De heuvels in het Zwarte Woud

Tips en ontdekkingen
Duitsland: het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

De heuvels in het Zwarte Woud

Mistflarden hangen zwaar tegen de groene heuvels. Zwaluwen duiken weg onder de dikke balken van de vele vakwerkhuizen. De bus slingert door de heuvels van het Zwarte Woud. Wanneer we uitstappen in Bad Wildbad breekt de zon door en om ons heen wordt een adembenemend groen kleurenpallet in de spotlights gezet. Van fris appelgroen tot zo donker groen dat het bijna zwart lijkt.

Maar het allergroenst ben ik… Want hoe kan het dat ik (behalve de bekende vooroordelen) bijna niets weet van het Zwarte Woud in in Baden-Württemberg, dit prachtige gebied op nog geen 5 uur rijden van Utrecht?! Het maakt me nieuwsgierig! Wat gaat er schuil achter de bontgekleurde geraniums en ramen met vitrage? En wat ga ik vinden in de dichte bossen? Mijn ontdekkingen deel ik graag met je.

Tip 1. Historie en cultuur in Bad Wildbad

Wanneer ik het Forum König-Karls-Bad binnen stap, merk ik dat er verhalen in overvloed zijn om te ontdekken. Als de met Romeinse tegels bedekte muren van dit oude badhuis konden praten… Wie weet doen ze dat ook wel als je de tijd neemt om je onder te dompelen in de sfeer van weleer in dit Art Nouveau gebouw, dat tegenwoordig dienst doet als culturele hotspot. Vooral de leesruimte met zijn weldadige stilte trekt me aan als een magneet.

Tip 2. De natuur van het Zwarte Woud

Maar wij gaan de bergen in. De frisse lucht opsnuiven waar het Zwarte Woud, Schwarzwald, om bekend staat. Al eeuwenlang komen toeristen van heinde en ver om hier de schoonste lucht van heel Europa in te ademen. En natuurlijk voor de bronnen met ‘Heilwasser’, die geneeskrachtige eigenschappen toegekend krijgen. Een treintje brengt ons naar de Sommerberg bij Bad Wildbad waar e-mountainbikes klaar staan. Door de vele verschillende routes en niveaus is dit een leuke manier voor jong en oud om de bossen van de Sommerberg te ontdekken. Eekhoorntjes, die zo weg gelopen zijn uit een prentenboek, verstoppen schatten in de grond. Onder iedere steen en achter iedere boom zit iets verrassends of geheimzinnigs.

Tip 3. Boomkroonpad en hangbrug

Geen zin om te fietsen? Het Baumwimpfelpad (boomkroonpad) en de Wildline (hangbrug van 380 meter) zijn voor wandelaars letterlijk een hoogtepunt. Op het terras van de Grünhütte rusten we uit en proeven we met de befaamde bosbessenpannenkoeken het bos. Met het uur groeit de drang om de geheimen van het Schwarzwald te ontrafelen.

Tip 4. Geheimen van het Schwarzwald

Om dat te doen raad ik je aan rond te trekken en niet te lang op één plek te blijven. Natuurlijk niet vlug maar juist traag zoals de bevolking dat zelf ook doet. Hier zeggen ze: “De natuur heeft ook geen haast en daar komt het ook altijd goed”. Een goede les in ‘langzaam leven’ krijg je van Nadja Hinrichs in Hinterzarten. Samen met deze inspirerende vrouw ga je het bos in om te bosbaden. Zodra je je pas vertraagt, komen je zintuigen op scherp komen te staan. Fluitende vogels, het ritselen van de bladeren en het zachte mos. Voordat je het weet, word je meegevoerd op de wind. En nee, dat is niet zweverig! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat op deze manier in het bos zijn bevorderlijk is voor onze gezondheid. Zo erg zelfs dat de gevolgen ervan nog twee weken doorwerken.

Na zo’n inspirerende wandeling is het heerlijk ‘thuis’ komen in hotel Fehrenbach. Joseph Fehrenbach (beter bekend als de Kruidenpaus) zorgt voor een warm welkom met een cocktail van Mädensüss (spirea) siroop en prosecco, waarna hij een 5-gangen diner op tafel tovert. In ieder gerecht is een kruid, bloem of blad verwerkt die hij ’s morgens in de tuin of in het naastgelegen bos heeft gevonden. Een fantastische combinatie met de zalmforel uit eigen vijver.

Of het aan de kruiden of de frisse lucht ligt, weet ik niet maar na een droomloze nacht word ik fris en fruitig wakker. Wanneer ik de balkondeuren open en de bosgeuren diep inadem probeer ik al die tinten groen goed in mijn geheugen te prenten. Ik besef me dat ik weliswaar de geheimen van het geheimzinnige Schwarzwald niet heb ontrafeld maar wel antwoord heb op mijn eigen vragen! Het opgaan in de natuur, of je nou gaat bosbaden, fietsen of een prachtige tocht maakt op de Pippi Langkous paarden van Monika Bohnert in Ottenhöfen, het brengt me terug bij mezelf. En dat is een buitengewone ervaring.

Tip 5. Opladen in het Zwarte Woud

Het Schwarzwald bevestigt en verrast. Het is er niet hip, wel traditioneel. Oude mensen eten als de koekoeksklok drie uur slaat de beroemde Scharzwalder Kirsch Torte. Als lunch eet men schincken en ‘s avonds schnitzel. Maar daarnaast leeft men hier verrassend dicht bij de natuur. Langzaam en mindful leven lijkt hier vanzelf te gaan. Ik voel me rijk dat ik deze plek, niet al te ver van huis, ontdekt heb. Hier kom ik zeker snel weer terug want: “zoals de koekoeksklok in het Schwarzwald tikt, tikt hij nergens!”

Tip 6. Slapen in de natuur

Het Schwarzwald optimaal ervaren doe je in één van de cubes van Sleepero. De cube, met heerlijk luxe matrassen, bestaat uit 3 doorzichtige zijdes zodat je in de omgeving lijkt op te gaan. Als het donker wordt, kijk je naar de sterrenhemel en geniet je van het biologische lekkers uit de koelbox die voor je klaar staat. Zo helemaal alleen, midden in de natuur, maakt deze nacht je Schwarzwald beleving helemaal compleet.

Over het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Je vindt hier de grootste bossen van het land. Bossen bestaande uit dennenbomen, donker en ondoordringbaar: het Zwarte Woud. Dit woud, in het Duits Schwarzwald, is een uitgestrekt gebied. Een glooiend landschap met bossen, meren, geneeskrachtige bronnen, wellness resorts en authentieke dorpen. Op slechts 5 uur rijden van Utrecht bevind je je in een (natuur-)gebied waar je tot rust komt en waar opladen vanzelf gaat.

We verkenden de regio o.a. vanuit het stadje Bad Wildbad. Een prima uitvalsbasis om te gaan wandelen, fietsen, bosbaden, paardrijden en de thermen te bezoeken.

Meer lezen?

Combineer je bezoek aan het Zwarte Woud met:

(foto’s: Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg)

Overzicht