Vrouw schenkt twee glazen bubbels in op houten bankje in het bos

Hotel met de Veluwe als achtertuin
Weekendje weg tip: de Cantharel op de Veluwe

Vrouw schenkt twee glazen bubbels in op houten bankje in het bos

Ik moet jullie iets bekennen. Op Bijzonder Plekje deel ik het liefst kleinschalige adressen. Adressen met persoonlijke aandacht, gastvrij en met passie gerund. Nu heb ik me laten overhalen om naar Van der Valk in Apeldoorn te gaan, wat natuurlijk alles behalve kleinschalig is.

Overtuigend hoor ik: ‘De Cantharel is niet zomaar een Van der Valk hotel, maar een klasse apart. Eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Je moet het echt zelf eens ontdekken en ervaren’. De mooie foto’s van Huisje James (het bijbehorende restaurant) en het Buitenhuisje trekken me over de streep. Ik ga een nachtje slapen bij Van der Valk. Of ik daar spijt van heb?

Geen seconde! Sterker nog, ik hoop jullie te overtuigen om ook een weekendje naar de Veluwe en de Cantharel te gaan.

De Cantharel in Apeldoorn

Het is een zonnige en warme lentedag wanneer ik samen met de liefste naar Apeldoorn rijdt. Bij Beekbergen worden we de snelweg afgestuurd, waarna we over slingerende landweggetjes en later door de bossen naar de Cantharel in Ughelen (bij Apeldoorn) rijden. Ik merk aan wat kriebels in mijn buik dat ik een beetje gespannen ben. Ga ik nu echt een nachtje logeren bij een hotelketen? In een groot hotel waar ik anders nooit voor kies? Bij aankomst bij het hotel slaat de twijfel toe. De parkeerplaats staat vol, paarden worden gezadeld, gasten lopen af en aan, op het terras is geen vrij plekje meer te bekennen.

Op het moment dat we de receptie binnen lopen, weet ik dat het goed zit. Waar je aan de voorkant van het hotel midden in de drukte van een wegrestaurant zit, is de achterzijde van het hotel een oase van rust. Wat een contrast! En wat een verschil in gevoel en beleving. De receptie is nieuw, sfeervol ingericht met diverse zithoekjes, zo gesitueerd dat je geen idee hebt van de omvang van het hotel. De loungehoek loopt door in een aantrekkelijke veranda met hangstoelen en een fantastisch uitzicht op een licht glooiend landschap met een grote moestuin en akkers aan de bosrand. Ergens in de verte vang je nog een glimp op van de snelweg, maar je blik wordt snel geleid naar het groen van de Veluwe, uitnodigend wachtend op jou.

Zoveel extra’s bij de hotelhoeve

De Cantharel is duidelijk niet zomaar een hotel. Waar een aantal jaren geleden alleen maar gekeken werd naar de voorkant van het hotel met de functie als wegrestaurant, is er nu het bewustzijn van de geweldige achtertuin en de mogelijkheden voor een bijzondere (natuur-)beleving. Met de combinatie van (actief zijn op) de Veluwe, het vrijstaande en idyllische restaurant Huisje James en het comfort van het hotel beleef je hier een heerlijk weekendje weg. Opladen in de natuur, culinair genieten en met mooie herinneringen weer naar huis.

Kies voor een van de tuinkamers met je eigen terras en ga niet naar huis zonder een fietstocht over de Veluwe, een koetsrit door de bossen en een diner bij Huisje James.

Outdooractiviteiten bij ‘t Buitenhuisje

De start van elke activiteit bij de Cantharel is ‘t Buitenhuisje, een vrijstaand huisje waar je binnen loopt om een fiets (ook mountainbikes en e-bikes) te huren, een wandelroute te halen of informatie over de omgeving te vragen. De gastvrouw geeft je graag antwoord op de vraag wat de mooiste fietsroute is, waar je het beste een tussenstop maakt en welke wandeling je niet mag missen. Een wand vol inspiratie wacht op je. We kiezen voor een rondje Kootwijk van 35 kilometer, een makkie met de e-bike.

