Druivenranken in een wijngaard in Zuid-Limburg.

Voor de wijnliefhebbers
Wijnroutes, vakanties en wijnweekends

Druivenranken in een wijngaard in Zuid-Limburg.

Wijnliefhebbers, wijnproevers en fijnproevers opgelet: in deze drie boeken vind je de mooiste wijngaarden van Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en België gebundeld. We denken bij een goed glas wijn vaak direct aan Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika of zelfs nog verder weg. Maar wist je dat er dicht bij huis steeds meer wijn wordt geproduceerd? Je hoeft niet ver te reizen om een goed glas wijn te proeven. In de boeken Wijnroutes Nederland & België, Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard en Wijnweekends in België zijn de mooiste wijngaarden, wijnhuizen en wijnen voor je verzameld. Bezoek, beleef, proef, blijf slapen…

Tip 1: Wijnroutes in Nederland en België

Dat je voor een goed glas wijn niet ver hoeft te reizen, laat Barbara Haverkamp je graag zien in haar boek Wijnroutes Nederland en België. Aan de hand van haar 200 pagina’s tellende boek bezoek je de mooiste wijnstreken van de Lage Landen. Én je ontdekt dat de wijn uit Nederland en België in de lift zit. Zo hebben we alleen in Nederland al meer dan 200 wijngaarden. Van kleine biologische hobby wijngaarden tot grotere wijndomeinen in Zuid-Limburg. Ontdek de wijngaarden in het uiterste noorden van ons land tot ver in het zonnige zuiden, ga op bezoek bij de wijnhuizen van onze zuiderburen en luister naar gepassioneerde wijnboeren en hun verhaal. Een gedekte tafel in de wijngaard, klassieke muziek tussen de wijnranken, een wijngaard midden in de stad: er is zoveel te zien, doen, proeven en beleven.

Naast wijngaarden in bijna elk deel van ons land en bij onze zuiderburen komen ook een aantal ambassadeurs van Nederlandse en Belgische wijn aan het woord. Ze delen hun liefde voor ‘onze’ wijnen en aan de hand van gestelde vragen leer je meer over de wijnbouw en wijnen.

Bij elke wijngaard vertelt Barbara niet alleen over de (historie van de) wijngaard en de verschillende druivenrassen, maar ook wat je er kunt proeven, of er rondleidingen zijn en of je kunt dineren en logeren. Leuk dus!

Bestel hier jouw exemplaar Wijnroutes Nederland en België

Tip 2: Wijnweekends in België

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar wanneer ik aan België denk, denk ik gelijk aan bourgondisch. Mijn gedachten springen naar terrassen vol met gezelligheid, Belgische biertjes, uitgebreid lunchen (reserveren noodzakelijk) en ‘op restaurant gaan‘. Nu komen daar ook nog Belgische wijnen bij!

In het boek ‘Wijnweekends in België’ van Toni De Coninck, met tips van sommelier Pieter Fraeyman, worden twintig wijnbouwers in België aan je voorgesteld. Van de Westhoek (waar ook de hop tot aan de hemel groeit) tot aan Haspengouw. De geschiedenis, de ligging, de makers en een beschrijving en beoordeling van de wijnen van het huis komen aan bod. Het leuke is dat het boek niet alleen een prachtig beeld geeft van de wijnbouw (het is echt een salontafelboek!) in België, maar ook tips geeft voor een weekendje weg. Bij elke wijngaard krijg je tips voor een overnachting, een goed restaurant of een uitstapje in de natuur (fiets- of wandeltocht).

Die tips erbij zijn gegarandeerd leuk. Toni De Coninck is journalist en schrijft al jaren over reizen en gastronomie, o.a. op zijn website June, een online lifestyle magazine in Vlaanderen, met focus op travel en food. Wijnweekends in België is dus ook een perfect boek om je gastronomische weekendje weg naar België te plannen!

Ik heb al een paar favorieten op mijn bucketlist België gezet. Het ultramoderne Wijndomein Valke Vleug in Liezele (alleen al voor het uiterlijk), de Urban Boutique Winery in Antwerpen (want urban!) en wijnmaker Schorpion in Vliermaal (om de bubbels en het overnachten bij Villa Copis).

Meer lezen of Wijnweekends in België bestellen?

Tip 3: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

Last but not least: het boek van Gido Van Imschoot met foto’s van Jan Crab. Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard klinkt niet alleen aanlokkelijk, de genoemde tips zijn het ook! Wijn, natuur, cultuur en gastronomie zijn de thema’s in het 288 pagina tellende boek. Alles wat je nodig hebt voor het goede leven toch!?

De schrijver neemt je mee voor korte ontdekkingstochten in eigen land, en over de grens bij onze buren. Gido Van Imschoot zocht gastvrije wijnbouwers uit in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Zij laten je met plezier kennismaken met hun domein, hun wijn en hun passie. De wijnboeren reiken ook tips aan over unieke plekken, waar je lekker kunt eten, en de mooiste wandel- en fietspaden in de regio.

Dat het wel goed zit met de tips van Gido, neem dat maar van mij aan. Gido is Master Sommelier, culinair journalist en Belgisch Wijnambassadeur. In ‘t kort: ambassadeur van het goede leven. Het leuke is dat de persoonlijke verhalen en persoonlijke tips allemaal binnen bereik liggen. Van een proeverij bij de Apostelhoeve in Zuid-Limburg tot een wijndomein aan de rand van de Veluwe en een ‘urban winery’ in Antwerpen; ga al die bijzondere wijngaarden ontdekken!

Ja, ik wil zo’n vakantie!

Zin gekregen in een wijntje?

Lees meer over de leukste wijngaarden in eigen land:

Overzicht