Duurzaam, innovatief én charmant!
Portes du Soleil, zoveel meer dan skiën alleen!

Marre ging op skisafari in de Franse Alpen, om precies te zijn in Portes Du Soleil. De safari bracht haar in drie verschillende dorpjes in het gebied: Les Gets, Morzine & Châtel. Charmante dorpen waar duurzaamheid, innovatie en karakter prima samengaan. Ontdek zelf dit prachtige skigebied: zoveel meer dan skiën alleen!

Het beste van Les Gets

Na een vroege ochtendvlucht vanaf Amsterdam naar Genève sta ik om 10:00 uur al bovenop een berg. Strakblauw, heerlijke frisse lucht, sneeuw & overal om ons heen de bergtoppen van het skigebied rondom het dorpje Les Gets.

Het is een leuk & toegankelijk dorpje wat ik bijna lief zou willen noemen. Bovenop de bergen is er een prachtig panorama uitzicht. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Les Gets is de thuisbasis van de bekende “Teleski de la Turche” lift. Een van de weinige liften in Frankrijk die nog in privé handen is. In dit geval al sinds 1946 van de familie Combépine. Terwijl vader (80+) skiles aan het geven was op de piste, was zijn dochter de lift aan het bedienen. Romantiek ten top!

Naast dit stukje authentiek Frankrijk zie je overal in het gebied innovatieve en duurzame initiatieven. Op de pistes rijden ze op elektrische sneeuwscooters en het water uit het meer wordt ’s winters gebruikt wordt om sneeuw te maken voor de sneeuwkanonnen.

Yoga op de piste in Morzine

Hoe heerlijk, wissel het skiën af met yoga, een berg verderop in Morzine. Hier vind je de allereerste yoga piste van Europa. Je kunt er op 10 verschillende plekken yoga poses doen – allemaal met je ski’s aan. Eenmaal onderaan de piste ga je dan helemaal ontspannen weer verder. Liever wat yoga doen na het skiën? Plan dan een les met Nadia van Altura Yoga. Ze komt ook naar je hotel en is zo goed dat ze 1x per week naar Parijs wordt gehaald om daar les te geven!

En als je toch van les Gets naar Morzine gaat skiën, ga dan lunchen bij Le Vaffieu – bovenop de berg, precies op de grens van les Gets en Morzine. Heerlijk terras en nog lekkerder eten!

Ga op skisafari

Ook op de gewone pistes van dit gebied is het goed toeven: ze zijn breed, bieden veel ruimte en er is voor ieder wat wils. Zo zijn er goede vlakke pistes voor beginners, maar ook La Mur Suisse (een van de bekendste en moeilijkste pistes van Europa) ligt in ditzelfde gebied. Ik ging een dag op pad met skileraar Jerome om nog meer van het gebied te ontdekken. De beste man woont, leeft en skiet al 24 jaar in het gebied en kent het op z’n duimpje. Een echte aanrader als je wat meer achtergronden over het gebied wilt horen of een stukje off-piste wilt skiën. En nee, dat is niet meteen heel stijl en met dikke lagen sneeuw, maar een gemoedelijke piste tussen twee anderen in. Heerlijk kalm.

Lokale likeurtjes

Minder innovatief maar zeker niet minder lekker zijn de likeurtjes die je overal krijgt. Elke plek heeft een eigen versie: Grenade (met vlammen), Genepi (met kruiden), Viperine (waar ze een levende slang instoppen. Ja. Een slang.), Xante (krijg je van Seb voordat je met Sled Dogs de berg bedwingt), Maquisette (met rum en sinaasappel), Shotgun (geserveerd uit een glazen geweer). Een dagje geen zin om te skiën? Dan kun je jezelf altijd nog op een kroegentocht trakteren.

Al met al een prachtig skigebied dat naast mooi skiën ook veel alternatieven biedt voor een weekje ‘wintersport anders’. Ik kan niet wachten om hier ook eens in de zomer naar toe te gaan. Wandelen door de bergen, zwemmen in prachtige meren & mountainbikes mee in de lift. Ik zie het wel zitten!

Praktische informatie:

Waar? Les Gets, Morzine en Châtel – Portes du Soleil
Bereikbaar? Het skigebied van Portes du Soleil is eenvoudig te bereiken. Er gaan dagelijks vluchten naar Geneve. Vanaf de luchthaven is het slechts een uurtje naar Les Gets.

Meer informatie: Les Gets, Morzine en Châtel

Overzicht