Van bloesemsneeuw tot eieren zoeken in Artis
Vier de lente in Amsterdam – 5 tips

Lente in de stad! Een fijn jaargetijde om onze hoofdstad te bezoeken: het is nog niet te druk in de stad, de eerste terrasstoeltjes verschijnen voorzichtig op straat, rokjesdag breekt aan en we kunnen weer picknicken in het Amsterdamse Bos. Vier de Amsterdamse lente met deze 5 bijzondere activiteiten en momenten.

1. Lentesneeuw

Elk jaar zorgen de vele iepen in Amsterdam voor een prachtig schouwspel. In de lente verliest de boom namelijk haar ‘iepenzaadjes’ – eigenlijk zijn het kleine bladeren – en deze zwieren door de hele stad. Ze dwarrelen over de grachten, in het park en liggen bij menig huishouden tot in de gang. In deze periode worden er activiteiten georganiseerd, geïnspireerd op dit – zeer lokale – natuurverschijnsel. Zo zijn er speciale iepenroutes om te lopen en fietsen. Of doe wat kinderen het liefst doen; lentesneeuw vangen, omhoog gooien en er dan hard doorheen rennen.

Meer informatie: www.springsnow.nl

2. Paaseieren zoeken in Artis

Wel eens eieren gezocht in een dierentuin? Doe rondom Pasen mee met de speciale paasspeurtocht in Artis. Maak tekeningen onderweg, beantwoord de vragen en leer welke dieren allemaal eieren leggen. En geloof me: daar zit er minimaal een bij van wie je dat niet wist! Het broedmachinehuis is op deze dagen ook open. Je ziet hoe kuikentjes uit hun ei kruipen en mag zelfs even met ze knuffelen.

Meer informatie: www.artis.nl

3. Bloesempark

In het Amsterdamse Bos vind je een stuk park waar 400 kersenbomen staan. In de lente, wanneer alle bomen in bloei staan, ontpopt dit kersenbloesempark zich tot een internationale trekpleister. Op deze plek wordt de komst van de lente, Hanami Matsuri, gevierd. De traditie is om op die dag met vrienden en familie te picknicken onder de bloesembomen, net als de Japanners in de lente doen. In dit park is het eigenlijk elke dag genieten, zeker met een goed gevulde picknickmand. Houd wel het weerbericht in de gaten, want soms is de bloeiperiode zo voorbij. Andere jaren, als er bijvoorbeeld weinig wind staat, duurt de bloesemtijd wekenlang.

Meer informatie: www.amsterdamsebos.nl

4. Geitenboerderij

Als de lente aanbreekt, worden er veel geitjes geboren op de Ridammerhoeve, de geitenboerderij midden in het Amsterdamse Bos. De allerkleinsten kun je alleen bewonderen, de grotere geitjes mag je ook zelf de fles geven. Voor 50 cent koop je een flesje gevuld met melk die de jonge beestjes gretig opdrinken. Combineer je bezoek aan de boerderij met een workshop kaas maken, laat je kinderen lekker buitenspelen in de grote speeltuin of ga dwalen door het nabijgelegen doolhof.

Meer informatie: www.geitenboerderij.nl

5. Yoga tussen de geiten

Op dezelfde boerderij kun je ook een yogales volgen tussen de geitjes. Echt midden in de stal, in het hooi. Het schijnt dat je knuffelhormoon (oxytine) aanmaakt in het contact met dieren, waardoor je extra diep ontspant. De beestjes zijn heel nieuwsgierig en kruipen zo bovenop je. Zo krijg je misschien net even die fijne stretch. Of een lachbui, waardoor je ook lekker ontspannen wordt. Zorg wel dat je de les reserveert, het is heel populair.

Elke zaterdag en zondagochtend op de Geitenboerderij Ridammerhoeve. Meer informatie: www.geitenboerderij.nl

Bonustip: Geen lente zonder tulpen

In het voorjaar bloeit Amsterdam. Met als motto: ‘voor elke Amsterdammer een tulp’ wordt de stad versierd met honderdduizenden tulpen. Bewonder ze tijdens het Tulpfestival met tulpen op meer dan 80 locaties verspreid over de stad.

Meer informatie: www.tulpfestival.com

Meer lezen?

Hopelijk heb je zin om erop uit te gaan deze lente! Wil je meer tips en inspiratie om de veelzijdigheid van de lente te beleven? Bestel dan mijn boek Fris! Daarin neem ik je mee naar de leukste logeeradressen, fijnste terrasjes, mooiste fiets- en wandelroutes, en lekkerste recepten om de lente te proeven. Het boek is kleurrijk geïllustreerd met grote foto’s, illustraties, afvinklijstjes en verrassende quotes.

Geniet van de lente!

Overzicht