Het geheim van de Alentejo
Lifestyle & wijn van de Alentejo

Samen met de zon klimmen we omhoog. Zij tot bovenaan de hemel, wij naar de top van de heuvel met in de verte de blauwwitte kerk. De zon is er bijna, wij trappen nog even stevig door. We fietsen door de heuvels van de Portugese Alentejo. Een zuidelijk stukje Portugal net zo groot als Nederland waar slechts 5% van de Portugese bevolking woont. Ook wel ‘het geheim van Portugal” genoemd. En ik ben hier om dat geheim te ontrafelen.

Gulzig neem ik alles in me op. De heuvels vol oude kurkeiken, bermen vol bloemen en pittoreske dorpen. Alsof we tijd tekort komen, fietsen we over de hobbelige wegen. Want wie weet is het om de bocht en in de schaduw van die olijfbomen daar nog mooier.

Totdat er een gammele pick-up wagen op zijn gemak voorbij rijdt en stopt bij een klein café. Een oude man stapt uit en groet de vrouw, die op het terras op hem zit te wachten, vriendelijk. Samen lopen ze al keuvelend naar zijn wagen. Hij toont haar zijn laadbak vol schatten van het platteland. Uien, tomaten, meloenen en citroenen. Haar gezicht licht op, ze voelt aan de tomaten en steekt haar neus tussen de citroenen terwijl ze tussendoor lacht om een grap van de oude verkoper.

Ik hoor de klokken van de blauwwitte kerktoren traag slaan en het is of een belletje af gaat in mijn hoofd. Dit is het, het geheim van de Alentejo! Geen “tijd tekort omdat het DAAR misschien nog mooier wordt”, maar juist “ alle tijd omdat het HIER al zo mooi is!” Door dit inzicht en de besmettelijke tevredenheid van de plaatselijke bevolking passen we ons tempo automatisch aan en fietsen rustig verder door het ongerepte landschap.

Wil jij ook genieten van de lome lieve luiheid in de Alentejo en tevreden genieten alsof tijd er niet toe doet? Lees dan deze tips:

Tip 1: Het tempo van de Alentejo

Fietsen was nooit zo mijn hobby. Maar met Jan en Romaine van Sunny Cycling is dat het zeker wel. Dit Nederlandse stel, dat al 20 jaar in de Alentejo woont, heeft het beste van twee werelden in zich. Het relaxte zuidelijke tempo met daarnaast een prettig Hollandse organisatie. Ze selecteren de mooiste plekjes om langs te toeren zonder onverwachte verrassingen waar je niet op zit te wachten na een dag op de pedalen. Daarnaast heb je op de (elektrische) fiets het Alentejo tempo zo te pakken. Waar jij wilt, stop je om wilde venkel te plukken voor bij de picknick onder een olijfboom, om een koel glas wijn te drinken op het terras of te slenteren door de straten van één van de mooie dorpen.

Tip 2: UNESCO werelderfgoed Evora

De stad Evora is een must-see tijdens je tour door de Alentejo. Deze stad staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Overal in de nauwe straatjes vol wasgoed en op de gezellige pleinen met restaurants zie en voel je de geschiedenis. Als de restanten van Romeinse tempels je niet betoveren dan doen de geuren van sinaasappelbloesem en van inktvis op de barbecue dat vast en zeker wel. Ben je in Evora, ga dan langs bij het fado café ‘Bota Alta’ en dompel je onder in de wereld van de fado muziek. Voor 10 euro luister je hier de hele avond naar verschillende fado zangers die het ongrijpbare Portugese ‘Saudade’ bezingen. Voor hetzelfde geld schenkt de gastvrouw gul wijn uit haar aardewerken karaf. Tijdens het zingen mag je niet praten. “Sluit je ogen, proef de wijn, hoor de woorden en voel de Alentejo” tipt één van de muzikanten.

