Rode houten schuur met koeien in de wei

In de natuur van Halland
Zweden: Vakantie aan de westkust (in Halland)

Rode houten schuur met koeien in de wei

Stel je voor: een wandeling bij avondrood. Honderd meter vanaf je achterdeur zie je herten, reeën en hazen springen in het veld vanuit je eigen wildstoel. Het is hier zo stil dat je de eerste dagen nog schrikt van elk geluid. Van de knorrende wilde zwijnen in de verte. Van de uil die iedere avond roept. Van het geritsel in het bos achter je. Van de thermoskan koffie naast je die zachtjes pruttelt. Helemaal alleen met de natuur. Een met de natuur. Ook jouw droom? Zet een vakantie naar het Zweedse Halland dan op jouw lijstje.

Verliefd op Zweden

Sinds mijn allereerste bezoek aan Zweden, zo’n twaalf jaar geleden, ben ik verliefd op dit wonderschone land. Op de rode huisjes in het groene glooiende landschap en de spiegelende meren. Op de stille witte stranden van de zuidoost kust en de lange zonnige (!) dagen. En op de koffiecafeetjes op de mooiste plekjes. Waar je geniet van Fika met de lekkerste huisgemaakte taarten. En vooral op de natuur! In Zweden wandel je niet zelden zomaar in je eentje in een oerbos. Zo fijn!

Op vakantie in Halland

Vorig jaar verruilden we als gezin voor het eerst Skåne län voor de provincie Hallands län. Göteborg stond op ons wensenlijstje, net als de westkust van Zweden. En visliefhebbers als we zijn, wilden we wel eens proberen onze eigen zalm te vangen uit de beroemde zalmrivier Lagan. We ontdekten Feriegaard, het spiksplinternieuwe vakantiehuis van de Deense Mette en Søren. Wat een vondst! Het ligt op 20 minuten rijden van de stranden van het Kattegat, op anderhalf uur van Göteborg en heeft rondom mooie meren en watervalletjes. Mette en Søren kochten hier enkele jaren geleden een eenvoudig stenen huis aan het eind van een doodlopend pad. Iets verderop stond een grote, traditionele Hallandse schuur. Die werd als eerste bewoonbaar gemaakt. “Dat pakten we gelijk grondig aan”, aldus Mette. “Zo hadden we zelf een comfortabele plek om bij te komen van de lange klusdagen in ons huis.” Met veel liefde en geduld toverden Mette en Søren hun eenvoudige boerenwoning om tot karakteristiek, rood landhuis. Het schuurhuis zetten ze vorig jaar voor het eerst in de verhuur.

XXL keuken in het vakantiehuis

Via de voordeur van Feriegaard loop je direct een grote open woonkamer annex keuken in. Heerlijk, die zee van ruimte! De temperatuur kan in een houten of met hout betimmerd huis ‘s zomers snel oplopen. Maar dankzij de openslaande deuren bleef het binnen toch lekker koel. De airco hadden we op die manier niet nodig. De grote houtkachel evenmin. Helaas mochten we vanwege de droogte ook niet barbecueën. Gelukkig troffen we in het huis een complete XXL-keuken mét een fijne oven. In de lades vonden we allerlei keukenapparatuur en servies en bestek voor zeker twintig personen. In de koelkast stonden koude Deense biertjes klaar en lagen lekkere gedroogde worstjes van eland en wild zwijn als welkomstgeschenk. Hoe attent!

Twee badkamers in huis

Achter de XXL-eettafel bevindt zich de zithoek bij een televisie en audiospeler. En – wat een feest – kratten vol cd’s. The Best of Abba, Roxette, George Michael; we hebben heel hard meegezongen en op de veranda gedanst. Dat is het fijne van een vakantiehuis ‘In the Middle of Nowhere’: geen mens die je hoort. Achter een betimmerde wand van oud hout maakten Søren en Mette twee slaapkamers met een tweepersoonsbed. Tot onze verrassing ontdekten we dat elke slaapkamer zijn eigen badkamer heeft, met een douche, wastafel en toilet. Wij sliepen hier met vier personen, maar met twee extra bedden in de woonkamer is er plek voor zes. De eigenaren werken nog aan een slaapvertrek op de bovenverdieping. Op die manier kun je hier in de toekomst met een grotere groep verblijven.

Ontbijten op de veranda

Achter het schuurhuis timmerde Søren een veranda over de volledige breedte van het huis. De perfecte plek voor een ontbijtje in de zon. Vanaf het gazon vertrekt een pad naar een open veld tussen de bossen. Onderaan het pad staat een houten wildstoel. Vanaf daar geniet je ’s avonds niet alleen van de mooiste zonsondergangen, maar ook van klein en groot wild. We genoten van springende reeën, herten en hazen en de spectaculaire duikvluchten van steenarenden. Ook zagen we vermoedelijk een wolf door het grasland rennen. Helaas lieten de elanden zich niet zien in ‘onze achtertuin’. Maar dankzij tips van Søren en Mette zagen we die enkele kilometers verderop op een militair oefenterrein. Ook kwam een wildzwijnenfamilie geregeld ’s nachts het pad op om naar eten te zoeken. Muisstil zaten we dan in het donker op de veranda te kijken. Ook naar boven, naar de mooiste sterrenhemels. We genoten hier anderhalve week van één van onze mooiste Zweden vakanties ooit, zo midden in de natuur. Waarin elke wandeling het begin was van een nieuw avontuur.

Handig om te weten:

Wat: Vakantiehuis in Halland
Route: De snelste weg gaat vanaf Nederland via de veerboot in Puttgarden (Duitsland). Met het veer in 45 minuten naar Rødby (Denemarken, circa 100 euro voor een enkele reis). Van Rødby rijd je naar havenstadje Helsingør boven Kopenhagen. Hier met het veer in 20 minuten naar het Zweedse Helsingborg. Vanaf hier is het nog circa 1,5 uur rijden naar Halland.

Meer weten over de streek: Kijk op Visit Halland. Ook de provincies Skane län en Smaland zijn dichtbij.

Bekijk ook de leukste fika adressen in de buurt

Overzicht