blauwe kratjes met asperges

Groeit bij iedere stap en hap
Eropuit: Liefde voor Limburg (en asperges)

blauwe kratjes met asperges

Op zoek naar het witte goud langs de aspergeroutes in Noord Limburg. Geniet van charmante dorpjes als Grubbenvorst, de rust, ruimte en gastvrijheid die de zon op je bord en op je gezicht tovert.

Aspergedorp Grubbenvorst

Op een mooie lentemorgen, ‘s morgen heel vroeg, rijd ik richting het zuiden. Dauwdruppels die een plekje gevonden hebben op de met plastic overdekte velden schitteren in de ochtendzon. Een mooie dag voor mijn speurtocht naar het witte goud. Een zoektocht die begint in de bakermat van de asperge; het charmante dorpje Grubbenvorst in Noord-Limburg. Grubbenvorst ligt in de gemeente Horst aan de Maas. Qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland. Dat hier slechts 40.000 mensen wonen, zegt genoeg over de ruimte. Ruimte die de mensen met liefde afstaan aan hun grote trots; de asperge.

Op zoek naar het witte goud

Samen met onze gids Jo Vermeulen, een geboren en getogen Grubbenvorster, gaan we op zoek naar dit witte goud. Terwijl we langs het prachtige oude klooster lopen, vertelt Jo dat hij nog als de dag van gister weet dat op het veld, nu vol narcissen, de nonnen vroeger de koeien zaten te melken. Net als dat zijn guitige glimlach verraadt dat in de mooie kapelletjes langs de route niet alleen gebeden werd. Terwijl we daar zo lopen en luisteren naar de verhalen van lang vervlogen tijden genieten we van de rust en de ruimte. We bewonderen de boerenhoeves en landgoederen, uitbundig versierd door de bloesem. Door al dit moois vergeten we bijna wat we zoeken.

Liefde voor Limburg (en asperges)

Een plaatselijke kunstenares, hangend in de deuropening van haar boerderij, brengt ons weer bij de les. Enthousiast laat ze weten dat ze vanmorgen heeft gezien dat de eerste asperges gestoken zijn. Ze zijn laat dit jaar vanwege de ijzige kou van de afgelopen weken. De witte dames houden daar namelijk niet van. Pas bij een temperatuur van 12 graden wagen ze zich boven de grond. Samen met Jo speuren we de velden af. We spieken onder het plastic waarna we de bedden weer behoedzaam toedekken. Helaas zonder resultaat. Bij één van de boeren langs de weg hebben we geluk. Triomfantelijk showt hij ons zijn eerste witte goud van eigen bodem. De glinstering in zijn ogen en de manier waarop hij de laatste zandkorrels van een stengel aait, vertelt ons dat de asperge hier in Noord-Limburg gepaard gaat met een rijke geschiedenis en veel emotie. Ondanks dat het aantal hectare met asperges afneemt door de uitgeputte zandgrond en Duitsers die de aspergekunst afkijken, voel je hier nog altijd de liefde voor de Koningin van de Groente. Een aanstekelijke liefde die bij iedere stap en hap groeit. Niet alleen de liefde voor de asperge, vooral ook mijn liefde voor Limburg.

Tips

Op www.liefdevoorlimburg.nl vind je alles wat je wilt weten over het witte goud. Van wandel- en fietsroutes tot recepten.

1. Binnenste buitenland met de Bus

Noord-Limburg heeft mijn hart gestolen. Met de ruimte, pittoreske dorpen en gemoedelijkheid is het bijna on-Nederlands. De volgende keer dat ik er naartoe ga, doe ik dat met het Blauwe Busje. Dan ga ik een aspergeroute rijden in een ouderwets Volkswagenbusje voor het complete buitenlandgevoel.

2. Kaldenbroeck

Als je de aspergeroute vanuit Grubbenvorst loopt, raad ik je aan heel even van de gebaande paden af te wijken en richting Kaldenbroeck in Lottum te lopen. De kasteelhoeve met de heerlijke tuin is de ideale plaats om tot rust te komen met een heerlijk kopje koffie of lunch. Het enige gevaar is dat je hier niet meer weg wilt.

3. Aspergefeest

Tijdens het Pinksterweekend wordt in Grubbenvorst de asperge uitgebreid bejubeld tijdens de speciaal hiervoor bedoelde feesten. Bemachtig een plaatsje op het terras van de ijssalon Clevers voor het enige echte asperge-ijs.

(foto: Liesbeth Kaldenberg Nummer21.nl)

Overzicht