Bij Lindenhof
Winters weekend op de Veluwe

Linda Korsten ging met haar gezin deze winter een paar dagen naar Lindenhof in Garderen op de Veluwe, een knusse cottage met open haard. Uit eten in Hanzestad Harderwijk, lunchen bij het Aardhuis, nog even de Bostoren in op Landgoed Schovenhorst – perfect om de grauwe winter mee te verdrijven!

Een paar dagen weg bij Lindenhof

Wat een heerlijk adresje voor de winter, deze rietgedekte cottage met open haard. En zo comfortabel, het lijkt wel een luxe hotel met de heerlijke bedden en de grote chique badkamer. Maal twee, ook nog eens: onze tiener heeft een compleet eigen domein. Ideaal met oudere kinderen, maar ook voor twee stellen of met een bevriend gezin – er zijn nog twee slaapkamers bij te boeken die buitenom toegankelijk zijn.

De pantry is klein maar fijn – prima om een makkelijk maaltje op te koken. “Het werd óf een grotere keuken óf een grote open haard, dan is de keuze snel gemaakt!” vertelt Karin, de eigenaresse. Toen ze hier een paar jaar geleden kwamen wonen, startten ze de B&B. Toen nog met seventies badkamers, om eerst even te kijken of het wel iets voor ze was. Maar het beviel ze wel, dus verbouwden ze anderhalf jaar terug de badkamers tot de huidige hotelluxe. Aan de reviews zie je dat ze het doen met veel liefde en plezier.

Een dagje naar Hanzestad Harderwijk

De locatie is ook perfect: hier in het hart van de Veluwe steek je de straat over en loopt meteen het bos in. Je wandelt hier zo het Houtdorperveld op, een immens glooiend heidegebied van een uitgestrektheid die je in Nederland niet vaak meer ziet. Na aankomst landen we eerst even en zetten dan koers naar de mooie oude Hanzestad Harderwijk, twintig minuutjes verderop – een tip van Karin. We hebben een tafeltje gereserveerd bij Dikke Dirck wat een supergezellig en kleurrijk restaurant blijkt, leuk voor kinderen van alle leeftijden maar bijvoorbeeld ook met vrienden.

We hebben altijd spelletjes bij ons (Uno!) maar als we de Mikadodoosjes spotten die op alle tafeltjes klaarliggen moeten we dat ook weer eens doen. Hilarisch! Zo grappig om te merken hoe je de techniek ineens weer in de vingers krijgt, tientallen jaren later. Het past ook perfect bij de nostalgische aankleding van het restaurantje, er is enorm veel te zien (ik had als kind ook zo’n lichtgevende globe!). En je kunt er echt lekker eten, de zoete aardappelfrietjes zijn een aanrader!

Thuis (want zo voelt het!) steken we de haard aan, lezen we wat en doen we nog een paar spelletjes. Als we ons bed in duiken is het écht donker – en stil, je kunt hier heerlijk slapen. De volgende dag staan we heerlijk lui op, even niks vanochtend. Onze tiener zit al geïnstalleerd met een spelletje op zijn smartphone en steekt de open haard aan als ik beneden kom. Ik geniet van mijn ontbijt, starend in de vlammen. Wat een manier om een druilerige winterdag te starten!

Ouderwetse wandlamp, een stenen muurtje, afgebroken groene tegels en een kitsch schilderijtje

Lunchen bij Het Aardhuis

Rond lunchtijd trekken we eropuit. We hebben een tafeltje gereserveerd bij Eet- en Drinklokaal Het Aardhuis, in het voormalig koninklijk jachtchalet van Kroondomein het Loo. De ober die ons ontvangt, vertelt enthousiast dat hij hier als 15-jarige jongen al kwam, wat bijzonder om hier nu te werken. We zijn hier al een hele tijd niet meer geweest maar het is prachtig opgeknapt en je vindt er nu een fijn, sfeervol lunchrestaurant. Het chalet ligt prachtig op een heuvel, de Aardmanberg. Na de lunch wandelen we nog even door het park, we spotten helaas geen wild maar rond schemer moet het hier wemelen van de zwijnen en reeën.

De Bostoren van Landgoed Schovenhorst

We rijden terug richting Garderen – de GPS is eigenwijs en trakteert ons op een prachtig uitzicht vanaf de molen van Garderen, dankjewel Grote Voorzienigheid! – en door, richting Putten. We hebben nog een uitstapje op het programma: de Bostoren van Landgoed Schovenhorst. Een prachtig, massief gebouw, niet zomaar een toren. Je komt op weg naar boven allerlei belevenissen tegen zoals een zen-achtige ruimte met een grote bank en een enorm raam, perfect voor meditaties of een beetje mijmeren. Een stukje hoger kun je door enorme netten klauteren, meters boven de grond. Maar wij klimmen verder omhoog, het uitzicht op 38 meter hoogte lonkt. Er groeien zowaar bomen hierboven! “Het voelt als een klif”, zegt zoonlief. Vanaf het bankje kijken we kilometers ver. Dan gaan we weer gauw naar beneden, want het is nat en koud. Gauw terug naar ons knusse huis om de haard aan te steken!

Ecologisch stoken

Fijn om te weten: in het huisje liggen ecologische Enviro haardblokken voor je klaar, die branden urenlang. Deze zorgen voor minder fijnstof en CO2 koolmonoxide uitstoot, dus je kunt met een gerust hart stoken. Er zitten geen chemische toevoegingen in, de blokken zijn gemaakt van oud afval karton dat wordt hergebruikt. Super handig ook als je niet zo vaak stookt, want je steekt het blok aan en hebt er verder geen omkijken meer naar.

Weekendje weg naar de Veluwe?

De Lindenhof is – natuurlijk! – ook een heel fijn plekje in voor- en najaar, je zit er pal aan de wandel- en fietsroutes. Op dezelfde locatie kun je een e-bike huren via E-bike Point Veluwe, die zetten ze dan voor je klaar bij het huisje. Recht tegenover Lindenhof is laatst nog een nieuw fietspad aangelegd richting het Speulderbos en Drie – hier vind je het knusse Boshuis Drie met een fijn terras midden in het bos.

Bekijk de actuele beschikbaarheid bij Lindenhof

Overzicht