Meer in Zweden

Ontdek het origineel
Zweden: In de voetsporen van Ikea

Meer in Zweden

Bolmen, Järvfjället, Skärhamn, Kallax en Toftan. Verwonder je je ook al jaren over de vreemde productnamen van IKEA en heb je er moeite mee om ze uit te spreken? Heb je je wel eens afgevraagd waar ze vandaan komen? Wist je dat deze wereldberoemde meubelgigant de producten vaak naar echte plaatsen in Zweden vernoemt? Ga op vakantie naar Zweden en treed in de voetsporen van Ikea. Ontdek fantastische locaties aan de hand van de productnamen. 

Elke dag leunen we lekker achterover in de comfortabele Ektorp-bank, hebben we een koffie-momentje aan de Ingatorp-tafel en steken we een Hemsjö-kaars aan om het huis gezellig te maken en om de boel wat op te vrolijken op een donkere herfstavond. Maar deze soms grappig klinkende Zweedse namen van bekende IKEA-producten die velen van ons in huis hebben, komen niet uit het niets. Er zit een hele wereld achter, of beter nog een heel land – Zweden.

Zweedse meren, dorpen, stoelen en banken

Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, bedacht een systeem om de IKEA producten te vernoemen. De verschillende productcategorieën worden benoemd volgens vaste regels. Zo worden badkamerartikelen zoals bijvoorbeeld de Bolmen toiletborstel vernoemd naar Zweedse meren. Stoelen en banken – zoals Järvfjället en Ektorp – worden vernoemd naar Zweedse steden en dorpen.

Ontdek het origineel

Zweden laat je graag, met een vleugje humor, de bestemmingen achter deze producten en de originelen zien. ‘In Zweden zijn we hartstikke trots op IKEA en in zekere zin kun je zeggen dat ze ons hebben geholpen om Zweedse plaatsen wereldberoemd te maken door de namen die ze gebruikten voor hun producten. Nu willen we, met liefde voor Zweden en een dikke knipoog, de originelen achter deze productnamen laten zien. We willen jullie uitnodigen om Zweden te ontdekken’, aldus Nils Persson van Visit Sweden.

Het gaat om 21 bestemmingen met IKEA namen in Zweden die je kunt bezoeken. Van Vikingmonumenten tot pittoreske houten stadjes, van kastelen tot zilvermijnen en van activiteiten zoals wildwaterraften en hondensleeën tot vliegvissen en ijszwemmen. Zweden is een gevarieerd land met veel ongerepte natuur die dankzij het allemans recht voor iedereen vrij toegankelijk is. Het is ook een groot land met diverse klimaten en vegetatiezones. Die diversiteit zie je ook terug bij de echte bestemmingen achter de IKEA-producten.

Zo hebben velen van ons een ‘Bolmen’ toiletborstel in het toilet. Maar Bolmen is in het echt ook een prachtig meer, gelegen in de schilderachtige provincie Småland. Het meer ligt niet ver van het dorpje Agunnaryd waar de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, opgroeide. Een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen en om paddenstoelen en bessen te plukken.

Andere bestemmingen zijn het ongerepte Järvfjället in de unieke natuur van Lapland: de perfecte outdoor plek voor langlaufen en wandelen. Het pittoreske vissersdorpje Skärhamn, op het eilandje Tjörn, een topplek om je eigen visje aan de haak te slaan. De kustplaats Kallax in het noordelijke gedeelte van de Botnische Golf in Norrbotten, waar je in de zomer ‘s nachts onder het schijnsel van de middernachtzon, tussen vele kleine eilandjes doorvaart of zwemt. En kunt meedoen mee aan de jaarlijkse, lokale surströmming feesten – een bucketchallenge met de beroemde, gegiste haring die zo ongelofelijk stinkt. Tot slot het Toftan-meerin Dalarna, waar je net als veel andere kunstliefhebbers in een kano over het meer peddelt om het huis van het beroemde kunstenaars Karin en Carl Larsson in Sundborn te bezoeken. Het echtpaar is bekend en geliefd vanwege hun invloed op het Zweedse interieurontwerp. Dit zijn allemaal bijzondere plekken, niet alleen vernoemd naar IKEA-producten maar veel meer dan dat.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk alle bestemmingen in Zweden en treed in de voetsporen van Ikea

Overzicht