Per e-bike over de Veluwe

Met een lunchpakketje onder onze bagagedrager gaan we op pad. We zijn de parkeerplaats van de Cantharel maar net af of we fietsen al in de natuur. Wat volgt zijn kilometers fietspaden door het bos, langs zandverstuivingen, over eindeloze vlaktes met heide en langs de schaapskooi van Hoog Buurlo. We fietsen over een stuk Veluwe waar ik nog niet eerder ben geweest en dat zo dicht bij huis. Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Veluwezoom zijn me bekend, maar dit stuk Veluwe ten noorden van het nationale park is nieuw voor me. Ik ben oprecht verbaasd over de schoonheid en zoveel kilometers fietspaden zonder iets anders dan natuur. Heerlijk! We fietsen heuvel op, heuvel af, door bossen waardoor ik het gevoel heb in Zweden te zijn en met zicht op uitgestrekte vlaktes waardoor ik me even terug in Afrika waan. Tijdens de picknick onderweg en een tussenstop bij Radio Kootwijk genieten we van de lentezon op ons gezicht. Wat een heerlijkheid deze dag. Met elke kilometer extra laden we meer op.

Een koetsrit door de bossen

Bij terugkomst in het hotel frissen we ons even op om ons vervolgens te melden bij de moestuin van de Cantharel. Menner Mirjam komt met haar span aanrijden en neemt ons mee voor een rit door de bossen. Vanaf het hotel loopt een onverhard pad rechtstreeks het bos in, een van de unique selling points van het hotel. Tijdens de rit van 1,5 uur stuurt Mirjam de koets behendig over bospaden en ‘koninklijke’ beukenlanen naar de Willem Wensink bank, bovenop een heuvel aan de rand van de Hoog Buurlosche heide. Ze verrast ons met een hapje en een drankje, terwijl we genieten van het uitzicht. Door deze ‘sundowner’ en het uitzicht voel ik me wederom even in Afrika.

Culinair genieten in Huisje James

Onze dag in de buitenlucht sluiten we af met een onvergetelijke avond bij Huisje James. Het rietgedekte restaurant ligt een beetje verstopt in het groen. Om er te komen maak je een kleine wandeling vanuit het hotel. Of je laat je brengen door het golfkarretje, ook tof! Wanneer we aan komen lopen op het erf van Huisje James waan ik me voor de derde keer even terug in Afrika. Lantaarns met kaarsen in de bomen en een vuurschaal zorgen voor een warm welkom. We worden verwacht in de Werkplaats, een schuurtje bij Huisje James waar vroeger werd gesleuteld aan oldtimers. Niet zomaar een schuurtje maar een bijzonder plekje waar je het liefst de hele avond blijft borrelen.

De gastvrouw brengt ons vervolgens naar Huisje James, ingericht in Engelse stijl, waar we in de watten worden gelegd met een viergangen verrassingsdiner. Wat dat inhoudt, mag je zelf gaan ervaren. Het enige dat ik er over kwijt wil, is dat het snel duidelijk wordt waarom Huisje James de Prijs Plezier Award van GaultMillau 2019 heeft gewonnen. Een award die wordt uitgereikt aan restaurants die naast een goede prijs-kwaliteit ook een verrassend, creatieve beleving bieden.

Wanneer we na afloop van het diner teruglopen langs het romantisch verlichte pad, kan ik niet anders dan toegeven dat de Cantharel mijn verwachtingen overtroffen heeft.

Ronde gedekte tafels met roze fauteuils‘s Ochtends in de ontbijtzaal worden we met beide benen op de grond gezet. Het restaurant is groot en druk. Hoe fijn dat we de afgelopen 24 uur zo anders hebben ervaren en hoe knap dat de Cantharel temidden van de drukte je een bijzondere beleving weet te geven. Ik ben blij dat ik me heb laten overtuigen. Wanneer ga jij?

Handig om te weten over de Cantharel:

Wat? De Cantharel, van der Valk hotel Apeldoorn
Waar? Van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen
Prijs? Een standaard kamer boek je vanaf € 91,- per nacht. Een comfort kamer met terras vanaf € 111,- per nacht. Vraag een kamer met terras en zicht op de bosrand! Voor gezinnen zijn er speciale familiekamers.
Honden welkom
Fietsverhuur: 
vanaf € 10.- per dag.
Koetsrit: iedere zaterdagmiddag of – avond, € 30,- p.p.

Wist je dat? De Cantharel ook een paardenhotel is. Neem gerust je paard mee, er zijn stallen aanwezig en speciale routes voor je uitgezet in de bossen.

Ontdek ook deze tips voor een weekendje weg op de Veluwe

Overzicht