Het leukste duurzame uitje van Nederland!
Eropuit: Plastic vissen in Amsterdam

Ontdek Amsterdam vanaf het water tijdens een unieke ervaring waarmee je ook nog eens bijdraagt aan een goed doel. Het leukste duurzame uitje van Nederland!

Wereldberoemde musea, talloze bezienswaardigheden maar ook shoppen en gezellig uit eten: Amsterdam is een bruisende stad! Vind je het leuk om onze hoofdstad eens op een andere manier te leren kennen en ook een steentje bij te dragen aan een schonere stad? Ga dan plastic vissen. Ook leuk met kinderen!

Plastic afval in de grachten

Plastic Whale is een sociale onderneming met een missie: alle wateren plastic vrij. Door mensen bewust te maken maar vooral actie te ondernemen hoopt Plastic Whale bij te dragen aan een oplossing voor het groeiende plastic soep probleem. In 2011 werd de eerste sloep van Amsterdams grachtenplastic gebouwd. Inmiddels bestaat de vloot uit tien boten en hebben ook Rotterdam en Groningen een eigen boot. In de toekomst hoopt Plastic Whale uit te breiden naar het buitenland om met nog meer mensen op plastic te gaan vissen. Boot of geen boot, iedereen – jong en oud –  kan meedoen. Voor kinderen is er zelfs een scholenprogramma.

UGxhc3RpYyB2aXNzZW4gYm9vdA==

Plastic vissen in Amsterdam

Met een groep van zeven en schipper Majel vertrekken we vanuit hartje Amsterdam, over de Keizersgracht voor een twee uur durend visavontuur. Met een groot visnet gaan we aan de slag. Flessen wodka, jenever, blikjes en andere rommel: alles gaat mee en het afval wordt aan boord direct gescheiden. Van plastic vissen word je fanatiek! Alles wat ons dobberend tegemoet komt, en niet in de gracht thuishoort, halen we uit het water. Voor het bouwen van een nieuwe boot zijn 7000 PET-flessen nodig: die zijn dus belangrijk! Iedere plastic fles halen we dan ook enthousiast aan boord. Ook de doppen worden goed bewaard; die verwerkt Plastic Whale in de vloer van de boten.
UGxhc3RpYyB2aXNzZW4gYmVldA==UGxhc3RpYyB2aXNzZW4gZG9wcGVuIGluIGRlIGJvZGVt

Thee en Tony Chocolonely

Ondertussen schippert Majel ons langs de mooiste plekjes in het historische centrum van Amsterdam. De poezenboot op de Singel, de Westerkerk, Noordermarkt en het Anne Frankhuis. Genoeg te zien! Als het tijd is voor een break zijn er warme dekens, hete thee en een stapel Tony Chocolonely’s.

Tijdens ons visavontuur passeren er tientallen rondvaartboten. Van achter de ramen wordt enthousiast gezwaaid en gaan regelmatig de duimpjes omhoog. We worden op de foto gezet en krijgen zelfs applaus! Onze missie is meer dan geslaagd: de grachten zijn weer een stukje schoner en een heleboel mensen zijn zich er weer van bewust dat we zorgvuldiger met ons afval om moeten gaan.

UGxhc3RpYyB2aXNzZW4gZ3JhY2h0ZW5nb3JkZWw=

 

Praktische informatie:

Wat? Plastic vissen in het centrum van Amsterdam.
Waar? Vertrekpunt: Keizersgracht, tegenover het Homomonument. Makkelijk bereikbaar met tram 13 en 17 vanaf Amsterdam CS.
Duur? 2 uur
Prijs? € 25,00 inclusief thee en Tony Chocolonely’s. Warme dekens en regenkleding beschikbaar als het nodig is.
Kinderen? Ja, er zijn reddingsvesten beschikbaar.

Meer lezen over de Plastic Whale foundation

Overzicht