Snack met gras er op voor witte en blauwe ballonnen

Ontdek onontdekt Friesland en begin bij Leeuwarden
Friesland: in de top 3 van de Lonely Planet

Snack met gras er op voor witte en blauwe ballonnen

Friesland staat terecht in de ‘best of Europa 2018’ van Lonely Planet. In Leeuwarden krijgen we een voorproefje van alles wat Friesland zo bijzonder maakt.

Voor reizigers die deze zomer de menigtes willen vermijden, zijn volgens Lonely Planet Italië’s culinaire hart, de ruige natuur van Noord-Spanje en cultureel Friesland de absolute topbestemmingen. De lijst is zorgvuldig samengesteld door reisexperts van Lonely Planet, die het hele continent hebben afgezocht naar de spannendste bestemmingen die onterecht over het hoofd worden gezien. De lijst kijkt verder dan Europa’s populairste bestemmingen en geeft reizigers de beste insidertips voor minder bezochte regio’s in populaire landen, verborgen parels op het continent en alternatieve stedentrips voor cultuurliefhebbers.

Friesland op 3!

Friesland wordt vaak over het hoofd gezien door internationale reizigers, maar ook door toeristen uit eigen land. Lonely Planet noemt de provincie een echte verborgen parel. Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland: “We zijn ontzettend trots dat Friesland de top 3 van Best in Europe heeft gehaald – de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst. En het is een verdiende plek; de provincie barst van natuur waar je je even helemaal terug kunt trekken. Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland.”

Friesland is een bijzonder plekje

Ook op Bijzonder Plekje staat een vakantie in Friesland hoog genoteerd bij de favoriete bestemmingen. De weidsheid en prachtige vergezichten, de rust en ruimte, de verrassende elf steden (elk met een eigen karakter), de Friese meren… Friesland biedt je de ruimte om echt te ontspannen. Al ga je maar een dagje het water op, geniet je even van een terrasje aan een van de meren, bezoek je een van de nationale parken; je bent echt even weg!

Een voorproefje in Leeuwarden

Met een hoofd vol to do lijstjes stap ik gehaast in de auto. Net voordat ik koers zet richting Leeuwarden vraagt mijn dochter van zes of ik mijn jas wel meegenomen heb; want in dat land is het toch heel erg koud?! Ik moet er hartelijk om lachen maar bedenk me tegelijkertijd dat Friesland met zijn eigen taal, de ruimte en het vele water, ook voor mij een beetje buitenlands aanvoelt. Misschien is dat wel de reden waarom Lonely Planet juist dit noordelijke puntje van ons land opgenomen heeft in de top 3 ‘Best of Europe 2018’. Wat ik dan nog niet weet, is dat ik die dag zelf ga zien, horen en beleven dat deze provincie inderdaad niet mag ontbreken in de lijst met onontdekte maar o zo waardevolle plekken in Europa.

Open je hart voor Friesland

Tijdens de rit wijst mijn eigen Frieslandexpert mij op het monument van de Noordoostpolder. ‘Nu zijn we er bijna,’ zegt ze. Als klein meisje keek ze naar het bootje bovenop het monument dat dienst doet als windwijzer, of de wind gunstig stond voor mooie Friese zeilavonturen. Vanaf hier verandert het landschap. Huizen maken plaats voor molens, Jansens voor Veenstra’s en auto’s voor boten. Maar wat me vooral opvalt, is de ruimte om ons heen die nu al zoveel rust brengt. Als we stil staan bij de tweede open brug en de autoramen open zetten, brengt een aangename windvlaag de geur van vers gemaaid gras mee. En terwijl de brug langzaam sluit, opent mijn hart voor al dit moois in eigen land.

Hoofdstad Leeuwarden

In Leeuwarden dompelen we ons onder in Friese tradities. Op een rood-wit-blauwe bank met pompebleden nippen we van Berenburg en knabbelen op roggebrood. Ondertussen luisteren we naar verhalen van trotse Friezen die hun landje al jaren op nummer 1 hebben staan. Een perfecte bodem om de rest van de dag Leeuwarden te ontdekken. We voelen ons al helemaal thuis en slenteren langs de gracht en door het park de Prinsenhof. Wat gaan we doen: de Escher expositie, het hippe keramiekmuseum of de Oldehove toren? Nee, daarvoor komen we snel een keer terug. Vandaag willen we sfeer proeven en we besluiten mee te kabbelen met het vele water.

Fries genieten bij Stek

Een ideale plek hiervoor is Stek. Strijk neer op het gezellige terras of haal één van hun biologische heerlijkheden bij het afhaal luik. Hier, naast de sluis, kun je de hele dag kijken naar de schippers die al keuvelend wachten tot Leeuwarden het licht voor hen op groen zet.

Stek – Harlingersingel 2, Leeuwarden.

Tussenstop bij De Blokhuispoort

Deze plek is zeker niet de enige culinaire hotspot. Ook de restaurants van chef Willem Schaafsma zijn een bezoek waard. Twee daarvan (de Bak en Proefverlof) zitten in de Blokhuispoort. Daar verkeren ze in goed gezelschap van een prachtige bibliotheek en verschillende ateliers. In deze creatieve broedplaats vertoef je met gemak een hele dag.

Blokhuispoort, Café de Bak & Proefverlof – Blokhuisplein 40, Leeuwarden

Restaurant Eindeloos

Wij gaan terug naar de basis, waar het voor deze ondernemende chef allemaal mee begon; restaurant Eindeloos. De biologische gerechten zijn een heerlijke combinatie van Friese trots en wereldse inspiratie. Friese kazen met gnocchi waar ze in Italië jaloers op zouden zijn. En een Hollandse eend ‘zwemt’ vredig in gesmolten lapsangboter. Het knusse interieur van dit enigszins verborgen pareltje en de vriendelijke bediening zorgen ervoor dat je hier eindeloos geniet.

Restaurant Eindeloos – Korfmakersstraat 17, Leeuwarden

Overal water maar niet in de wijn

Als ik moe maar voldaan wegzak in de kussens van het lekkerste bed van Leeuwarden, in boutique hotel Catshuis, bedenk ik me wat Friesland zo bijzonder maakt? En het antwoord ligt de hele dag al voor mijn neus; het water! De Friezen leven met het water, het stroomt door hun aderen. Maar van water in de wijn willen ze niks weten! En daar hou ik van!

Boutique hotel Catshuis – Nieuwestad 49, Leeuwarden

Extra ter inspiratie

Omdat beelden nou eenmaal meer zeggen dan woorden:

Overzicht