Karakteristiek huis met rood-witte luiken in de Achterhoek

In een huisje met privé wellness
Wellnessweekend: Onthaasten in de Achterhoek

Karakteristiek huis met rood-witte luiken in de Achterhoek

Even helemaal niets? Op een rustige plek, in een fijn huisje met wellness, waar toch genoeg te doen is, ook met kinderen? Op naar Onthaasten in de Achterhoek. Het parkje doet z’n naam eer aan, merken we al meteen bij aankomst. Maureen heeft op ons gewacht, we zijn de laatsten die in komen checken, en ze neemt echt de tijd voor ons. Voor we het weten staan we te kletsen over van alles en nog wat – we zijn meteen teruggeschakeld.

En dan hebben we het huisje nog niet eens gezien. Alle huisjes zijn gebouwd in de typisch Achterhoekse stijl met mooie rood-witte luiken. Van binnen zijn ze lekker fris en sfeervol ingericht met een kacheltje en een bijdetijdse zithoek. Wij slapen in de Brittenburg – met een hot tub in de tuin!

Die stoken zoonlief en ik natuurlijk meteen op (Maureen had al gezegd dat het wel even duurt voor ‘ie op temperatuur is) en we laten ‘m lekker opwarmen terwijl ik iets makkelijks klaar maak in de keuken. Zo gauw onze zoon z’n laatste hap door z’n keel heeft springt hij de hot tub in. “Het kan wel hoor, mama!” Voor mij is het nog een beetje frisjes, maar ik geniet van zijn blije gezicht in het azuurblauwe water, prachtig uitgelicht door de laatste felle zonnestralen. Het is een heerlijk zonnige dag, we hebben echt geluk!

Nadat ik nog een uurtje mee heb gedobberd in de tub, duiken we nog even de sauna in (manlief heeft zich intussen op de bank geïnstalleerd met een goed boek). Die is net vernieuwd in dit huisje en heeft nu een kamerbrede glazen wand waardoor je niet zo opgesloten zit. 

Kindvriendelijke fietsroute in de Achterhoek

De volgende dag maken we met de eigen fietsen van Onthaasten (en een van thuis meegebrachte kinderfiets) een tochtje door de omgeving. Ik heb zelf een leuke kindvriendelijke route uitgestippeld langs allerlei leuke adresjes van zo’n 10 km. Die route blijkt langs prachtige smalle paadjes te lopen die langs weilanden zijn aangelegd, over land dat beschikbaar is gesteld door de boeren. Een super initiatief.

Al snel ontdekken we nog iets bijzonders: een onderduikhol uit de Tweede Wereldoorlog. We hadden er wel eerder van gehoord – het Verscholen Dorp bij Vierhouten is heel bekend – maar we hadden zoiets nog nooit gezien. Alle drie zijn we flink onder de indruk van het ondergrondse hol waar maar een klein lampje brandde. Dat je daar maandenlang in opgesloten zit, nota bene om je vrijheid te behouden.

Even verderop pikken we een terrasje bij openluchtmuseum Erve Kots. Het gebak hier is een aanrader! Je kunt er ook pannenkoeken eten, maar we hebben voor de lunch een ander adresje in gedachten: binnen en buitenspeeltuin Megapret. Je vindt hier ook een groot ‘spraypark’, een soort waterspeeltuin, maar daar is het wat ons betreft net iets te fris voor. Het is wel open en anderen genieten met volle teugen. Wat ons ook hier weer opvalt: de mensen zijn zo vriendelijk.

Karakteristieke boerderijen in de Achterhoek

Restaurants in Groenlo

’s Avonds rijden we naar Groenlo om een hapje te eten. Je hebt hier leuke restaurantjes, zoals Frederik Hendrik of de Stadschpomp. En Welgelegen heeft een prachtig terras aan het water waar je ook bootjes kunt huren! Maar wij gaan weer voor een terras met speeltuin, Grolzicht.

Na het eten maken we nog even ronde langs de uitgebreide vestingwerken (met een flink kanon!) van vestingstadje Groenlo. Ons slechtweerplan was het Stadsmuseum dat ook voor kinderen heel leuk moet zijn, met bijvoorbeeld een rondleiding door de kerkers. Dat bewaren we voor volgende keer.

Boekenstadje Bredevoort

We hebben voor de laatste dag ook alweer een leuk plan: we gaan naar boekenstadje Bredevoort. Dat staat al heel lang op onze verlanglijst want we zijn enorme boekenwurmen. Het is boekenmarkt die dag, wat niet heel veel voor blijkt te stellen en zich beperkt tot wat niet heel goedkope stalletjes bij de kerk, maar we scoren er toch een paar delen van het Leven van een Loser. De boekenkastjes die je langs de met kinderkopjes bedekte straatjes vindt zijn veel leuker om in te snuffelen – hier vind ik zowaar een boekje uit mijn jeugd: Het malle ding van bobbistiek. Leuk!

We schuiven nog even aan bij het prachtige middeleeuwse restaurant Bertram voor de lunch en rijden dan naar huis. Tot gauw Achterhoek!

Tip voor Onthaasten in de Achterhoek

Je hebt bij Onthaasten in de Achterhoek allerlei verschillende huisjes voor 4-6 personen. Ze zijn allemaal voorzien van hot tub, sauna, sunshower en een ruime tuin met volop privacy. Maar sommige hebben ook nog mooie veranda’s waar je een loungehoek vindt, of een tuinpaadje dat direct het bos in leidt. De moeite waard om even op de site rond te kijken dus!

Neem een kijkje bij Onthaasten in de Achterhoek.

Overzicht