Rode huurauto staat voor gebouw in Zuid Frankrijk

Zo blijft het leuk!
Roadtrip: een auto huren? Een paar handige tips!

Rode huurauto staat voor gebouw in Zuid Frankrijk

Ga jij tijdens je stedentrip of vakantie een auto huren? Als Sunny Cars Roadtripper heb ik de nodige ervaring opgedaan met het huren en rijden in het buitenland. Ik deel mijn ervaringen graag met je, samen met wat trends. Zodat je zorgeloos huurt en rijdt!

Roadtrippen is hip! Wist je dat meer dan een derde (36%) van de Nederlandse vakantiegangers wel eens een auto heeft gehuurd de afgelopen drie jaar? Niet zo gek, een autootje op je vakantiebestemming vergroot je vrijheid en biedt je de kans om net even dat beetje extra te zien en ontdekken. Dat is gelijk ook de belangrijkste reden voor 62% van de vakantiegangers om een auto te huren: vrijheid en flexibiliteit.

Een auto bij je hotel, vakantiehuis of B&B is niet alleen maar lol. Rijden in het buitenland is anders, in sommige landen zelfs heel hectisch. Daarnaast ook een grote verantwoordelijkheid, je wilt je huurauto aan het einde van je vakantie toch weer veilig inleveren. Ik slaak elke keer weer een zucht van verlichting als ik de auto veilig teruggebracht heb. Om te voorkomen dat je je zorgen maakt over de verhuurmaatschappij die er een beetje ‘louche’ uitziet, je gaat lopen piekeren over de kleine lettertjes in het huurcontract en je bij dat ene opgelopen krasje op de auto je afvraagt (niet eens jouw schuld) hoe het eigenlijk zit met je eigen risico hebben we een paar tips voor je!

Rode huurauto op het strand

Goedkoop huren is duurkoop

Het is heel verleidelijk om tijdens het online boeken van een vliegticket gelijk die goedkope huurauto aan te vinken die je aangeboden krijgt. En ook wanneer je googlet, gaan we als ‘zuinige’ Nederlanders af op de prijs. Toch is goedkoop vaak duurkoop. Ter plekke blijk je niet goed verzekerd te zijn en sluit je, mede uit onzekerheid, alsnog aanvullende verzekeringen en extra’s af, wat de autohuur uiteindelijk duurder maakt. Huur je een auto bij Sunny Cars, met mogelijkheden in 120 landen over de hele wereld, dan huur je altijd inclusief alle verzekeringen! Daarnaast krijg je in geval van schade ook nog je eigen risico teruggestort. De beste koop: het complete all-in pakket is echt compleet, daar hoef je geen kleine letters voor te lezen of je tijdens het rondrijden zorgen om te maken. Ik boek niets anders meer!

Direct ‘on the road’

46% van de Nederlanders huurt voorafgaand aan de reis een auto via een Nederlandse maatschappij. Ideaal is dat: wanneer je aankomt op de luchthaven van je bestemming is het bij de meeste verhuurmaatschappijen druk en zelfs een beetje hectisch. Iedereen wil op hetzelfde moment de huurauto in ontvangst nemen. Het is niet te doen om dan prijzen te gaan vergelijken. Daarnaast word je ook vaak voorgehouden dat er ‘nog maar één auto’ beschikbaar is. Laat dat nou de duurste categorie zijn… Huur je auto voordat je vertrekt, zodat je thuis op je gemak alles kunt vergelijken. En heel handig, boek er ook zo’n handige Express of Premium service bij op de bestemmingen waar Sunny Cars dit aanbiedt. Hiermee vul je thuis al je huurcontract online in en hoef je ter plaatse alleen nog maar te tekenen en je borg af te geven. Ook hoef je niet aan te sluiten in de wachtrij. Dat laatste maakt het helemaal aantrekkelijk. Wanneer de vliegtuigen geland zijn, zijn de rijen om een huurauto in ontvangst te nemen soms echt lang. Met zo’n extra service is er een aparte plek aan de balie (VIP of priority) waar je snel aan de beurt bent. Direct vakantieplezier!

Rij op maat

Het lijkt misschien leuk zo’n upgrade die je aangeboden krijgt bij het ophalen van je huurauto, maar het is goed om je te beseffen waar je gaat rijden en waarvoor je de auto gaat gebruiken. Tijdens onze stedentrip naar Cagliari was ik maar wat blij dat onze auto klein was. Zo konden we makkelijk manoeuvreren in de nauwe straten in de oude stad en vonden we met gemak een parkeerplekje. Ook in Noord-Ierland bleek ‘klein maar fijn’ de beste keuze te zijn. De smalle landweggetjes met direct naast de weg stenen muurtjes bleken niet weggelegd voor grotere auto’s. Ga je daarentegen roadtrippen in Amerika waarbij je kilometerslange rechte wegen hebt, dan is het comfort van een grote auto juist prettig.

Extra bestuurder

Roadtrippen of een fly-drive/selfdrive is favoriet bij koppels, van alle leeftijden. Het liefst maken we een rondreis met onze geliefde, waarbij gekozen wordt voor gemiddeld drie bijzondere plekjes om te overnachten. Ik ben ook fan. Samen met de liefste heb ik al heel wat mooie bestemmingen ontdekt, onlangs nog op Sardinië. Het stelt mij gerust om bij het huren van de auto ook een extra bestuurder op te geven. Je weet immers maar nooit. Naar je volgende adres moeten rijden (49% van de huurders verblijft bij 2 of 3 overnachtingsadressen) terwijl je gloeit van de koorts, je enkel verstuikt hebt of die paella je toch niet helemaal lekker zit, is niet fijn. Ook als je niet zo’n held achter het stuur bent (sommige vakantiegangers durven echt niet overal te rijden…), is het prettig te weten dat je partner/medereiziger ook achter het stuur kan en mag kruipen.

Op de kaart of… ?

Ook al heb je vooraf je reisroute bepaald, net als 51% van de huurders, toch is het niet altijd duidelijk waar je naar toe moet. Je zal niet de eerste zijn die tijdens een vakantie een minder gezellig moment in de auto beleeft omdat je de weg niet weet en de auto’s achter je ongeduldig staan te toeteren. De weg aan een local vragen is een optie, maar dat blijken we in de praktijk nauwelijks te doen. De kaart erbij openslaan is uiteraard ook een idee (als je kaart kunt lezen) maar nog makkelijker is het om Google Maps te gebruiken. Altijd up-to-date, eenvoudig in gebruik en altijd bij de hand. Mocht jouw smartphone die optie niet hebben, huur dan een navigatiesysteem bij je auto zodat je vakantieplezier niet afhangt van de juiste weg.

Met bovenstaande tips ga je niet alleen ontspannen op vakantie, ook ter plekke geniet je volop van al het moois wat je ontdekt. (Bijna) niets leukers dan roadtrippen!

Meer weten?

  • Inspiratie nodig voor je roadtrip? Bestel het inspirerende boek ‘On a roadtrip’ van uitgeverij mo’media met zes routes in Zuid-Europa.
  • Veilig een auto huren?  Huur je auto voorafgaand aan je reis bij Sunny Cars, met all-inclusive verzekeringen, extra’s services als priority ophalen, goede kwaliteit en de extra optie van zorgeloos genieten. 
Overzicht

Ontdek ook deze plekjes: