Duurzaam en off-grid
Stedsans, bijzonder overnachten in Zweden

In de top 10 van meest bijzondere overnachtingen in de natuur in Zweden staat Stedsans (in the Woods). Niet zo verwonderlijk dat dit adres al jaren op mijn wensenlijst staat. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als ik er naartoe ga. Logeren bij Stedsans: een ultieme droom! Of … ?

De weg naar Stedsans leidt me dwars door de bossen in Halland. Wegen slingeren door een licht glooiend landschap, waar bossen en meertjes elkaar afwisselen. Af en toe wordt mijn uitzicht op de natuur onderbroken door een karakteristiek Zweeds huis. Dat blijft magisch! De laatste kilometers rijden we over een onverharde weg, tot er een bordje met Stedsans langs de kant van de weg verschijnt. Yes! Hier ligt Stedsans Farm & Restaurant, waar ik me 24 uur onderdompel in het groen.

Stedsans: pure wildernis

Stedsans in the Woods is een creatie van het Deense echtpaar Mette Helbæk en Flemming Schiøtt Hansen. Ze hadden voorheen het succesvolle restaurant Stedsans ØsterGRO in Kopenhagen, waar je maanden van tevoren een plekje moest reserveren om een avond te mogen genieten van hun kookkunsten. Op een dak in het hart van de stad lag een stadsboerderij, met lange tafels voor de gasten tussen de moestuinen. Met een toenemend verlangen duurzamer te ondernemen en een plek te realiseren waar gasten niet alleen maar komen voor een maaltijd, vestigden Flemming en Mette zich in de bossen van Halland. In Hyltebruk op drie uur rijden van Kopenhagen en twee uur van Göteborg. Met Stedsans creëerden ze wederom een locatie waar je ruim van tevoren moet reserveren, maar nu met een heel ander concept. Een plek in harmonie met de natuur en met jezelf.

Stedsans in the Woods is niet zomaar een nachtje weg in het bos. Flemming en Mette hebben een bewonderenswaardige duurzame filosofie. Hier in de pure Zweedse wildernis nemen ze je graag mee terug naar de basis, om je te laten ervaren en voelen wat een verblijf in de natuur met je doet. ‘Wanneer je teruggaat naar de tijd waarin we leefden in het bos, dan voel je je vanzelf weer goed’, vertelt Flemming. Leven in, met en van de natuur brengt je in balans. Wanneer je fysiek actief bent in de natuur, neemt je creativiteit toe en voel je je fijner. Mette en Flemming stimuleren je tijdens je verblijf bij Stedsans om dat te voelen. ‘Connect with nature! That’s were we belong: we are nature!’

Op deze duurzame plek in het bos laten Mette en Flemming je ook graag kennismaken met hun levensstijl en denkwijze voor de toekomst. De locatie is constant in ontwikkeling, niet alleen voor jou als gast, ook voor een betere wereld.

Overnachten bij Stedsans in the Woods

Het resort bestaat uit een restaurant, eenvoudige cabins, een sauna en hottub aan het meer, een moestuin, een boothuis met houtkachel en een multifunctionele glazen kas, voor yoga of het winterrestaurant. Verspreid in het bos liggen de cabins waarin je overnacht. Ze zijn gemaakt naar eigen ontwerp, gebouwd door studenten. Het hout komt van oude huizen in de omgeving, de grote ramen van plafond tot vloer van kassen uit de buurt. De cabins zijn sober ingericht, met alleen het hoogst noodzakelijke: een comfortabel bed, bedlinnen en kaarsen als verlichting. Geen overbodige accessoires die je aandacht alleen maar afleiden. Elke cabin heeft een eigen toilet, een houten huisje naast de cabin met een compost toilet. De open douche ligt aan de rand van het meer en wordt ‘s avonds warm gestookt.

