Een verborgen parel
Frankrijk: wintersport in de Maurienne

In de Franse Alpen ligt een verborgen vallei waar je midden in de natuur heel veel bijzondere winteractiviteiten kunt ondernemen: De Maurienne met charmante en knusse dorpjes als Valloire, Val Cenis en Bonneval sur Arc! Ga je graag op wintersport en vind je het leuk om ook eens wat anders te doen dan alleen maar skiën of snowboarden? Ga naar Valloire en Val Cenis in de Maurienne-vallei voor deze bijzondere activiteiten en bezoek zeker ook het charmante Bonneval sur Arc.

Wandelen met lama’s in De Maurienne

Op uitnodiging bezoek ik de Maurienne vallei in de noordelijke Alpen van Frankrijk. In Valloire, een gezellig bergdorp op ongeveer 1100 km vanaf Utrecht, ontmoet ik Tio en Tchupi. Nee, niet de populairste skileraren van Valloire, maar de lama’s van berggids Gilles Tosca. Gilles organiseert vrolijke en informatieve wandelingen met zijn (rustige en niet-spugende!) lama’s. Voor zowel lama’s als gasten zorgt Gilles goed. Als Tio en Tchupi na een tijdje wandelen even willen pauzeren, ploffen we neer in de sneeuw en haalt Gilles een volledige picknick voor ons uit zijn tas. Op z’n Frans natuurlijk, met de lekkerste kaas, worst en wijn. Ik kan niet anders dan besluiten: met lama’s lopen is een feestje.

Sneeuwschoenwandelen in Valloire

Wandelen zonder dieren kan vanzelfsprekend ook. Zowel in Valloire als in Val Cenis in de Maurienne vallei kun je sneeuwschoenen (raquettes) onder je winterboots gespen en er vervolgens op uit trekken en de sneeuw onder je laten knisperen. Wij wandelen overdag met gids Thierry in Valloire, met prachtig uitzicht over de bergen van zogenoemd Petít Canada. In Val Cenis stappen we ’s avonds met gids Jean onder de heldere sterrenhemel naar een Finse kota, waar een kaasfondue op ons wacht. Beide wandelingen zijn erg bijzonder, dus misschien moet je ze allebei maar op je lijstje zetten. Je kunt ook gaan sneeuwschoenwandelen zonder gids.

Een hondensledetocht in de Maurienne

Als een blok val ik voor de lieve en stoere husky’s op de piste bij Val Cenis. Met stip op één staat dan ook deze activiteit: een sledetocht met husky’s. Stap met je partner, vriend(in) of kind in de slee en tien husky’s zullen dolenthousiast van start gaan. De musher (menner) bestuurt de hondenslee en kent de honden allemaal bij naam. Mijn favoriet: de prachtige Lucky. Super snel gaat het niet, maar dat geeft niks. Kijk om je heen, hou elkaar stevig vast en geniet de volle dertig minuten van deze magische rit!

Andere bijzondere activiteiten in Valloire

Naast wandelen zijn er tal van andere dingen te doen. Wat denk je bijvoorbeeld van langlaufen of fatbiken? Probeer naast alle sportieve activiteiten ook zeker wat mee te pakken van de dorpse gezelligheid en de Franse liefde voor fromage! In Valloire kopen wij onze beaufort kaas bij La Petíte Ferme du Col. De biertjes van lokale brouwerij Galibier (biere d’altitude) zijn het proeven waard.

Bezoek ook het charmante Bonneval sur Arc

Een van de mooiste dorpjes in de Franse Alpen: Bonneval sur Arc. Een rustig en authentiek dorp tussen de bergen. Vlakbij de grens met Italië met maar een paar straten, woningen van natuursteen en een kerkje. Zie je het al een beetje voor je? In dit schilderachtige dorpje maken de volgende drie adresjes Bonneval sur Arc wat mij betreft très bon, in welke tijd van het jaar dan ook!

  • Theeschenkerij en chambres d’hotes La Greppa: Als je door de smalle straatjes van Bonneval sur Arc richting de kerktoren loopt, kom je een allerschattigst theehuisje tegen. Hier kun je genieten van thee (of course), warme chocolademelk of een ander drankje na een mooie wandeling. Er worden ook huisgemaakte taartjes geserveerd.
  • Restaurant La Cabane: Twee zussen runnen dit restaurantje aan het begin van het dorp. De ene zus is een ster in de keuken, de andere maakt naast haar werk in La Cabane ook mooie foto’s. Die kun je bewonderen in een kleine tentoonstelling bij het restaurant (gewoon richting de wc lopen). Alles wat wij hier aten was lekker, maar de toetjes zijn écht om je vingers bij af te likken. Online is er weinig info over La Cabane te vinden, maar op TripAdvisor lees je de enthousiaste (veelal Franse) reviews.
  • Buurten bij Le Glacier des Evettes: Loop je dit restaurant binnen, dan krijg je het gevoel even bij de inwoners van Bonneval sur Arc op de koffie (of borrel) te gaan. Heel hip is het niet, maar dat hoeft ook niet. Hier kom je voor de gezelligheid en wellicht een kort gesprekje hier en daar. Het bijbehorende hotel heeft kamers voor twee, drie of vier personen. De sfeer is warm en vriendelijk en als je wakker wordt is een leuke plek om je krantje te lezen met een koffie en croissantje vlakbij!

Praktische informatie:

Om informatie over sneeuwschoenwandelingen en andere activiteiten in Valloire en Val Cenis te vinden, bezoek je de website van De Maurienne vallei

Vluchten: Wij vlogen heen op Genève en terug via Lyon. Vliegen op Turijn in Italië is ook een goed idee. Vervolgens heb je een huurauto nodig om in de Maurienne-vallei te komen.

Meer lezen over de Franse Alpen?

Overzicht