Vakantiehuizen aan een meertje in Drenthe

Getest: langste trechterglijbaan ter wereld
Weekend-met-kinderen: in de relaxstand op Hof van Saksen

Vakantiehuizen aan een meertje in Drenthe

Met mijn gezin mocht ik onlangs de nieuwe en langste trechterglijbaan ter wereld uittesten bij Hof van Saksen. Met de ‘Saltato’ van 195 meter is het park weer een kleurrijke attractie rijker. Al had je hier als bezoeker toch al geen klagen. Nog niet eerder ervaarden we zó’n gevoel van luxe én ontspanning tijdens een weekendje-weg-met-kinderen.

Drie XL ontbijtboxen

Spannend vinden ze het wel, mijn zoon van 15 en dochter van 10. De langste trechterglijbaan ter wereld uittesten. Hoe hard gaat dat dan? En is het donker onderweg? Hun schoolkameraad en vriendinnetje denken er net zo over. Met z’n zessen zitten we op het terras van ons comfortabele boerderijhuis op Hof van Saksen. De zwemkleding al aan. Op tafel staat de inhoud van drie XL ontbijtboxen: croissantjes, broodjes, warme eitjes, flessen jus d’orange en yoghurt; vers aan huis bezorgd. “Wat een luxe!”, roepen de kinderen in koor. Die woorden zullen we tijdens dit verwenweekend in Nooitgedacht nog héél vaak horen.

Vrije val van tien meter

Twee mooie Missen op een groen opblaasbootje komen joelend uit de Saltato. Ze hebben de langste trechterglijbaan ter wereld zojuist officieel geopend. Nu mogen wij! Al snel is er een rij voor de groene Saltato-bootjes. De kinderen gaan daarom eerst voor een 4-persoons gele boot voor glijbaan Bombo. Ze beklimmen de zes trappen naar de ingang van de vier glijbanen. Gillend verdwijnen ze in de Bombobuis. Op de tv-schermen kan ik hun bootje volgen tijdens de vrije val van tien meter.

Zweven door de ruimte

Uitgelaten komen ze even later weer boven, nu met groene bootjes voor de Saltato. In 80 seconden leggen ze per tweetal 195 meter af. De ruisende waterbuizen zijn aan elkaar verbonden met vier megatrechters. Dankzij lichteffecten en laserstralen hier lijkt het alsof ze door de ruimte zweven. Tussen planeten en kometen belanden ze via zwarte gaten in steeds weer andere sterrenstelsels. Wat een reis!

Ultieme glijbaanbelevenissen

De Saltato komt, net als de andere glijbanen, uit de koker van Gerro Vonk, directeur van parkeigenaar Driestar Investments. Hij probeerde glijbanen over de hele wereld en destilleerde uit al die ervaringen ultieme glijbaanbelevenissen. De Saltato is hier op Hof van Saksen de vierde op rij. Zelf maakte Gerro op de openingsdag ook nog een rondje. “Ik geniet enorm van het plezier dat kinderen hier beleven. Hen zo te zien genieten, is voor mij de allermooiste beloning.”

Vernieuwd restaurant Gusto

Glijden en zwemmen maakt hongerig, weten ze hier bij Hof van Saksen. We mogen aanschuiven voor een kleurrijke Italiaanse lunch bij het vernieuwde restaurant Gusto. Wat zijn we onder de indruk van de stijlvolle entree, met okergeel bloemrijk behang van Hip Studio. De kleur herhaalt zich binnen in banken en tegeltjes en versterkt hier het mediterraanse gevoel. De gepassioneerde sous-kok Antonino Granza Rocchetta – geboren in Florence maar met Siciliaanse roots – kookt hier in een open keuken van een seizoensgebonden kaart.

Huisgemaakte Limoncello

We proeven een mooie selectie Italiaanse kaasjes met een balsamico van bier, gereduceerd tot zoete stroop. En vanwege de tropische temperaturen staat er ijskoude gazpacho klaar in kleine glaasjes. Al lopen de kinderen zonder probleem drie keer de keuken in voor een gloeiendhete pizzapunt. Als zij op een holletje teruggaan naar het zwembad, nippen wij nog even aan een glaasje Limoncello. Huisgemaakt, knikt Antonino trots. De citroengele flessen kijken ons aan vanaf het buffet. Wat fijn dat we een nog lege vriezer hebben in ons huisje.

In de relaxstand

We willen het eigenlijk niet, maar toch ervaren we keuzestress tijdens ons eerste dagje Hof van Saksen. Er is zóveel leuks om te doen! Vanwege de warmte kiezen we uiteindelijk voor een luiermiddag aan het strand. Het water is heerlijk koel en onder ons parasolletje is het goed toeven. De jongens checken de visstand in het meer vanuit hun roeibootje. De meiden springen trampoline in de Bounz Area, waar de airco blaast. Lekker lui laten we die avond pizza’s bezorgen, versgebakken in de Noordermarkt, de parkwinkel. En terwijl wij daarna nog een flesje rosé opentrekken op het strand, doen de kinderen een laatste glijbaanrondje. Voor het eerst ontdekken we hier hoe het óók kan zijn, op vakantie met tieners. Mede dankzij de vriendjes staan wij op dag 1 al in de relaxstand.

Uitgebreid ontbijtbuffet

De zondagochtend begint met een uitgebreid ontbijtbuffet in restaurant Al Fresco. “Wat een luxe!”, klinkt het opnieuw aan tafel. De kinderen gunnen zich echter weinig tijd voor al het lekkers. “Nu is het nog lekker rustig bij de glijbanen, GO GO GO!” Wij buiken uit met espresso op de steiger en turen naar de Canadese ganzen die op het water dobberen. Er ligt nog een hele dag voor ons. Dat is óók een luxe! We shoppen, drinken koffie, wandelen over het park, eten een ijsje en slaan een balletje op de nieuwe 18-holes minigolfbaan. En in de middag gaan we gestrekt op onze bedjes op het strand. Keuzestress is er nu niet meer. Want we weten het inmiddels zeker: we komen gewoon nog een keertje terug. En daar hoeven de kinderen niet ééns om te zeuren.

Wat ook leuk is om te weten en doen:

Bij Hof van Saksen is zóveel te beleven dat we het park tijdens het weekend niet zijn af geweest. Deze wishlist voor natuuravonturen in de directe omgeving blijft dus staan voor de volgende keer.

  • Via het Boomkroonpad in Drouwenerzand loop je door het wortelgestel van bomen en langs de toppen van de hoogste takken. Ook het speelbos hier is een must voor kinderen.
  • Ontmoet de herders van de grootste kudde Drentse heideschapen op het Balloërveld. Het bezoekerscentrum is elke dag geopend en je vindt er handgesponnen wol en vers lamsvlees.
  • De favoriete plek van Jeannette ten Kate, PR manager van Landal Greenparks: maak een wandeling door het eeuwenoude cultuurlandschap de Kampsheide tussen de es van Balloo en het beekdal van de Drentsche Aa. Het is een stukje Drenthe in het klein.
  • Dierenpark Wildlands in Emmen ligt op een half uurtje rijden. Met onder meer een mooie vlindertuin waarin je tropische vogeltjes mag voeren.
  • Op een steenworpafstand van het grootste hunebed van Nederland (22,6 hoog!) ligt het Hunebedcentrum. Hier duik je in de geschiedenis van de hunebedbouwers.

Meer weten over Hof van Saksen?

Overzicht