Luchtfoto van Chateau Neercanne met een duidelijk patroon in de tuinen

Aards en verfijnd, verlegen en frivool
Limburg: Liefde voor Limburg én Château Neercanne

Luchtfoto van Chateau Neercanne met een duidelijk patroon in de tuinen

Een koude maandagmorgen in februari. Rechts van mij probeert een waterig winterzonnetje de kale wijnranken op de Limburgse heuvels voorzichtig nieuw leven in te blazen. Links ontwaakt Maastricht langzaam na een bruisend weekend. Hoe komt het toch dat zelfs dit lome landschap iets flamboyants heeft? Alsof alles in dit uiterste zuiden van ons land bedekt is met een extra laagje glans. Iets waar ik onweerstaanbaar door aangetrokken word en graag een aantal uur voor in de auto zit.

Relais & Chateaux

Misschien kom ik erachter tijdens de feestelijke lunch op Château Neercanne. Het restaurant van het enige terrassenkasteel van Nederland heeft een restyling ondergaan en is na een uitgebreide keuring aangesloten bij Relais & Chateaux en dat moet gevierd worden!

Relais & Chateaux is een vereniging van 560 hotels en restaurants in de wereld. Stuk voor stuk locaties waar onafhankelijke hoteliers en chefs hun passie voor gastronomie, gastheerschap en hun prachtige omgeving op een unieke manier samen laten komen. Château Neercanne is er daar dus sinds kort één van en daarom dé plek om een verklaring voor mijn liefde voor Limburg te vinden.

Kasteeltuin van Chateau Neercanne

Château Neercanne in Zuid-Limburg

Alleen al het ontvangst is veelbelovend. Waar we in het midden van het land vaak genoegen moeten nemen met een hoofdknik bij binnenkomst zwaaien hier de deuren hoffelijk voor je open zodra je de poort door komt. Binnen hoor je de echo van flessen die worden ontkurkt in de wijnkelder. En dat op maandag morgen… Ach, waarom ook niet; het leven is een feestje! En zeker hier in Limburg.

In de grotten onder het kasteel vind je de wijnkelder van Neercanne. Brandende kaarsen, flessen wijn

De eeuwenoude geschiedenis van Neercanne en Limburg tekent zich letterlijk af op de muren van de kelder. Contracten zijn hier getekend en liefdes verklaard. Vele jaren terug maar ook vandaag de dag wordt er nog geschiedenis geschreven. En dat alles met respect voor de historie. Vaak zijn we geneigd het verleden te vergeten of weg te stoppen. Hier in Limburg niet! Het vormt juist de basis voor alle vernieuwing. Met nieuwe technieken vertellen ze het klassieke verhaal.

Het verhaal wat draait om familie. Meneer Oostwegel Sr. die als kleine jongen tijdens het diner, voor de communie van zijn oudste broer, zijn eerste stappen in de keuken van het Château zette. Camille Oostwegel jr. die de koks op zijn loopfietsje in de keuken vaak tot waanzin dreef. Maar ook de kinderen van de huidige gasten die een VIP behandeling krijgen van meneer Hakema (al 35 jaar directeur en gastheer op het Château). Want volgens hem draait het daarom. Met familie vier je alle goede en slechte dingen in het leven. Begeleid door lekker eten en drinken.

Lange gedekte tafel met wijnglazen, in het restaurant van Chateau NeercanneEen bord met truffel, kaasballetjes en een

Limburg, de Nederlandse truffel

En tijdens de lunch geeft juist dat eten het antwoord op mijn vraag. Een tussengerecht van Gnocchi met Mimolette kaas, knolselderij en wintertruffel verspreidt de geur van Limburg. Terwijl ik (met toestemming van Camille jr.) genietend mijn brood in het laatste beetje jus doop, bedenk ik me dat Limburg een beetje de Nederlandse truffel is. Aards maar verfijnd en verlegen en frivool tegelijk! En dat alles komt bij elkaar op Château Neercanne. Een feestje op je bord en een feestje om te bezoeken, om het leven te vieren!

Locatie: Château Neercanne – Cannerweg 800, 6213 ND Maastricht

Meer lezen over onze liefde voor Limburg?

Overzicht