Twee meiden in de avondzon op een steiger op Pampus

… ervaar de magie van Pampus
Tip: Slapen op onbewoond Forteiland Pampus

Twee meiden in de avondzon op een steiger op Pampus

Achterblijven op een onbewoond eiland terwijl de laatste zomergasten naar het vaste land vertrekken. Genieten van de mooiste zonsondergang boven Amsterdam. Dwalen door de donkere gangen van een uitgestorven fort en je verliezen in het verleden. Je één van de vrije geesten voelen die hier in de hippiedagen de muren hebben vol geschilderd met onder andere een levensgrote Charles Manson. Slapen onder de sterrenhemel en gewekt worden door kwetterende zwaluwen. Dat is Pampus, waar je voor Pampus kunt gaan.

Pampus komt met vele ludieke crowdfundingacties om volledig selfsupporting te worden. Kom kamperen in een tent van versleten spijkerbroeken, pak een picknickmand vol artisjokblaadjes uit en geniet ’s zomers van een verfrissend Pampusbiertje of ’s winters van een kruidige bitter. Kom deel uitmaken van een duurzaam avontuur op forteiland Pampus.

Varen met de veerboot vanuit hartje Muiden

Vaste opstapplaats voor een veertochtje naar het eiland Pampus is Muiden. Net buiten de vestingstad kun je gratis parkeren. Hier begint je avontuur. Stop bij de sluis waar vrij onervaren schippers voor de nodige hilariteit zorgen. Eet een broodje bij bakkerij Stricker, al 25 jaar een begrip. Eerlijk, heerlijk en met liefde bereid. Al zeggen ze het zelf. Breng een bezoek aan het Muiderslot of geniet simpelweg van het zonnetje op je gezicht terwijl je benen over de kademuur bungelen. En dan op naar het ruime sop.

Aankomst bij het Pampuspaviljoen

Op het eiland verwelkomen vriendelijk lachende vrijwilligers, gastheer Bart of één van de drie fortwachters je met open armen. En dan… zweven in een virtuele luchtballon, vliegeren, romantisch dineren, dwalen door de gangen van het fort, morsecodes kraken, vogels kijken, suppen, zwemmen, slapen. Onze aanrader… ga eerst voor Pampus bij het Pampuspaviljoen ’1874. Val achterover in één van de goedgevulde zitzakken en geniet van het uitzicht. Met één druk op je telefoon bestel je een fris Pampusbiertje of een geurig kopje koffie met zelfgemaakte lemon merengue. Is je hoofd leeg, ga dan pas verder.

Het Pampusfort

Struinend door fort Pampus komt vierhonderd jaar Hollandse geschiedenis en avontuur tot leven. Verhalen uit de VOC-tijd, toen schippers uit de Oost voor Pampus lagen. Vastgelopen op de zandbank. Om muiterij voor Muiden te voorkomen, gaan grote hoeveelheden drank en vrouwen naar het forteiland. Bijkomend voordeel, waren de manschappen eenmaal in Amsterdam dan gingen zij, inclusief gage, linea recta naar huis. Hun zonden ongegeneerd op het eiland achterlatend.

Jaren later wordt Fort Pampus het boegbeeld van de 135 kilometer lange verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. Het huidige fort is inspirerend. Escape rooms, rondleidingen, speurtochten, dineren, nachtelijk gegriezel, … als de dikke muren toch eens konden praten.

Dineren op Forteiland Pampus

Chef-kok Jurre Sweers gaat elke dag met de boot naar zijn geliefde Pampuskeuken waar hij bij voorkeur kookt met kruiden en groenten uit eigen Pampustuin. De moestuin die door vrijwilligers als Jon Stuart, in het seizoen zelfs vier dagen per week, met liefde wordt verzorgd. Net gerooide eigenheimers voor aardappelsalade, maiskolven met hun in de eilandwind wapperende bladeren en kruiden uit de VOC-tijd voor de uit authentieke kruiken geschonken Pampusbitter, komen uit de tuin. In de zomer gaat het lekkers in de picknickmand of op de tafels onder de sterrenhemel voor de populaire ‘Zomerlicht-avonden’. In de winter herbeleef je in het fort, tijdens de ‘Winterlicht-avonden’, de donkere kilte van weleer. Winterse voorgerechten worden ondergronds, bij schimmig kaarslicht genuttigd. Om bevroren ledematen te voorkomen worden overige gangen in het paviljoen, stemmig omringd door vuurkorven en kabbelend water, opgediend. Bij de vegetarische BBQ, gepofte aardappelen met Pampustuinkruidenboter en een zeewierburger met zeekraal. Uitbuiken onderuitgezakt in één van de zitzakken turend naar het Paard van Marken, de Rembrandttoren of naar de skyline van het San Francisco van Amsterdam; Almere. Het ultieme eilandgevoel.

Slapen op een onbewoond eiland

‘Off-grid’ groeien de groenten en kruiden en staan tijdens de jaarlijkse kampeernachten de tentjes te wapperen in de wind. Gasten met parkajassen en bergschoenen, gekleed om een Himalaya-excursie te trotseren, integreren vrolijk met dames met wapperende jurken en teenslippers. Voetballende, vliegerende en zwemmende kinderen sluiten vriendschappen voor het leven. Ouders heffen samen het glas genietend van de zonsondergang boven Amsterdam om vervolgens enigszins onstabiel te dwalen door de lange smalle pikdonkere gangen van het fort. Omringd door het gekwetter van zwaluwen, af en toe een spinnenweb van je gezicht wrijvend, ga je vergezeld door een spookachtig muziekje vanzelf terug in de tijd. Verdwalen schijnt niet te kunnen. Een hele geruststelling. Terug bij je tent, opgekruld in je slaapzak, geniet je op de enigszins schuine ondergrond na van alle indrukken. Het ruisende riet voor je, het kabbelende water, je ritselende tent. Vijf minuten en je bent vertrokken. Volgend jaar weer!

Ook voor pampus op Forteiland Pampus?

Lijkt zo’n slaapavontuur je wel wat of wil je genieten van een heerlijk seizoensdiner? Kijk op de website van www.pampus.nl waar je volop avontuurlijke mogelijkheden per seizoen vindt.

Tip: schaf een eigen stukje eiland aan. Word Pampuspachter en beleef fantastische avonturen.

Nieuwsgierig naar de andere forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinies?

Lees wat we nog meer schreven over de Waterlinies

Overzicht