Tip 3: Het Alqueva gebied en Monsaraz

Dat de bewoners in de Alentejo voornamelijk in het moment leven, wil niet zeggen dat er niet aan de toekomst wordt gedacht. Dat bevestigt het Alqueva stuwmeer dat in 2002 is ontstaan door de bouw van een imposante dam. Droge dorre dalen veranderden hierdoor in vruchtbare heuvels met ontelbaar veel mogelijkheden. Niet dat die allemaal benut worden hoor…. Nee, gelukkig alleen het (hoog)nodige. De inwoners hebben het meer geadopteerd alsof het altijd al bij hen hoorde. Zo is het landschap misschien wel veranderd, maar de tevreden platteland-sfeer zeker niet.

Als je de omgeving rond het Alqueva meer bezoekt, kan het dorp Monsaraz je niet ontgaan. De witte huizen en het middeleeuwse kasteel zie je vanuit de verte als een kroon bovenop een koninklijke heuvel! Slenter door de charmante straatjes en geniet van de mooie vergezichten die je om iedere hoek weer verrassen. Zoek een strookje schaduw en strijk, naast de locals, neer op de leistenen stoep of bezoek de wijnshop van Ervideira. De trap in het oude schoolgebouw leidt je naar het terras waar je je laat verrassen door lokale specialiteiten en het mooiste uitzicht. Niet alleen de daken maar ook mijn wangen kleuren in het avondlicht roze van zoveel moois (en lekkers!).

Ervideira – Herdadinha Vendinha 7200-042 Reguengos de Monsaraz

Tip 4: Alentejo wijn is fijn

Want lekker is het zeker! Dat bewijzen de wijnen van Geracoes da Talha nog maar eens. In de kleine wijnmakerij in het dorpje Vila da Frades wordt, naar een oud familierecept, wijn gemaakt in aardewerken kruiken. De opa van Teresa doet in de warme zomermaanden nog steeds een dutje in de koele kelders. Waarschijnlijk ook om stiekem een oogje in het zeil te houden. Al is dat helemaal niet nodig want de wijnen en bijbehorende proeverijen zijn bij zijn kleindochter in goede handen. In het volste vertrouwen geeft ze veel van haar geheimen prijs. Dat kan ze rustig doen want één ingrediënt is niet te kopiëren: haar duidelijke liefde voor traditie en het wijnmakers-vak. Mocht je in de buurt zijn, houdt dan hun Instagram in de gaten. Een aantal keer per jaar organiseert Teresa samen met haar man aanschuiftafels. En ik heb zo’n idee dat je die niet wilt missen!

Geracoes da Talha – Rua de Lisboa 29A, 7960-432 Vila de Frades

Tip 5: Bijzonder overnachten bij Herdade do Sobroso

Heb je na deze tips het geheim van de Alentejo nog niet helemaal ontrafeld, dan gaat dat bij Herdade do Sobroso zeker lukken. Dit 1600 hectare tellende domein is sinds 2000 omgetoverd tot een top of the bill wijnmakerij en boutique hotel waar je nooit meer weg wilt. Filipe praat over zijn druiven alsof hij het over zijn familie heeft terwijl zijn vrouw Sophia haar gasten op diezelfde manier ontvangt. Zittend op de met rozen begroeide veranda overvalt me weer die lieve lome luiheid die me de laatste dagen zo bekend is. Hier komt alles bij elkaar: het tevreden leven, de rust, ruimte, geschiedenis en natuur. Het woord ‘Saudade’ wat bezongen wordt in de Fado muziek schiet me weer te binnen. Het betekent zoveel als ‘happy sadness’ of ‘het aanwezige van afwezigheid’. Want terwijl ik nog uitkijk over de uitgestrekte wijngaarden hier bij Sobroso heb ik al een beetje heimwee…..

Herdade do Sobroso Wine & Country House – Apartado 61, 7960-011 Vidigueira

Meer weten en lezen voor een vakantie in de Alentejo?

Een vakantie in de Alentejo? Doen dus! Hier vakantie vieren betekent genieten van weidse landschappen die af en toe doen denken aan de savannes in Afrika, afgewisseld met wijngaarden en charmante witte dorpen en steden. Ontdek al fietsend of tijdens een rondreis per huurauto het geheim van de Alentejo, ga langzaam en geniet intens van de geuren, kleuren en smaken.

Overzicht