Rust op het eiland
Griekenland: Nazomeren op (Oost-)Kreta

Bij de naam Kreta denken veel mensen aan een zon-, zee- & strandvakantie. Het Griekse eiland heeft echter zoveel meer te bieden en is verrassend veelzijdig. Mijd de drukte in het hoogseizoen en ga op ontdekking op Kreta in het najaar.

Kreta in het najaar

In het voor- en naseizoen zijn de temperaturen aangenaam (tot ver in het najaar) en kun je een dagje (verlaten) strand goed combineren met prachtige wandelingen, het bewonderen van opgravingen, een rit over het eiland of een boottocht naar Spinalonga. We bezochten Oost-Kreta in oktober en combineerden cultuur, natuur, strand en culinaire genoegens.

Wanneer het hoogseizoen voorbij is, keert de rust terug op het Griekse eiland Kreta. De grote aantallen toeristen die tijdens juli en augustus het eiland bevolken, maken plaats voor de Grieken zelf. Drukke badplaatsen worden langzaam weer gezellige dorpjes aan de kust, restaurants kunnen weer een stapje terug doen en bij de bezienswaardigheden op het eiland sta je niet meer in de rij. Ik geef je een aantal redenen om in het najaar naar Kreta te vliegen.

1. Aangename temperatuur

Naarmate het seizoen vordert wordt het rustiger op Kreta. Vreemd, het blijft tot laat in het jaar aangenaam van temperatuur. Waar eilanden als Mallorca en Ibiza tot ver in het najaar nog gasten ontvangen, houdt het seizoen op Kreta begin oktober op. Jammer, dit is juist zo’n fijne tijd om te gaan. Het weer is stabiel. Overdag loopt de thermometer nog regelmatig richting de 25-30 graden. De avonden zijn zacht en de nachten lekker koel. Ik vloog vanuit een herfstachtig Nederland met wind, regen en kou naar Heraklion en genoot vier dagen van ruim 28 graden…

2. De Griekse keuken

Uitgebreid lunchen, vis eten aan de kust; de tavernes nodigen uit om aan te schuiven. Beperk je niet tot de bekende gerechten als tzatziki, een Griekse salade en gyros, maar laat je informeren en durf te proberen. Deel samen een aantal kleine gerechtjes, mezze, zowel warm als koud. Een maaltijd op zich! Dipjes met aubergine, Griekse gehaktballetjes, gebakken kaas, spinaziehapjes met bladerdeeg, tonijn, calamaris… Gezellig, leuk en lekker!

3. Alternatieven voor een strandvakantie

Kreta heeft het hele jaar veel te bieden als alternatief voor een strandvakantie. Huur een auto (#meteenhuurautoziejemeer) en ga op ontdekking. Ik vloog op Heraklion en verkende vanuit Agion Nikolaos het oosten van het eiland. Het bergachtige binnenland nodigt uit tot lange wandelingen. Langs de kust liggen mooie baaien met bijna verlaten zandstranden en een boottochtje op zee is zeker geen straf. Enkele van de mogelijkheden voor Oost-Kreta:

  • Rij naar het vissersplaatsje Elounda en koop een kaartje voor de boot naar Spinalonga, het voormalige lepra-eiland dat voor de kust ligt. Na terugkeer schuif je in de haven aan voor een lunch in een van de tavernes.
  • Slinger over bergwegen langs de kust naar het palmenstrand van Vai. Wanneer je door het woestijnachtige oosten van het eiland rijdt, is het moeilijk voor te stellen dat je op zo’n mooi strand terecht met honderden dadelpalmen.
  • Bezoek onderweg naar Vai het klooster van Toplou, een van de bekendste kloosters van het eiland. Door de 10 meter hoge muur lijkt het klooster van veraf op een fort.
  • Maak een rit over het Lassithi plateau en stop bij idyllische bergdorpjes, bezoek onbekende opgravingen en kleine Byzantijnse kapelletjes.

Praktische informatie:

Overnachten? Villa Ippocampi is een kleinschalig charmehotel waar je in de watten wordt gelegd door de Nederlandse Lydia en haar Griekse echtgenoot Nikos. Liever een vakantiehuis? Reserveer Jasmin and Olives, een 7-persoons vakantiehuis met privé zwembad.
Vliegen? In het laagseizoen gaan er geen rechtstreekse vluchten meer naar Kreta. Je hebt een overstap in Athene nodig.
Huurauto? Huur een auto en geniet van de vrijheid om zelf bijzondere plekjes te ontdekken.

Overzicht