Logeren tussen porselein
Portugal: Montebelo Vista Alegre Ílhavo Hotel

Als liefhebber van een kleurrijke cultuur stonden Lissabon en Porto misschien al hoog op je lijstje. De kunst van versieren vind je hier letterlijk op straat met de karakteristieke Azulejos. Onze tip: ontsnap tijdens je verblijf in de stad zeker even aan de drukte en ontdek het schilderachtige achterland van Centro de Portugal. We vonden een parel van een logeerplek voor je aan de Rio de Aveiro: Montebelo Vista Alegre Ílhavo Hotel.

In het stadje Ílhavo aan de Praia da Costa Nova draait het om twee dingen: visserij én porselein. In 1824 stichtte de rijke staatsman José Ferreira Pinto Basso hier op zijn landgoed Vista Alegre een aardewerk- en glasfabriek. Zijn ambitie: het geheime procedé van het veel delicatere porselein ontdekken. Duizenden misbaksels gingen vooraf aan de eerste perfecte vazen, bordjes en kopjes. Bijzonder genoeg bleven er voorbeelden uit die periode bewaard. Je kunt ze bewonderen in de vitrines van het vernieuwde museum bij de fabriek, dat in 2016 zijn deuren opende. Hier loop je onder leiding van een gids door de kleurrijke geschiedenis van hofleverancier ‘Vista Alegre’. UG9yc2VsZWluZW4gd2FuZA==

Walhalla voor serviesliefhebbers

Het complex van Vista Alegre is een walhalla voor liefhebbers van oud servies. Maar je vindt hier ook modern design. De fabriek produceert nog altijd volop en geeft daarbij jonge talenten een kans. Ieder jaar mag een select gezelschap een bijzonder ontwerp indienen. Nederlandse designers zijn geliefd, zo vertelt onze gids. Ze wijst op een mooie schaal van Marcel Wanders, die de collectie van 2017 haalde.

Boven het museum ontmoeten we de kunstenaars van Vista Alegre. In alle rust beschilderen ze hier bordjes met vogels en bloemen. Laagje voor laagje, met fijne penseeltjes. Vaak duurt het weken voordat een stuk af is en in de schappen van de winkel beneden belandt.
UG9yc2VsZWluIG11c2V1bQ==

Vijfsterren designhotel Montebelo Vista Alegre Ílhavo Hotel

Via een brede, spiraalvormige trap lopen we van de fabriek verrassend genoeg zo ons hotel in. Het naastgelegen moderne bouwwerk steekt aan de buitenkant grijs en sober af tegen het porseleindorpje. Bewust, om de nieuwbouw een bescheiden rol te geven. Maar ook als een knipoog naar de eerste fase van porselein: klei. Die filosofie is doorgevoerd in de opbouw van dit indrukwekkende vijfsterren designhotel. Zo staan de kamers op de eerste verdieping in het teken van de mallen waarin porselein wordt gemaakt. Ongeglazuurd zijn de versieringen op de tweede verdieping. En in onze kamers ontdekken we de bordjes uit het schildersatelier, met vogels en bloemen. UG9yc2VsZWluIEhvdGVsVmFyYW5kYSBRdWFydG9z

Zoet begin van de dag

In het restaurant worden we even stil van de stijlvolle, bijna serene sfeer. Glanzend wit porselein hangt hier als kunst aan de muren en dekt al even prachtig de tafels. Blauw glaswerk, ook uit eigen fabriek, zorgt voor een koele nuance in deze ton-sur-ton ruimte. Helena Abreu van Algaplus uit Aveiro legt ons uit dat we vanavond de zee zullen proeven op ons bord. Niet alleen dankzij de heerlijk bereide zeebaars, maar ook door de organische zeewieren en algen die haar bedrijf kweekt voor culinair gebruik. De chef-koks in Aveiro en omgeving laten zich met plezier door haar inspireren uit deze nieuwe en gezonde bron van inkomsten. We genieten van de gerechten én van het prachtige servies waarop het geserveerd wordt. De volgende ochtend blijkt het ontbijt al even heerlijk. De vermaarde Portugese Pastéis de Nata kijken ons aan vanaf het buffet. Een zoet begin van de dag. UmVzdGF1cmFudCBtYWFsdGlqZA==

3 x doen vanuit Montebelo Vista Alegre Ílhavo Hotel:

  • Maak een wandeling in de omgeving
    Rondom de fabriek stichtte de grondlegger namelijk een compleet dorpje. Hier woonden de medewerkers in kleurige huisjes, gingen de kinderen naar school en hadden ze zelfs een theater. Blikvanger op het plein is de 17de eeuwse Nossa Senhora da Penha de França kapel, waar de fabrieksarbeiders samenkwamen. Een bezoekje waard! Het gebouw is van vloer tot plafond prachtig gedecoreerd met tegeltableaus en schilderingen. Alle gebouwen, inclusief museum en hotel, vallen onder een ambitieus restauratieproject. Dat is ook goed te zien in het aangrenzende landhuis, waarin onlangs kamers zijn gemaakt als verlengstuk van het hotel. De suite hier geef je toegang tot je eigen loge in de kapel.
  • Wil je een souvenir meenemen voor thuis? 
    Naast het museum is een winkel ingericht met de nieuwste collecties van Vista Alegre. In één van de oude huizen aan het plein is een outlet ingericht met overjarige modellen voor een zacht prijsje. Ook in Nederland is het te koop. De eenvoudige lijn zelfs bij Blokker!
  • Ílhavo
    Bezoek de oude kern van Ílhavo, waar de huisjes vrolijk gekleurde strepen hebben. Alles draait hier om vis! Een bezoekje aan de dagelijkse vismarkt laat je kennismaken met de vangst uit zee en rivier. Proeven? We raden je de catch of the day aan bij restaurant Canastra do Fidalgo.

Q2FwZWxh

TmF2ZSBDZXJudHJhbCBDYXBlbGE=

QXZlaXJv

Praktische informatie:

Wat: Montebelo Vista Alegra Ílhavo Hotel
Waar: Ílhavo, 6 kilometer van Aveiro in Centro de Portugal. Vanaf het vliegveld in Porto is het een uur rijden (90 kilometer). Het vliegveld in Lissabon ligt op 2,5 uur rijden (240 kilometer)
Prijs: Kamers vanaf € 110,- inclusief verrukkelijk ontbijt en gratis gebruik van zwembad, gym en luxe spa

Lees alle tips voor een vakantie in Portugal

Overzicht