Een culinair feestje in de Franse Alpen
Frankrijk: Culinair genieten in La Clusaz

Zoek je een wintersportbestemming waarbij je het sporten kunt combineren met culinair genieten? Kies voor La Clusaz, voor een zalige wintersport in de Franse Bergen. Een culinair feest met kaas in de hoofdrol!

Elk eetmoment een feest!

‘Culinair’ is niet voor niets een Frans woord. Als je de Fransen moet geloven, is hun keuken de basis van alle wereldwijde gastronomische uitspattingen. Niet zo gek dus dat er voor hen een soort levensstijl aan vast zit die ze tot een kunst verheven hebben. Zelfs in de bergen waar, in de winter, de keuze in verse producten niet enorm is, maken ze van ieder eetmoment een feestje. Het gaat niet alleen om ‘wat’ je eet maar misschien nog wel meer om ‘waar’ en met wie. Geef je over aan deze levensstijl en je wintersport in de Franse Alpen zal zalig zijn!THVuY2ggTGEgQ2x1c2F6

Het genieten begint bij het ontbijt

Het begint al ’s morgens vroeg als La Clusaz, in de Haute Savoie, ruikt naar vers gebakken baguettes die zij aan zij liggen met croissants om de vroege wintersporter te verleiden. Ondanks of misschien wel dankzij de lange rij bij een kleine boulangerie op het kerkplein, besluit ik daar naar binnen te gaan. Dit levert krakend vers brood op dat van binnen nog een beetje warm is. Een perfecte start van een dag in de bergen. Denk niet dat je het daarmee moet doen tot de lunch. In de bergen, langs de pistes en wandelpaden, kom je de meest aantrekkelijke plekjes tegen om even op adem te komen en te genieten van de mooie vergezichten. Daar boven op die berg, terwijl ik een verse pain au chocolat in mijn geurende koffie doop, kom ik helemaal tot rust.
UGFpbiBhdSBjaG9jb2xhdCBsYSBDbHVzYXo=

Neem de tijd voor de lunch

En over rust gesproken. Ook de keuze voor de lunch levert geen stress op. Hier geen kolossale zelfbedieningsrestaurants. Waar je ook aanschuift, overal word je begroet met een vriendelijk ‘bonjour’ en brengen ze je met gepaste trots één van de lokale specialiteiten met als hoofdingrediënt; kaas. Raclette, fondue, bracerade en mijn lievelingsgerecht: tartiflette! Een heerlijk gerecht met aardappel, seizoensgroenten en spek. Gegratineerd met Reblouchon, dé kaas uit dit van oudsher boerendorp.

In het klassieke restaurant La Ferme moet je ruim van tevoren reserveren. Ik zal je vertellen: dat is de moeite waard! De romige kaasgerechten worden geserveerd met een frisse salade en een grote pot augurkjes. Neem er de tijd voor, want alles gaat hier op z’n Frans. Maar ach, als je eenmaal aan één van de rood geruite tafeltjes zit, wil je ook nergens anders meer naartoe.

Is de lunch een beetje zwaar gevallen? Geen nood! Het lokale drankje Génépi biedt uitkomst. Deze kruidenlikeur van het gelijknamige plantje, wat alleen hoog boven in bergen groeit, wordt magische krachten toegeschreven. Naast erg lekker is het ook heel verraderlijk. Dus denk eraan dat je nog naar beneden moet skiën.
TGEgRmVybWUgTGEgQ2x1c2F6

Iets anders voor het diner

Voor het diner even geen kaas? Reserveer dan bij het piepkleine restaurant Sushi Fumi in het dorp. De twee vrienden die lang in de plaatselijke horeca werkten, speelden in op de vraag naar ‘iets anders’. Met gevoel voor smaak en creativiteit maken ze naast traditionele sushi ook hun eigen Alpen variant. Wat dacht je van sushi met foie gras en kruidkoek, speciaal voor de heren gebakken door een skileraar uit het dorp. Maar ook met honing, bessen en noten uit de omgeving weten ze verrassende dingen op tafel te toveren. Je zou willen dat ze dit ook thuis bezorgen….

S29mZmllIG1ldCB1aXR6aWNodCBMYSBDbHVzYXo=

Niet alleen culinair is het een feestje in La Clusaz. Ook voor een winter(sport)vakantie ben je hier aan het juiste adres!

Lees waarom we zo enthousiast zijn over La Clusaz

Overzicht