Een rij historische gevels langs de waterkant in Gent

De fijnste adressen in de Lichtstad
Stedentrip: 9x het beste van Gent

Een rij historische gevels langs de waterkant in Gent

Een paar dagen Gent is altijd een goed idee. In de zomer kun je er terecht voor de bekende Gentse Feesten, in de winter voor de Gentse Winterfeesten. En dan hebben we het nog niet over alle historische gebouwen die je kunt bewonderen… laat staan over de fijne restaurants en de koffietentjes die je op elke straathoek lijkt te kunnen vinden. Zei ik ‘een paar dagen’? Trek er gerust meer tijd voor uit! Wij helpen je op weg in Gent.

De middag loopt ten einde als ik met de trein in Gent arriveer. Het is een grauwe, grijze dag en stiekem baal ik een beetje van het weer, zeker met het plaatje van de historische gebouwen met daarboven een strakblauwe lucht in mijn hoofd. Vanaf het station loop ik naar mijn hotel. Eenmaal in de binnenstad noteer ik in de eerste straat al drie adresjes die ik wil gaan bezoeken. Hoezo vervelend, grijs weer? Alle tijd om twee dagen te eten en te drinken…

Langzaam gaan er lichtjes aan en kleurt de hemel donker. Diezelfde historische gebouwen die ik al voor me zag, blijken direct in de omgeving van mijn hotel te liggen. De blauwe lucht mis ik allang niet meer: alles is mooi verlicht en ik kom ogen – en later blijkt: tijd – tekort. Wat een prachtstad! Deze activiteiten mag je niet missen in Gent:

1. Ontdek de bezienswaardigheden van Gent met de CityCard

Als eerste haal ik mijn CityCard op, waarmee ik toegang heb tot alle bezienswaardigheden in Gent. Je kunt er alle kanten mee op: een bezoek brengen aan een van de vele musea, een boottocht maken over het water, het Belfort beklimmen, enzovoorts. Je reist er gratis met het openbaar vervoer mee en kunt een fiets huren. Zelf ben ik vooral wandelend onderweg – bijna alles blijkt op loopafstand – maar ik heb de kaart ten volle benut. Vooral de moeite waard (zeker als je met kinderen zou reizen) vond ik het Huis van Alijn (het museum van het dagelijks leven) en het Gravensteen, de middeleeuwse burcht. Zorg bij het Gravensteen wel dat je er vroeg bent, want in de middag kun je lange rijen toeristen verwachten.

Een van de torens van de burcht in Gent

2. Maak de lichtplanwandeling

Gent heeft veel geïnvesteerd in duurzame verlichting die niet alleen functioneel is, maar de stad ’s avonds ook omtovert naar een magisch landschap waarnaar je kunt blijven kijken. Op de website van stad Gent kun je een kaart downloaden voor een wandeling langs de mooiste plekjes in de binnenstad. De route is ongeveer 5 km lang: je bent er zo’n twee uur mee onderweg en leert direct het centrum kennen.

3. Bezoek Bookz&Booze

Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Bookz&Booze gaat uit van het idee dat het lezen van een boek fijn is, maar nóg fijner als je er iets te drinken bij hebt. Eigenaar Ief combineert boeken met bijzondere dranken – vaak speciale, meestal Belgische producten, met een mooie verpakking eromheen. Het verhaal achter de link tussen het boek en de fles vertelt Ief je met alle plezier.

Bookz & Booze – Hoogpoort 35, Gent

De fijnste restaurants en koffietentjes in Gent

Mijn allerbelangrijkste tip: maak tijd vrij om op je gemak door te stad te dwalen. Geniet van de historische huizen en de straatjes, of van de restaurants en de koffietentjes – de fijnste vind je buiten de bekendste straten.

4. Gent voor fijnproevers: Lepelblad

De fijnste seizoensgebonden gerechten eet je bij restaurant Lepelblad. Met de hulp van lokale boeren en producenten werken ze met de beste duurzame, biologische en verse ingrediënten en dat proef je op je bord. De recepten zijn creatief en origineel, en het restaurant knus.

