De fotogenieke Oostenrijkse almen zijn weer extra lekker deze zomer. Wandel je de Culinaire Jacobsweg in Paznaun, dan wachten in Tiroler dirndl geklede dames. Op hun bladen enorme glazen amberkleurig Märzen- of goudgeel weizenbier. Ernaast… door chefkoks bedachte borden vol heerlijke gerechten. Voor het bedrag van vijftien euro bieden zes uniek gelegen Tiroler berghutten verfijnde sterrengerechten met een traditionele huttentwist. Hier wacht na inspanning ontspanning. Hier geht’s los! Quality time in de Tiroler Alpen!
De Culinaire Jacobsweg: zes wandelingen naar zes berghutten
Stel je voor: je bent op weg naar een betaalbaar menu van een topchef uit Tirol. Over de mooiste wandelpaden van heel Oostenrijk omlijst door een helderblauwe lucht. Om je heen machtig ogende bergtoppen. Terwijl je door almweiden vol alpenrozen klimt, kijken koeien met klingelende bellen je met dromerige ogen aan. Eenmaal boven wacht een hut. De Almstüberl die je bereikt nadat je de eeuwenoude houten schuurtjes van een aantal boeren bent gepasseerd. De Friedrichshafener Hütte, waar een kristalhelder meer romantisch aan de voet van een met natuurstenen gestapelde hut ligt. Waar vrolijke, groen wit gestreepte houten luiken het perfecte plaatje compleet maken. Of de Jamtalhütte, hoog boven het gemoedelijke Galtür. Zes kritisch gekozen hutten, middels makkelijke, of wat moeilijkere routes, bereikbaar. De Culinaire Jacobsweg bestaat uit zes wandelingen variërend van een half uur tot een ochtend. Inclusief kabelbaan of een stukje Almtaxi, ook mogelijk. Iedereen, jong , oud, samen of alleen, sportief of met een beginnend buikje, iedereen komt ergens boven. Boven op de top waar je trots op je prestatie extra geniet van de culinaire sensatie in het oude vertrouwde berghuttendecor.
Topkoks koken voor de toppen
Iedere zomer waait er een frisse wind door de hutten in de bergen rondom Ischgl. In het culinaire getinte Paznaundal staan toonaangevende awardwinnende chefs te trappelen om creatieve creaties te bedenken. Nieuwerwetse creaties gestoeld op de ouderwetse huttengerechtenleest. Een overvloed aan lokale ingrediënten dient als basis voor een stoofgerecht afgemaakt met Alpenkruiden. Een Paznauner pasta met in nabijgelegen hutten gekarnde kaas. Of, een met lokale huttenhoning op sterrenchefwaardige wijze gekaramelliseerde Kaiserschmarrn. Zes, door een zestal sterrenchefs bedachte menu’s, worden de hele zomer lang geserveerd voor een absoluut betaalbare prijs. Vijftien euro voor een met zorg door de huttenuitbaters bereide maaltijd. Bereid aan de hand van de hoge standaard van de aan de hut toegewezen sterrenchef. Extra leuk! Als de huttenuitbaters het kunnen, dan kun je het zelf ook. In de deelnemende hutten hebben de betreffende chefs een eenvoudige variant van het menu voor de thuiskok klaargelegd.
Culinaire zomer in het dal
In het Paznaundal struikel je over de sterrenchefs die dagelijks in hun bijbehorende restaurant de sterren van de doorgaans blauwe hemel koken. Martin Sieberer, met stip in de top twintig van beste Europese topchefs, kookt samen met de ‘young chefs of Paznaun’ in het Trofana Alm in Ischgl. Patrick Raaß kookt in het met gouden torentjes boven het dorp uittorenende Schlosshotel. In de Schlossherrenstube leidt de goedlachse Patrick een topteam van zowel koks als kelners. In het gemoedelijke Galtür, tien kilometer westwaarts van Ischgl, kookt de sympathieke Hermann Huber. Veertig jaar roert hij in de pannen van het plaatselijke Almhof Hotel. Bij het Almhof hotel hoort Almkäse, bedacht der Hermann. En zo geschiedde. Inmiddels is hij naast topchef tevens top in het maken van kaas. Met zijn Paznauner Almkäse timmert Hermann Huber hard aan de internationale weg. Wie zichzelf deze zomer culinair in de watten wil laten leggen, boekt een nacht in een kamer boven de keuken van één van de chefs. Want zeg nou zelf… na een geweldige maaltijd op je kamer komen waar tijdens je afwezigheid je bed wordt opengeslagen, de gordijnen zijn dichtgeschoven en waar nog net geen goedenachtkusje wordt gegeven, dat wil je toch ook eens ervaren. Ik wel in ieder geval. En eerlijk! Es war ‘geil’, ‘sehr geil’.
Handig om te weten over de Culinaire Jacobsweg:
Ischgl: 900 kilometer vanaf Utrecht
Paznauntal: uiterste zuidwesten van deelstaat Tirol
Periode: hele zomer (midden juni – eind september)
De verschillende deelnemende hutten van de Culinaire Jacobsweg:
- Jamtalhütte, Galtur: Young Chefs Paznaun (20 km heen en terug, 3 uur wandelen tot hut, 580 hoogtemeters, rood)
- Faulbrunnalm, Galtür: Hermann Huber (7 km heen en terug, 1/2 uur wandelen tot hut, 140 hoogtemeters, blauw)
- Friedrichshafener Hütte, Ischgl: Benjamin Parth (13 km heen en terug, 2 uur wandelen tot hut, 760 hoogtemeters, rood)
- Heidelberger Hütte, Ischgl: Patrick Raaß (27 km heen en terug, 4 uur wandelen tot hut, 900 hoogtemeters, rood)
- Almstüberl, Kappl: Martin Sieberer (6 km heen en terug, 1 uur wandelen tot hut, 100 hoogtemeters, blauw)
- Ascherhütte, See: Andreas Spitzer (24 km heen en terug, 4 uur wandelen tot hut, 1216 hoogtemeters, rood)
Zoek je nog een bijzondere overnachtingsplek?
- Comfortabel, persoonlijk en sfeervol Hotel Luggi in Galtür
- Moderne kamers en stijlvolle appartementen bij Residenz Gramaser in Ischgl / Mathon
- In stijl bovenop de berg overnachten? Heilbronner Hütte
Lees meer bijzonder plekje tips voor Oostenrijk
Extra wandeling in het Paznauntal
Wil je naast die culinaire wandelingen nog een andere wandeling maken, die absoluut meer dan de moeite waard is? Vergeet dan de indrukwekkende, volledig met paarse lupinen omzoomde, Stausee Kopswandeling niet, bij Galtür. Een wandeling langs een enorm stuwmeer. Letterlijk en figuurlijk top!