avondrood in het water met zicht op de boerderij

Een weekend op de boerderij
Logeren bij Boerenbed TaarTenTuin

avondrood in het water met zicht op de boerderij

Als een oude schoolplaat van Koekoek. Zo oer-Hollands is het landschap rondom Boerenbed TaarTenTuin in Aarlanderveen. Langs de oever bloeien gele dotterbloemen. Schaatsenrijdertjes zwieren over de waterspiegel. Reigers staan stoïcijns op de loer langs de waterkant. Eenden, meerkoetjes en waterhoentjes zijn in paartjes druk met hun nesten. En ook kikkers, kieviten en scholeksters hebben de lente in hun bol.

Als je, zoals wij, bij de bossen woont, trekt het weidse waterland van de polder. Met z’n eindeloze graslanden verdeeld door slootjes, vaarten en plassen. Met molens en kerktorens aan de skyline en dartelende lammetjes onderaan de dijk. Mijn dochter kan haar geluk niet op: bij TaarTenTuin lopen drie paplammetjes die elke dag flesjes nodig hebben. Maar ook de katten, konijnen, zwijntjes en koetjes Adje en Otje kunnen op haar aandacht rekenen. Net als hond Willem, die iedere ochtend kwispelend voor de tent staat.

Vissen voor de deur

Ook voor onze vissende puberzoon is dit Boerenbed een paradijsje. Hij kan zijn hengel bijna vanuit de safaritent uitgooien. Uit de vaart naast de dijk vist hij een kanjer van een snoek en een flinke brasem. Even mekkert hij dat er geen WiFi is. Want het bewijs van de vangst móet natuurlijk gedeeld worden met zijn vismaatjes. Zelf gebruik ik de telefoon dit weekend vooral om vogels op te zoeken. Vanuit mijn luie stoel achter de tent spot ik met het blote oog zeker tien verschillende weide- en watervogels. Het geluid van de vleugelslag van overvliegende ganzen klinkt als muziek in mijn oren.

Voormalige melkveehouderij

De boerderij van TaarTenTuin kent een bijzondere geschiedenis: in 1790 was het de eerste in deze polder. De kooiboerderij ligt vier meter onder NAP. Nog altijd zorgt de 18de eeuwse Molenviergang verderop voor droge voeten hier op het veen. Anton en Marisca kochten de voormalige melkveehouderij in 2015, bewonen het voorhuis en verbouwden de deel tot knusse theeschenkerij. Ook runnen ze hier een zorgboerderij: Schaap Noot Mies. En inmiddels gaat het stel het derde seizoen in van hun kleinschalige BoerenBed camping. Op het land achter de boerderij staan drie Boeren Tenten én twee Heerenboer Tenten met badkamer en suite.

Groene Hart Appeltaart

Brocanteliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij TaarTenTuin. De theeschenkerij en tuin zijn ingericht met juweeltjes uit grootmoederstijd. Anton werkte voorheen bij een kringloopbedrijf en heeft een neus voor nostalgische schatten. In de vitrine binnen staan verleidelijke taarten. Ze worden bereid door echte patissiers uit de regio. We smullen van de prijswinnende Groene Hart Appeltaart, gemaakt van streekproducten. En ook de citroen-merenguetaart is verrukkelijk. Wie liever gaat voor hartig kan hier ook dikke boerenboterhammen met oude kaas bestellen. Op zaterdagavond schuiven we aan op het terras bij de hout gestookte steenoven. We rollen onze eigen pizzabodem en beleggen hem met onze favoriete ingrediënten. Binnen een paar minuten heeft Anton de pizza’s knapperig gebakken. De perfecte afsluiter van een heerlijke dag buitenleven.

Olielampjes en kaarsjes in de Boerenbed tent

Terug in onze tent steken we de olielampjes en kaarsjes aan. De houtkachel brandt nog dus het is aangenaam warm binnen op deze frisse lenteavond. We spelen Yahtzee aan tafel en drinken thee uit de pruttelende waterketel. Dit weekend is het geen strijd om onze dochter in bed te krijgen. Want achter de houten luikjes wacht het knusse nestje van haar bedstee. Haar wekker zet ze op tijd: de lammetjes krijgen om acht uur de fles.

6 x doen vanuit TaarTenTuin

  • Pak een (gratis) fiets (of skelter) uit de schuur en verken de omgeving. Prachtig is het Meijepad, een fietspad dat dwars door het water voert van Nieuwkoop naar het dorpje Meije.
  • Huur een fluisterbootje in het dorp Nieuwkoop en maak een tocht over de plassen. Onderweg kom je bruggetjes tegen die je zelf moet openen en sluiten.
  • Kaarsenstad (én kaasstad) Gouda ligt op een half uurtje rijden, een bezoekje waard.
  • Uitstapje met kinderen? Duik de geschiedenis in bij Archeon in Alphen en de Rijn.
  • De Molenviergang verderop is de nog enige werkende van de wereld. Dat moet je zien! Een van de vier molens is op afspraak te bezichtigen (niet op zondag).
  • Wil je meer weten over de Nieuwkoopse Plassen, mis dan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten niet in het dorpje Nieuwkoop. Vanaf hier starten ook mooie wandel/fiets- en vaarroutes.

Praktische informatie:

Wat? BoerenBed TaarTenTuin
Waar? Aarlanderveen (Zuid-Holland)
Aantal accommodaties: Boerenbed Tenten en Heerenboer Tenten met badkamer en suite
Open: Van 1 april t/m 31 oktober
Prijs: vanaf € 305,- voor een lang weekend. Een ontbijtmand, soeppakket of pizza-avond tegen een meerprijs.

Leuke extra’s bij het Boerenbed:

  • Hobbydieren om te verzorgen en knuffelen
  • Een brocante theeschenkerij met theetuin met heerlijke taart
  • Een winkeltje met o.a. groenten, fruit, kaas en ingrediënten om pannenkoeken te bakken.
  • Gratis fietsen/skelters

Overzicht