Lepelblad – Onderbergen 40, Gent

5. Gent voor vegetariërs en veganisten: Le Botaniste

Het motto van Le Botaniste is ‘Let food be the medicine’ en de originele aankleding sluit daarop aan. Achter de toonbank staan blikken met vervaagde opschriften: je waant je in een oude apotheek. De gerechten zijn biologisch en plantaardig, en je kunt er niet alleen terecht voor de lekkerste ‘groentjes’ maar ook voor natuurwijn.

Le Botaniste – Hoornstraat 13, Gent

6. Luxe dineren bij volta.

Wil je romantisch dineren met zes gangen en een goed glas wijn? Even buiten het centrum zit volta., een restaurant met gastronomische keuken op topniveau. In stijlvolle sfeer ontdek je verfijnde, verrassende gerechten. Pluspunt is de zeer vriendelijke bediening. Tipje van mij: zoek van tevoren uit welke route je het best kunt nemen, want voor je het weet zie je meer van Gent dan je van plan was (true story).

volta. – Nieuwewandeling 2B, Gent

7. Wijnproeven bij EVÍN

EVÍN is een wijnbar en wijnwinkel met een maandelijks wisselend aanbod van kwaliteitsvolle én betaalbare wijnen. Je kunt er terecht om op je gemak een wijntje te drinken, maar ook aansluiten voor een wijnproeverij of een van de flessen of wijnpakketten kopen. Een aanrader is het seizoenspakket, dat wijn matcht met seizoensgerechten zoals asperges.

EVÍN – Sint-Margrietstraat 16

8. De hele dag ontbijten bij Luv l’oeuf

Het nadeel van een geweldig hotel- of B&B-ontbijt is dat je niet gauw buiten de deur gaat ontbijten – en dat terwijl Gent ook op dat gebied veel te bieden heeft. Gelukkig biedt Luv l’oeuf de hele dag door ontbijtjes. ‘Oeuf’ is Frans voor ‘ei’ en het is een open deur, maar je kunt er inderdaad op allerlei manieren een (biologisch) eitje eten. Daarnaast staan er heerlijke wafels op het menu.

Luv l’oeuf – Nederkouter 30, Gent

9. Liefdevol lunchen bij Gust

Buiten het drukke, door toeristen overspoelde centrum zijn heel wat fijne koffietentjes te vinden. Gust is er zo eentje. Je kunt er koffie drinken (ook met soja- en amandelmelk) en heerlijk lunchen of brunchen. Ik viel als een blok voor de pasteltinten van de stoelen en de kussentjes in een houten interieur, en zag zoveel lekkers op het menu dat ik in Gent zou willen wonen zodat ik alles kon uitproberen.

Gust – Annonciadenstraat 4, vanaf het voorjaar Papegaaistraat 55, Gent

Bonustips

Proefondervindelijk ontdekte ik dat twee nachten in Gent niet genoeg is. Graag had ik ook uitgebreid kunnen schrijven over deze bonustips… Bijvoorbeeld over WALD (Dendermondsesteenweg 39/001) en STEK (Nederkouter 129) – twee plekken waar je koffie kunt drinken omgeven door planten. Ook Oats Day Long (Nederkouter 55), de eerste havermoutbar van Vlaanderen, mag je eigenlijk niet missen. Ga je winkelen, sla Just Hazel (Brabantdam 136) dan niet over – een kledingwinkel gericht op fair fashion en fijne lifestyle-spullen.

Bijzonder overnachten in Gent

GREAT B&B ligt in het centrum van Gent. Wakker worden in het charmante Prinsenhof met z’n prachtige, monumentale herenhuizen, samen ontbijten en daarna – op nog geen vijf minuutjes stappen – ontdek je de stad. Bij GREAT in Gent leef je als een local!

Wil je graag meer lezen over Gent?

Overzicht