Fries geluk!
Friesland: Bijzonder overnachten bij Omke Jan

Wat ‘n zaligheid! Een weekend logeren bij Omke Jan in Friesland, aan het water van Woudsend. Met zicht op de monumentale molen, de bootjes van zeilschool Het Molenhuis en de brugwachter, die het maar druk heeft deze dagen. Een Frieser plaatje bestaat niet, dit is geluk!

Omke Jan houdt van het goede leven. Op de kaart van Omke Jan vind je eten zonder fratsen, lekkers van de boeren uit de omgeving. Ook de kamers, ontworpen door Piet Hein Eek, zijn zonder fratsen. Stoer, sober, comfortabel: precies goed!

Boergondische ontmoetingsplaats in Friesland

Een beetje hooggespannen waren ze wel, onze verwachtingen. De boergondische ontmoetingsplaats van Nienke & Jan was namelijk al een paar keer getipt. En ja hoor, bij aankomst in het restaurant weten we ’t meteen. Dit is een écht Bijzonder Plekje: een authentieke stolpboerderij die onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek verbouwd is tot een hippe herberg gecombineerd met een warm, persoonlijk onthaal. Bloemen op tafel, leuke zitjes, veel licht, een open keuken… Hier worden we blij van!

Bij deze ontmoetingsplek kom je om te genieten. Van eten, drinken, slapen en beleven. En van het Waterland van Friesland. Stap in een bootje voor de deur, vaar over het Slotermeer naar Sloten of juist de andere kant op richting de Fluessen. Na een dag op het water is het terras van Omke Jan de perfecte afsluiter; voor een borrel met lekkers of een knetterlekker diner. Rechtstreeks van de boer zo op je bord.

De herberg is vernoemd naar Omke Jan, een karakteristieke Fries die graag mensen met elkaar in contact bracht, hield van het goede leven en het iedereen graag naar de zin maakte. In zijn huis werd je onthaald met lekker eten, een sterk verhaal en ongedwongen ontmoetingen. Precies dat waar herberg en ontmoetingsplaats Omke Jan ook nu nog voor staat. Een huiselijke omgeving waar je komt om te genieten, eten (zonder fratsen), slapen en beleven!

Goed verzorgd ontbijt bij een hotelrestaurant in Woudsend

Slapen onder houten gebinten bij Omke Jan

Net zo sfeervol, stoer en eigentijds als het restaurant beneden zijn ook de gastenkamers boven in de boerderij. Er zijn er drie, plus een studio. De mooiste kamer ligt onder de houten gebinten: Muoike Aukje (tante Aukje, naar één van de tantes van Jan) heeft zicht op het water en het dorpje Woudsend. Wat ’n fijn avondzonnetje schijnt er hier! De kamer heeft zachte bedden met licht en luchtig beddengoed en een inloopdouche waar je kunt soppen met de zo lekker geurende verzorgingsproducten van Marie-Stella-Maris. Dat worden zoete dromen…

Boter, kaas en eieren bij het ontbijt

’s Ochtends aan de ontbijttafel, na een heerlijke nacht, ontmoeten we de andere gasten van Omke Jan. We zitten allemaal aan dezelfde, lange houten tafel. Precies zoals de oude omke Jan het graag zag: ongedwongen ontmoetingen, gezellige verhalen en puur en echt eten, liefst uit de streek. Boter, kaas en eieren van de lokale boer dus, fruit van de buurman en lekker vers brood van de oudste korenmolen van Friesland. Geserveerd door de vrolijke ontbijthulp op de allerleukste bordjes ever. Wat ’n gezellig begin van deze zomerdag!

Zien, doen, proeven en beleven in Friesland

24 uur bij Omke Jan is eigenlijk te kort. Het is alleen al heerlijk om hier gewoon te zijn, op het terras aan de waterkant naar de voorbijvarende bootjes te kijken. Aan te schuiven voor lunch en diner… Een borrel drinken bij de haard. De centrale ligging in Friesland maakt ook dat je met gemak een week kunt vullen met uitjes en activiteiten vanuit Omke Jan. Een paar tips voor tijdens je verblijf:

  • Geniet op het terras aan de waterkant van het eigen bier: de Blonde fan Omke Jan. Het allerleukste plekje daarvoor? In de loungekussens van de melkboot.
  • Dwaal door de steegjes en leer meer over de rijke geschiedenis van Woudsend door de 11stegentocht te volgen.
  • Wanneer je logeert aan het water moet je ook even het water op: huur een sloep of zeilboot in het dorp en vaar richting Elfstedenstad Sloten.
  • Huur een fiets in Woudsend en rijd een rondje om het Slotermeer. Via Balk (met Badmeister Keimpke aan het water voor een tussenstop) en langs het schattige Sloten weer terug.
  • Rijd naar Mirns, bekend om de kliffen, en zoek een plekje op het terras van Paviljoen ‘t Mar met uitzicht over het IJsselmeer.
  • Elfstedenstad Sneek met de Waterpoort en Royaal Belegd.
  • Huur een bootje bij Rufus aan het water of plof neer op een van de loungebanken aan de waterkant.

Slechts enkele tips voor 24 uur eten, slapen en beleven bij Omke Jan. Wil je meer zien en beleven? Reserveer een plekje in de herberg!

Handig om te weten over Omke Jan in Friesland:

Waar? Iewal 44, Woudsend
Handig: Parkeren in de buurt van de herberg is heel gemakkelijk, vanaf parkeerterrein Op ‘e Romte (bij de Spar) loop je in vijf minuutjes naar Omke Jan.

Oja! Een baby- of peuterbedje kan makkelijk worden bijgezet. Huisdieren op de kamers zijn niet toegestaan.

Lees meer over ontmoetingsplaats Omke Jan

Overzicht