Eén hap en je hebt de Ierse smaak te pakken!
Ierland: Verrassend culinair!

Veel mensen hebben Ierland op hun bucketlist staan vanwege de ruige kustlijn, het glooiende landschap, de romantische kronkelwegen om op te verdwalen of de gezellige pubs. Wanneer je aan Ierland denkt, denk je niet direct aan culinair genieten. Hoe blij verrast zijn we dat de Ierse keuken zo verrassend veelzijdig en goed is!

Nooit, nee echt nooit, hoor je iemand over het eten in Ierland. Voor mijn reis naar het zuiden van het land maak ik mij op voor ontbijtjes met witte bonen in tomatensaus met daarnaast een zwart gebakken plak bloedworst. En, niet te vergeten, de fish and chips for dinner. Nu ga ik niet beweren dat ze dat in Ierland helemaal niet hebben. Want op zo’n stevig Iers ontbijt loop je de Ring of Kerry in een dag. En de Ieren zijn zo gek op bloedworst dat je het zelfs tegenkomt op je broodje hamburger. Maar toch ben ik meerdere malen zeer positief verrast!

Puur en lokaal eten

Hier is duidelijk sprake van ‘uitzondering bevestigt de regel’. Met het zoute water dat Ierland voor een groot deel omringt, doen ze wat seafood betreft niet onder voor de Zuid-Europeanen. En omdat de Ieren het lang zelf hebben moeten rooien op hun eiland, zijn ze specialist in lokaal eten. Alles puur en van eigen bodem. Kijk dan ook niet gek op dat heerlijke oesters niet gecombineerd worden met een Franse Chablis maar met een stevig donker bier uit eigen land. En vergeet het wereldberoemde Ierse rundvlees niet. Niets zo lekker als stoofvlees van een koe die alle tijd heeft gehad om rond te dwalen over de glooiende heuvels en genoten heeft van het sappige zilte gras. Reden genoeg dus om bij een bezoek aan Ierland ook de culinaire historie te ontdekken.

Een food tour in Cork

De bruisende stad Cork is een goede plek om te beginnen. Deze stad heeft door de combinatie van de vele studenten, het actieve zakenleven, de locals en toeristen een gemoedelijke sfeer. Een leuke manier om je daarin onder te dompelen is door een georganiseerde food tour te volgen met Fab Food trails. In 2,5 tot 3 uur leidt een ervaren gids je van de gebaande paden om het echte Ierland te proeven.

Vergeet in deze stad ook de English market niet, waar zelfs Queen Elisabeth een oester at. Al vroeg in de morgen worden hier verschillende Ierse producten trots aangeprezen. Een leuk detail is dat op deze markt altijd een paar kraampjes vrij gehouden worden om voor korte tijd te huren. Zo krijgen jonge ondernemers de ruimte om hun frisse ideeën te testen op de vele foodlovers. Kun je nog geen genoeg krijgen van deze stad zoek dan naar één van de verscholen brouwerijtjes die de stad rijk is. Laat je niet misleiden door de vaak shabby voordeuren, deze plekken vragen erom ontdekt te worden. Bijvoorbeeld de Franciscan Well Brewery met achterin de pub toegang tot een grote overdekte stadstuin met brouwerij en een grote hout gestookte pizza oven.

S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kNA==S2V1a2VuIHZhbiBJZXJsYW5kOA==

De smaak te pakken? Rijd langs de Ring of Kerry

Maar niet alleen Cork biedt culinaire hoogtepunten. Overal langs de Ring of Kerry zijn gastronomische pareltjes te vinden. Stop zeker even bij Skelligs chocolate. De Willy Wonka van Ierland vertelt zo vol passie over zijn moderne chocoladefabriek midden op het platteland dat je ‘bijna’ vergeet te proeven. In het kleurrijke stadje Killarney vind je zoveel goede restaurants dat het moeilijk kiezen wordt. En reis je door Kenmare, stop dan zeker even bij restaurant No35. In dit historische pand worden de sterren van de hemel gekookt. De ouderwets Ierse producten in een nieuw jasje zijn niet alleen een lust voor het oog. Proef hier van de gastvrijheid en de verrassende smaken en je snapt gelijk waarom ik de smaak van Ierland te pakken heb.

Lees meer over de magie van de Ring of Kerry

Overzicht