Lichtjeswandeling door Deventer

Kom in de kerststemming
Eropuit: 4x dagje uit in kersttijd

Lichtjeswandeling door Deventer

Van opkrullen op de bank met je favoriete kerstfilm en de boom optuigen tot wandelen in besneeuwde landschappen. We hebben allemaal onze favoriete manieren om in de kerstsfeer te raken. Ik heb een paar hele leuke uitjes en activiteiten ontdekt waardoor je in de kerststemming komt. 4 Tips met veel warmte, lichtjes en gezelligheid.

Tip 1: Winter Wonder Tocht

Ga toeren met een Volkswagen busje. Heb je zin om het jaar af te sluiten met een leuk uitje met vriendinnen of ga je een dagje toeren met je gezin? Kies voor de Winter Wonder Tocht van We love oldtimers. Je start in de buurt van Gorinchem.

Zo’n leuk en nostalgisch Volkswagen busje is in kerstsfeer gebracht. Met bontjes, dekentjes en een kerstboom op het dak. Zo leuk! Normaal gesproken ga je al stralen als je zo’n busje ziet, nu nog veel meer. Je krijgt warme chocolademelk mee voor onderweg en een leuke route door het Rivierenland. Onderweg kun je op zoek naar een cadeautje dat ergens verstopt ligt en stoppen bij de leukste plekjes voor een koffietje of lekkers to go. Even kerstshoppen? Je kunt ook zelf je route bepalen! Ga je met je gezin, kies dan voor de puzzeltocht, voor een leuke uitdaging en activiteit onderweg.

Tip 2: Het Openluchtmuseum in winterse sferen

Vanaf begin december t/m half januari is het Openluchtmuseum geopend in winterse sferen. Ga even terug in de tijd en snuif de winterse sfeer op. Neem een kijkje bij de ouderwets gezellige wintermarkt op het Zaanse plein, waar soms ook muziek is. Bewonder de lichtjes, wandel een rondje langs de oude boerderijen of schaats een rondje op de Schaatsbaan, doe de Elfstedentocht en ga aan de slag in de Ambachtenwerkplaats. Op het Kindererf maak je met je kinderen een kaars en leer je alles over Kerst, Chanoeka en Divali, de lichtjesfeesten. Wandelend over de sfeervol verlichte paden loop je naar Midlum. Daar staan oud-Hollandse spelletjes op jullie te wachten. Sjoelen, hoe lang is dat niet geleden?

Koek en Zopie, oliebollen, warme chocolademelk… En misschien hoor je de midwinterhoornblazers nog.

Tip 3: Kerstpuzzeltocht in Groningen

Een leuk uitje is de kerstpuzzeltocht in Groningen van Local Groningen. Op verschillende dagen in de maand december starten de speciale kerstpuzzeltochten. Er zijn diverse startlocaties en aan de hand van je routeboek /puzzeltocht ga je op pad. Leuk omdat je Groningen leert kennen zoals je het nog niet eerder zag, er zijn verschillende routes. En leuk omdat het een initiatief is van kleine ondernemers die hun krachten gebundeld hebben. Je rijdt langs die ondernemers en kunt een stop maken. Speciaal voor de kerstpuzzeltocht zijn er onderweg mooi versierde tussenstops, bij een foodtruck, een leuke horecagelegenheid of een kerstmarktje. 

Op de verschillende start- en finishlocaties word je in feestelijke kerstsfeer ontvangen. Je rijdt het erf op waar de vuurkorven branden, je kunt er wat lekkers drinken en eten en bij sommige startlocaties kun je nog even gezellig bij kraampjes en in de boerderij rondstruinen en bijzondere kerstcadeautjes aanschaffen; een mini-kerstmarkt dus. 

Je kunt boeken voor jezelf met eigen gezin of partner, familie of vrienden. Of verras iemand met een bijzonder cadeau: een autopuzzeltocht + kerstpakket. Je hebt gegarandeerd succes met zo’n kerstcadeau.

Tip 4: Lichtjeswandeling in Deventer

In december straalt ons land van de lichtjes. Niet alleen thuis, ook straten en steden worden extra mooi versierd. Zelfs de natuur doet mee. Staatsbosbeheer organiseert op verschillende data lichtjeswandelingen. Sfeervol verlichte paden leiden je door het stille winterse landschap. Op de meeste locaties zijn er fijne extra’s zoals een kampvuur om je te warmen of een kop warme chocolademelk.

Liever de stad in? 

Wandel de lichtjeswandeling in Deventer. De stad is prachtig aangekleed met grote lichtbeelden en sfeervolle versiering in het Bergkwartier, de winkelstraten en de pleinen. Stadsplein De Brink is normaal gesproken al een plaatje met de lichtjes in de bomen en de fontein en nu helemaal met het grote edelhert van lichtjes. Daarnaast wordt stadsplein Het Grote Kerkhof ingericht met een berkenbos vol met twinkelende lichtjes. De binnenstad blijft begin januari aangekleed met deze versiering. 

(foto’s Deventer: Rob van der Laan)

Overzicht