#DuitslandDichtbij
Op vakantie naar het Duitse Saarland

Het Saarland ligt op slechts drie uur rijden van de stad Arnhem. Het gebied ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Frankrijk en Luxemburg. Ontdek deze veelzijdige deelstaat, dichterbij dan je denkt!

Wat is er te doen in het Saarland?

Wandelaars, fietsliefhebbers, culinaire levensgenieters; het Saarland is veelzijdig en biedt een perfecte mix van natuur, cultuur en culinaire verrassingen. Met Frankrijk (en Luxemburg) zo dichtbij zal het je niet verbazen dat Franse invloeden dagelijks aanwezig zijn. Je ziet het terug in de uitstraling van de dorpen langs de grensstreek en op de menukaarten in de restaurants. Heerlijk!

Het glooiende landschap met weidse vergezichten, de beroemde Saarschleife, kleine dorpen en oneindig veel natuur nodigt uit tot lange wandelingen. Het wandelnetwerk is uitgebreid en zal zelfs de meest doorgewinterde wandelaar verblijden. Ook fietsers kunnen in het Saarland hun hart ophalen. Fietsroutes zijn uitgezet over fietspaden en smalle landwegen om je zoveel mogelijk door de natuur te leiden. Door prachtige natuurgebieden als Saar-Hunsrück Natuurpark en het UNESCO-Biosfeerreservaat Bliesgau, maar ook langs de rivier de Saar, over de heuvels en langs de wijngaarden aan de Moezel.

Daarnaast mag ook het industriële verleden van het Saarland niet vergeten worden tijdens je weekendje weg of vakantie. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de regio. Neem een kijkje bij het UNESCO-Werelderfgoed de Völklinger Hütte en je weet niet wat je ziet.

Een dag op pad naar de stad? Saarbrücken, de hoofdstad van het Saarland, is een levendige universiteitsstad. Met een lange winkelstraat, historische bezienswaardigheden en leuke straatjes rondom de St. Johanner Markt. Wanneer je na een paar dagen op het platteland snakt naar hippe koffietentjes: in Saarbrücken ben je aan het juiste adres. Kleiner, maar zeker zo charmant zijn St. Wendel, Ottweiler, Homburg en Saarlouis.

 7 Tips voor je bezoek aan het Saarland >

Wandelen in Saarland

Ga je een weekendje weg (dat kan makkelijk gezien de afstand van Nederland) of op vakantie naar Saarland, pak je wandelschoenen in. Er zijn zoveel mooie wandelpaden die wachten om ontdekt te worden. Zet in ieder geval het Boomkroonpad Saarschleife op je lijstje om te doen. Een korte wandeling leidt je naar de indrukwekkende uitkijktoren die uitzicht biedt op de beroemde bocht in de Saar.

Laat je inspireren om een van de Traumschleifen wandelroutes te wandelen. Het zijn er maar liefst 114 in de wandelregio Saar-Hunsrück. Stuk voor stuk rondwandelingen waarvan het startpunt goed bereikbaar is en de routes goed bewegwijzerd zijn. Onderverdeeld in verschillende niveaus, waarbij hoogtemeters en afstanden direct zichtbaar zijn.

Bezoek je de Saarschleife, kies dan voor het Cloef-Pfad; een ‘Traumschleife’ van ruim 8 kilometer met onderweg een van de mooiste uitzichten van de regio Saarland. Liep je al eens een etappe van de Mullerthal Trail in Luxemburg, dan zal de Felsenweg (vanuit Losheim am See) met indrukwekkende rotsformaties zeker bevallen.

Daarnaast zijn de Tafeltouren in het Saarland de moeite waard om te ontdekken. Na een wandeling sluit je de dag af met een diner. Er zijn zeven van deze routes, die onder het motto ‘wandelen & smullen’ worden aangeduid met een koksmuts.

Op de fiets door Saarland

Wanneer je langs de Saar rijdt, zie je opvallend veel fietsers rijden. Logisch, je kunt de Saar kilometers lang volgen tot aan de Moezel over vlakke fietspaden. Met een e-bike is ook het glooiende heuvelland geen uitdaging meer. Een groot deel van Saarland bestaat uit Natuurpark Saar-Hunsrück, een natuurgebied dat zich uitstrekt vanaf het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Luxemburg tot aan Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Dat betekent fietsen door landschappen die niet gaan vervelen! Routes zijn uitstekend bewegwijzerd, zowel dagetappes als de lange afstandroutes. Kies voor de Saar-fietsroute en fiets over een afstand van 110 kilometer in meerdere dagen langs de hoogtepunten van het Saarland.

Bijzondere plekjes in Saarland

Kies voor je weekendje weg of vakantie naar Saarland voor een bijzondere accommodatie om te overnachten. Verspreid over de regio vind je een paar unieke locaties. Ik tip je graag een paar opties:

  • Slapen in een wijnvat: hoe bijzonder! Das Weindorf ligt in Weiskirchen, aan de oevers van de Schwarzrinder See. Verblijf in een wijnvat en krijg er eentje extra bij met privé-sanitair.
  • Hoog in de bomen: de Cloefhängers zijn niet geschikt voor angsthazen. Slaap in een tentje dat bungelt in de boom, met uitzicht op de rivier de Saar. Spectaculair!
  • In het UNESCO-Biosfeerreservaat Bliesgau overnachten in een pod. Kies je voor een overnachting in het bos, in de wijngaard of in de tuin?
  • Aan de oevers van de Saar: loft, cabins en boomhutten. De Saarschleifenlodge ligt direct aan de rivier en biedt verschillende bijzondere plekjes om te overnachten.

Meer weten?

Voor meer tips en informatie bezoek je het beste de website van Toerisme Saarland. Je vindt er wandelroutes, fietstochten, eropuit tips, overnachtingsadressen en wetenswaardigheden.

Je vakantie in Saarland combineren met een andere bestemming in Duitsland?

Kijk op Germany Travel voor heel veel inspiratie >

(fotografie headerfoto: © Jens Wegener – deze reis is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau)

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
#DuitslandDichtbij

Het Saarland ligt op drie uur rijden van de stad Arnhem en grenst aan Frankrijk en Luxemburg. Ontdek deze regio, dichterbij dan je denkt!