Zicht op de Zaanse Schans vanaf het water, Oudhollandse huisjes en een molen

De leukste plekjes langs de Zaan
Ontdek de Zaanstreek

Zicht op de Zaanse Schans vanaf het water, Oudhollandse huisjes en een molen
Ooit stonden de oevers van rivier de Zaan vol met molens voor de houtverwerking- en voedingsmiddelenindustrie en in de 20e eeuw was de Zaanstreek de provisiekast van Nederland dankzij illustere ondernemingen als Verkade, Albert Heijn, Honig, Duyvis en Lassie. En vraag je je af waarom het er altijd naar chocola ruikt: de Zaanse cacao-industrie is nog steeds de grootste ter wereld. De Zaanstreek heeft dus wel wat met food!

Langs de Zaan

De meest bekende, zelfs wereldberoemde plek aan de Zaan is natuurlijk de Zaanse Schans waar toeristen uit de hele wereld komen kijken naar een uniek stukje Hollandse geschiedenis. Nog zo’n mooie plek langs de Zaan is de Zaanbocht in Wormerveer. Het is het enige dorp aan de Zaan waar de woningen met de voordeur naar de Zaan gericht staan. Zo hadden de bewoners vroeger goed zicht op hun fabrieken aan de overkant van het water. Het unieke uitzicht over de Zaan is er nog steeds.

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
De leukste plekjes langs de Zaan

De meest bekende plek aan de Zaan is de Zaanse Schans waar toeristen uit de hele wereld komen kijken. Maar er is meer langs de Zaan. Ontdek het snel!