Boulevard met appartement en breed zandstrand

Lekkere tips
Frankrijk: adresjes aan zee in de Vendée

Boulevard met appartement en breed zandstrand

Aan de kust van de Franse Vendée liggen gezellige badplaatsen en charmante vissersdorpjes. We tippen een paar leuke adresjes aan zee.

1. Saint Gilles Croix de Vie

De kustlijn van de Vendée is afwisselend. Van eindeloos lange zandstranden tot een grillige kustlijn met ruige kliffen en verscholen baaien. Vissersbootjes dobberen op zee en zeilboten verdwijnen aan de horizon.

Een van de leuke badplaatsen aan zee is het dorp Saint Gilles Croix de Vie. Midden in het stadje ligt de vissershaven, met kleurrijke bootjes. Langs de haven loopt een mooie boulevard met winkels, cafés en restaurants. Je wandelt er zo naar La Grande Plage, een lang zandstrand. In het stadje zelf vallen de witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen op, die je het gevoel geven in Griekenland te zijn.

Saint Gilles Croix de Vie staat bekend om de sardientjes. In het stadje vind je een gezellige winkelstraat met speciaal voor de liefhebbers een boutique vol met sardientjes in de leukste blikjes en in allerlei smaken. Ook al eet je nooit sardientjes, de blikjes zijn te mooi om te laten liggen.

2. Les Sable d’Olonne

Ten zuiden van Saint Gilles Croix de Vie ligt de stad Les Sable d’Olonne, de hoofdstad van de Côte de Lumière (lichtkust). Een bezoek aan deze charmante stad is eigenlijk wel een must, wanneer je naar de Vendée gaat. Smalle straatjes in het oude centrum met aan de ene kant de vissershaven en de visafslag en aan de andere kant de moderne boulevard met een prachtig zandstrand.

Karakteristieke vissershuisjes en vuurtorens worden afgewisseld met een mondaine boulevard met chique villa’s uit de 19e en 20e eeuw. Dwaal door de straten, langs terrasjes aan de haven naar de restaurants aan het strand. Bezoek de overdekte markt waar de visvangst van de dag uitgestald ligt. Vergeet zeker niet om de wijk Ile Penotte (Rue Trompeuse) te bezoeken. Kunstenares Danièle Arnaud Aubin heeft in de straten de huizen versierd met haar schelpenkunst. Bijzondere kunstwerken van hagedisjes tot bloempotten, van katten naast een voordeur tot reusachtige dolfijnen.

Blijf je een dag in de stad en ben je visliefhebber, ga dan zeker eten in een van de restaurants aan de vissershaven. We tippen je met plezier Restaurant La Marée (19 Quai Emmanuel Garnier, 85100 Les Sables D’olonne), waar we vis aten als nooit tevoren!

Ga je een dagje naar het strand in Les Sables, ga dan lunchen bij La Cabane d’Arthur. Met je voeten in het zand tussen de Fransen genieten van vis, salades, verse pasta vergezeld door lokale wijn…

Tip: Huur een dagje fietsen en ga op ontdekking langs de kust. Langs baaien waar je krabbetjes kunt vangen, vuurtorens op de rotsen en lange zandstranden met leuke tentjes.

Overzicht