Marre's favorieten
Top 10 bijzondere plekjes voor levensgenieters

Wanneer bijzondere plekjes ontdekken je lust en je leven is, dan lijkt het niet zo makkelijk om een keuze te maken en een top 10 samen te stellen. Marre was echter zo klaar, al had ze wel te weinig aan 10 plekjes. Nieuwsgierig naar haar favorieten?

Als echte liefhebber van speciale plekken in Europa heb ik altijd een lijstje in m’n hoofd, al verandert het wel vaak. Er zijn gewoon teveel gave plekken! Hier gaan we dan, van noord naar zuid!

1. It Flinkeboskje in Friesland

Het Flinkeboskje is zo’n plek waar je komt en eigenlijk niet meer weg wilt. Ik was er vorig jaar en heb er toen zowel in het voorhuis als in de grotere boerderij mogen slapen. Het voorhuis is een heerlijke plek met giga tuin – waar je zelf appels kunt plukken. Prachtig ingericht en echt verwennerij om te slapen. We hebben daarna een weekend gelogeerd in de boerderij met de hele familie. Een ideale plek om samen te koken en lachen, met voldoende ruimte om je ook even terug te trekken. De lieve Rixt en Arjen die de boerderij runnen, en zelf aan de overkant van de weg wonen, hebben ontzettend veel leuke tips in de omgeving. En als je niet wegkomt van die mooie plek dan kun je ook shoppen in hun eigen Sip & Clara Pop-Up store. Geloof me, daar kun je al je geld in een keer uitgeven: unieke vintage-spulletjes & gave retro-meubels in overvloed!

it flinkeboskje – Hemelum (Friesland)

Lichte Scandinavisch ingerichte woonkamer met houtkachel in het vakantiehuis

2. Happy Happy Joy Joy in Amsterdam

Natuurlijk kunnen enkele van mijn lievelingsplekken uit mijn eigen stad niet ontbreken. Twee daarvan zitten echt bij me om de hoek. Happy Happy Joy Joy (ja zo heet het echt) is een heerlijk restaurant waar alleen de inrichting je al vrolijk maakt. Plafonds gevuld met rode paraplu’s, alle muren behangen met prachtige posters. En je kunt er alles wat lekker is uit Azië eten, terwijl het voelt alsof je midden op een markt in Bangkok staat. My kinda place!

Happy Happy Joy Joy – Bilderdijkstraat 158hs, Amsterdam

3. SNCKBR in Amsterdam

Ook lekker, en veel gezonder, is SNCKBR. Ze laten misschien alle klinkers weg in hun naam, maar het eten is helemaal compleet. Zondigen wordt gezondigen zeggen ze hier. En niet onterecht. Wat dacht je van twee halve avocado’s met een eitje er in? Of een super hummus bowl? Echt allemaal om te smullen. Het is trouwens ook een lekkere flex-werkplek met goede WiFi.

SNCKBR – Kinkerstraat 106, Amsterdam

4. Ubuntu Zandvoort

Zonder twijfel m’n lievelingsstrandtent in Noord-Holland. Waarschijnlijk omdat de inrichting een beetje Afrikaans aandoet en ik daar een zwak voor heb. De mega schommel voor de deur doet het ook lekker. Een plek waar je ook in de winter heel leuk kunt eten en in de zomer vooraan zit op een lekkere stoel, met je voeten in het zand en een cocktail in je hand. Niks meer aan doen.

Ubuntu – Boulevard Paulus Loot 1, 2042 AD Zandvoort (strandafrit 1)

5. Buitenplaats de Plantage in Vogelenzang

Zo eentje die je eigenlijk niet wilt doorvertellen. Tussen Haarlem en Noordwijk ligt deze plek met als motto: Slow Down, Be Good. Lokale biologische producten & hangmatten in de bomen. Een plek waar je heen gaat om te ontbijten en uiteindelijk ’s avonds nog hangt. Niet heen gaan als je haast hebt.

Buitenplaats de Plantage – Vogelenzangseweg 49B, Vogelenzang

6. FabriekNL in Brabant

15.000m2 vintage meubels. Yep, 15.000! Bekende ontwerpen, maar ook zeldzame stukken. Alles prachtig gerestaureerd. Als je – net als ik – gek bent op designklassiekers dan moet je hier echt een keer voor omrijden. Al is het alleen om de gave showroom te zien, gevestigd in een voormalige schoenenfabriek.

FabriekNL – Hoogeinde 37, Waalwijk

7. Dishoek in Zeeland

Nog wat zuidelijker komen we in het door mij oh zo geliefde Zeeland. Wij zijn van die geluksvogels dat we een klein huisje hebben op het strand van Vlissingen. Van april tot september genieten wij en onze familie hier elk jaar weer met volle teugen. Het is een prachtig zuidstrand (de hele dag zon!) met karakteristieke paalhoofden. De grote zeeschepen varen vlak langs de kust voorbij. Om de zoveel paalhoofden staan speeltoestellen voor de kinderen en het strand is lekker breed. Altijd genoeg ruimte, zelfs op de allerdrukste zomerdagen.

StrandhuisjeStrand Koudekerke 30, Koudekerke

Strand van Zeeland bij zonsondergang

8. Timmerfabriek in Vlissingen

Hier vlakbij in de havenstad Vlissingen wordt gedineerd, gedanst en geborreld in de oude Timmerfabriek. Een stoere plek waarvoor nu al een aantal jaar een definitieve bestemming wordt gezocht. Van mij mag dat nog wel even duren want tot die tijd is het ’s zomers ingericht als pop up-restaurant waar topchef Michel Louws de scepter zwaait. Lokale producten & internationale wijnen. En dat is zeven gangen lang smullen wat de pot schaft.

9. Uniclo in Parijs

Waarom hebben we deze winkel toch nog steeds niet in Nederland? Ik schreef er al eerder over in mijn artikel over Parijs. Een winkel vol mooie basics van goede kwaliteit in gezellige kleuren. Verwacht hier geen unieke kleren, maar juist goede basics die overal bij passen. Een trip naar Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan Uniclo. Meerdere filialen in de stad maar die aan de Rue des Francs Bourgeois is mijn persoonlijke favoriet.

Uniclo – 39 Rue des Francs Bourgeois, 75004 Paris

10. Cala Cap Falco

En dan het meest zuidelijke stekje en de hekkensluiter van de top 10. Een piepklein strandje op mijn lievelingseiland in Europa, Mallorca. Zo’n plek waar je heen rijdt en waarvan je denkt: hier is het zeker niet. De weg – of nou ja weg, zeg maar gerust een hoopje stenen – er naar toe is heel ongebruikelijk, zelfs voor Mallorca. Maar als je er dan eenmaal bent…… Het is echt een klein paradijs. Niet meer dan 20 bedjes en er staat een klein houten hokje waar alles uit getoverd lijkt te worden. Heerlijke sapjes & salades voor de lunch en zo tegen het einde van de dag gaat de muziek aan en komen de wijnkoelers te voorschijn. Niet overslaan deze plek als je naar Mallorca op vakantie gaat!

Cala Cap Falcó – 07181, Mallorca

Overzicht