Het concept van Stedsans (Deens voor ‘richting’) is een off-grid ervaring. Hier in het bos heb je geen elektriciteit, is er geen wifi, geen verwarming en geen stromend water. Het kamp en restaurant worden waterneutraal gerund, met water uit het meer en compost toiletten. Je verblijf bij het eco-resort is basic, al doen de foto’s die je online vindt anders vermoeden.

Bij aankomst hangt er een brief voor je klaar bij de receptie, een houten huisje waar je ook wat te eten en drinken kunt kopen, met een welkomstwoord en ‘handleiding’. In het open restaurant in het bos staat de koffie voor je klaar, met huisgemaakt lekkers zoals een bosbessen muffin. Neem je kopje koffie mee en wandel op je gemak naar de waterkant, adem de frisse lucht in, staar over het water en kom los van de wereld…

De keuken van Stedsans

Stedsans restaurant is van een klasse apart. In het bos is een keuken gecreëerd, gemaakt van hout uit het bos. Er wordt gekookt op open vuur. Een uitdaging waar de (Nederlandse) chef-kok Roos en eigenaar Flemming duidelijk ervaring mee hebben. Ingrediënten komen uit eigen moestuin (afhankelijk van het seizoen) en worden voor je neus klaargemaakt. Wat ‘s morgens nog in de grond stond, vind je ‘s avonds op je bord.

‘What tastes better, is better’


Wat niet uit de moestuin komt, wordt gehaald bij lokale boeren in de omgeving. Er wordt zoveel mogelijk vegetarisch gekookt, de wortelen met besjes van het open vuur is een van de signature dishes van Stedsans.

Voor het diner schuif je aan de lange tafels, die sfeervol gedekt zijn en met kaarslicht verlicht. Schapenvachten liggen klaar op de banken en voor de koudere avonden zijn er plaids en warme kruiken beschikbaar. Het menu is voor elke gast gelijk, de gerechten van de verschillende gangen worden opgediend op grote planken en schalen die je deelt. Flemming schenkt gul bijpassende biologische wijn, die ervoor zorgt dat de stemming er goed in zit. Naarmate de avond vordert, stijgt het volume van de gesprekken en de saamhorigheid. Met een paar glazen wijn op hoor je niemand meer over de eenvoud van het verblijf in het bos. Bij het kampvuur aan de rand van het meer met zicht op de sterrenhemel ben je de rest van de wereld echt even vergeten…

De volgende ochtend staat het ontbijt weer voor je klaar in de buitenkeuken. Zelf gebakken brood, verse sapjes, een smoothie en gekookt eitje: in de buitenlucht smaakt het ontbijt als nooit tevoren. Of komt dat ook door de gedachte weer terug te gaan naar de buitenwereld?

Tip: sta vroeg op. De zonsopgang aan de rand van het meer (of vanuit een van de kano’s) is pure magie!

Praktische informatie voor een verblijf bij Stedsans

Stedsans in the Woods is tegenwoordig het hele jaar geopend. De overnachting bij Stedsans is niet voor iedereen weggelegd, de prijs voor een overnachting is hoog. Het verblijf is inclusief koffie, thee en lekkers bij aankomst, het diner met wijnarrangement, ontbijt, toegang tot de sauna aan het meer, gebruik van de hottub en de overnachting in een cabin.

  • Goed om te weten: hoewel de prijs én de glamoureus beelden op onder andere Instagram anders doen vermoeden, is je verblijf hier basic.
  • Bagage: neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee voor je nacht in het bos. Vanaf de parkeerplaats moet je door het bos naar je cabin wandelen. Een koffer is geen goed idee.
  • Neem een zaklamp en insectenspray mee.
  • Het is ook belangrijk te weten dat er geen stromend water is, een flesje drinkwater om je tanden te poetsen is handig.

Een rondreis door Halland?

Combineer je verblijf bij Stedsans met een rondreis door Halland, of een rondreis door het zuiden van Zweden. Een bezoek aan de westkust, een stedentrip naar Göteborg, wandelen door de Zweedse wildernis; alles is mogelijk!

Bekijk de actuele beschikbaarheid en prijzen bij Stedsans

 

Overzicht