Kleurrijke gebouwen aan de straat in Meersburg

Mediterrane sferen aan de Bodensee
Duitsland: De Bodensee, het zonnige zuiden

Kleurrijke gebouwen aan de straat in Meersburg

Duitsland is een van de grootste vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Niet zo vreemd met zoveel variatie in één land. Ik laat je graag kennismaken met het zonnige zuiden van het land. Een verrassend stukje Duitsland in mediterraanse sfeer. Met boulevards als aan de Franse Rivièra, met wijngaarden alsof je in Toscane bent en met kleurrijke historische steden die je doen vergeten dat je in Duitsland bent. Ontdek the ‘sunny side of Germany’, het Bodenmeer in Baden-Württemberg.

Baden-Württemberg

In het zuidwesten van Duitsland ligt Baden-Württemberg, grenzend aan Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Deze streek is zo gevarieerd, je vult er met gemak een paar vakanties:

  • Een actieve vakantie  voor wandelaars en fietsers met het Zwarte Woud en de Bodensee als hoogtepunten.
  • Een stedentrip met steden als Heidelberg, Stuttgart, Freiburg en Konstanz voor cultuurliefhebbers.
  • Een romantische vakantie met charmante stadjes als Meersburg om samen in te verdwalen en kastelen om je hart op te halen.
  • Een culinaire reis langs wijngaarden, kloosters, bierbrouwerijen en festivals.

Every day is a holiday aan de Bodensee

Heb jij op jouw vakantie graag een mix van water(-sporten), lekker eten, stadjes bezoeken en natuur? Kies voor de Bodensee en ontdek waarom ook de lokale bewoners hier zo gelukkig zijn.

Twee mannen en 3 vrouwen zitten op een bankje naast een boom aan het water


Bodensee, Bodenmeer, Lake Konstanz

De Bodensee heeft vele gezichten en al evenveel namen: voor ons het Bodenmeer, voor Duitstaligen de Bodensee en ook bekend als het Meer van Konstanz (Lake Konstanz). Het meer, bijna 65 kilometer lang, ligt op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en wordt omringd door heuvels met wijngaarden, pittoreske dorpjes en charmante steden met op de achtergrond de witte pieken van de Alpen. Rondom het meer ligt de Bodensee-Rund(wander)weg, een wandel- en fietspad. Een andere leuke manier om de verschillende hoogtepunten te ontdekken is over het water. Een veerdienst verbindt de belangrijkste plaatsen, zoals deze schatten langs de Bodensee:

Tip 1. Meersburg

Een bezoek aan Meersburg, dat is liefde op het eerste gezicht! Dit charmante stadje ligt direct aan de Bodensee en heeft een beschermd stadscentrum, met de burcht als eyecatcher. Die burcht is niet het enige wat in het oog springt. Het stadje is een wirwar van fotogenieke straatjes met gekleurde (vakwerk-)huizen, pleintjes met terrasjes, een kleine gezellige winkelstraat, een boulevard met platanen en restaurants. Grenzend aan water en wijngaarden heb je hier het gevoel aan de Middellandse Zee te zijn beland…Kleurrijke huizen langs de straat

Tip 2. Konstanz

Konstanz is groter dan Meersburg, een gezellige stad direct aan het meer. Konstanz combineert historie met hip: gezellige terrassen, mooie winkels, hippe foodconcepten en een fijne sfeer. Rondom de haven heerst bedrijvigheid. (Zeil-)bootjes varen in en uit, toeristen flaneren langs de waterkant en lokale bewoners ontspannen op kleedjes in het gras aan de kade. Vanaf de haven loop je direct de oude stad in, een wirwar van nauwe straatjes met historische panden. De oude stad van Konstanz is goed bewaard gebleven, mede door de ligging dichtbij het neutrale Zwitserland. Door tijdens de oorlog te doen alsof Konstanz bij Zwitserland hoorde, is de stad niet aangevallen. Dwaal en ontdek!

Ben je een paar dagen in Konstanz, ontdek dan per fiets het (schier-)eiland Reichenau, sinds 2000 UNESCO werelderfgoed of bloemeneiland Mainau.

Een hele hoop zeilbootjes in het water

Tip 3. Radolfzell

Radolfzell is minder groots en romantisch, maar zeker ook een bezoekje waard. Deze ‘secret green capital’ wordt omringd door natuur. Bezoek als het even kan de stad op een marktdag. Tijdens de zomermaanden is de Radolfzeller Abendmarkt, van 16.00 tot 21.00 uur. Een gezellige markt om te proeven van lokale lekkernijen, vis uit het meer en een glas wijn uit de streek. Een ijsje van Fernando mag niet ontbreken.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Bodensee:

Ontdek zelf het mediterraanse karakter van deze ‘Sunny side of Germany’ langs de Bodensee.

Waar? Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland
Hoe kom je er? Vanuit Utrecht is het ongeveer 750 kilometer, in 7-8 uur ben je er per auto.
Overnachten:

Bezoek de website van de Sunny Side of Germany voor meer informatie.

Hand houdt glas wijn vast voor een groot meer

 

Overzicht