlijk het chateau zelf. Een chateau zoals een chateau wat mij betreft hoort te zijn. Niet te perfect en strak gerenoveerd, maar met stucwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan en waar weelderige wisteria’s – blauwe regens – tegenaan groeien. Met erkertjes, boogdeuren en ramen met roedeverdeling. En vooral: met gastvrije eigenaren.

Overnachten bij Chateau de Nettancourt

Het chateau telt vijf chambres d’hôtes. Iedere kamer is ingericht met een eigen kleur. Twee van de slaapkamers zijn ook te reserveren met een woonkamer erbij, zodat er een familiekamer ontstaat voor 6 personen. Wij verblijven in een net gerenoveerde chambre waar Aicha en Frederik de sfeer van het chateau hebben weten te bewaren, en tegelijkertijd de nodige luxe hebben toegevoegd. Net als in alle ruimtes zit ook hier behang met een tof printje op de wand, gecombineerd met okergeel en chocoladebruin voor de rest van de kamer. Onze retro 70’ies tv – natuurlijk ook in okergeel – maakt het helemaal af.

T3VkZSBlbGVtZW50ZW4=

UmV0cm8gdGVsZXZpc2ll

Grand tour door het chateau

We krijgen van Aicha een grand tour door het chateau. Fantastisch om de historie van het pand te zien. De wanden in de vestibule en trappenhuis zijn bijvoorbeeld nog behangen met het originele tapijt en de trappen kraken onder je voeten. Op zolder lezen we ‘Naar de hel met Hitler’, geschreven door soldaten in WOII. Het chateau is enorm groot. De vijf kamers nemen maar een fractie in van het totale oppervlak. Aicha en Frederik zitten nog vol plannen voor de andere ruimtes.

V29vbmthbWVy

Retro details in het kasteel

Door het hele chateau, van zolder tot ontvangsthal en eetkamer, overal vind je retro items. Een uit de hand gelopen hobby van Frederik, die jarenlang van alles verzamelde (én bewaarde, tot enige ergernis van Aicha) en het nu eindelijk kwijt kan in de vele ruimtes van het chateau. In de huiskamer voor de gasten, met fijne Chesterfieldbanken, staat bijvoorbeeld een verzameling typemachines. In de eetkamer ernaast serveert Frederik het ontbijt en de lekkere maaltijden van Aicha. Wij eten witlof gevuld met krabsalade en wasabi, pompoensoep met gember, runderstoof van bier uit de plaatselijke brouwerij met een stamppotje van rucola en parmezaan en een framboossorbet met champagne.

Vanaf de snelweg naar Chateau de Nettancourt

Nettancourt ligt in de Franse Lorraine, een gebied waar heel wat oorlogen zijn uitgevochten. Vele monumenten, musea en historische routes in de regio doen daar nog aan herinneren. Het chateau is een mooi uitgangspunt om steden als Bar le duc, Verdun, Reims, Metz en Nancy te gaan ontdekken. Overigens is het chateau ook goed aan te rijden vanaf de snelwegen die naar Zuid-Frankrijk leiden. Zoek je een toffe tussenstop voor enkele dagen? Dan is dit een fijne plek, ook voor gezinnen met kinderen.

Praktische informatie:
Wat? Chateau de Nettancourt
Waar? 7 Rue de Chée 55800 Nettancourt
Handig? Ook verhuur van Vespascooters bij het chateau
Vanaf: € 80,- per kamer per nacht

Overzicht