Waar pluk je naast druiven ook de dag? Waar groeit het witte goud en waar studeren studenten aan de universiteit gastronomische wetenschappen? In het verslavend lekkere slow-food walhalla Piemonte. Waar aan de voet van de bergen, de piedi delle montagne oftewel Piemonte, de ‘future of food’ wordt vormgegeven. Het meest vruchtbare deel van Italië. Hier pluk je de dag met gelijkgestemden. Hier vier je vriendschap en proost je iedere avond met een andere wereldwijn op het goede leven. Een Barolo of een Barbaresco, een Nebbiolo of een Asti Spumante. Wij proefden vast voor en tippen de toppers. Vijf tips voor puur genieten in puur Piemonte:
Tip 1: kies voor de luxe van Villa Ovrano
Vlak boven Mombaldone, een middeleeuwse ‘hamlet’, waar voorname emblemen naast oude houten voordeuren wijzen op de koninklijke afkomst van verre voorvaderen, kringelt een smalle stenen weg bergopwaarts. Her en der een eenzaam huis waar wuivend gras je de weg naar boven wijst. Vrolijk dwarrelen vlinders boven de bloemen in de berm. Op weg naar de top leidt een afslag naar links, naar een ruime witte villa: Villa Ovrano. De kenmerkende zwarte, halfronde ramen kijken uit over een eindeloos lijkende vallei. Hier, in het vakantiehuis voor 8-11 personen, laat je je in luxe verleiden. Een lange houten tafel inclusief een uitgebreide voorraad hip servies staat garant voor vele gezellige momenten met vrienden of met elkaar. Een adembenemende zonsondergang, borrelen bij kaarslicht, sterren tellen, bladeren door je lievelingsliteratuur of met vrienden filosoferen over het voorbijrazende leven… Hier geniet je van het niets, pluk je de dag of dobber je simpelweg in het zwembad; het betere ‘dolce far niente’.



Tip 2: verzamel lokale lekkernijen in Piemonte
De lange tafel van Villa Ovrano, de loungehoek en de zitjes bij het zwembad vragen om genieten, bij voorkeur van een verzameling lokale lekkernijen. Pollo Arrosto, oftewel geroosterde kip van de plaatselijke poelier. Pizzapunten of versgebakken brood van Caldo Forno, gevestigd onder een rode luifel in Bistagno. Overbekende kazen, zoals de op ambachtelijke wijze geproduceerde Robiola di Roccaverano.
Bij al dat lekkers hoort uiteraard een goed glas wijn, een wereldberoemde streekwijn. Dwars door de bergen, langs kastelen, oude stenen boerenhutjes en het goed in de grond verborgen witte goud, beter bekend als de witte truffel, rijd je vanaf Villa Ovrano in een half uur naar ‘Monastero Bormida’. Op de gunstigste hellingen plantten monniken vele honderden jaren geleden hun druiven. De huidige charismatische eigenaar toont je vol passie de beginnende bloei van jonge trossen. Gezonde trossen die garant staan voor de lekkerste biologische Barbera d’Asti, een prijswinnende Moscato d’Asti of voor een lichtbruin gekleurde Grappa. De liefdevolle rondleiding over de Azienda Vitivinicola van Sessanea nodigt uit tot proeven. Geloof me, nuchter de terugweg vol haarspeldbochten trotseren werkt beter. Eenmaal ‘thuis’ smaken de ingeslagen flessen nog steeds naar meer.
Tip: tijd over? Volg de Strada del Vino, de wijnroute in de betreffende streek genaamd; ‘Strada Astesana’ en neem een kijkje bij een van de wijnhuizen.



Tip 3: Proef Piemonte bij Villa La Madonna
‘You do not eat to live, you live to eat’… dat is de alleszeggende slogan van de Zweedse zusjes Marie en Annica Eklund. Hun boutique hotel met restaurant Villa La Madonna is een must-visit! De kenmerkende lichte Zweedse stijl past perfect bij de omringende groene lappendeken. Het uitzicht over wijnranken, hazelnootbomen en goudgele graanvelden geven de met smaak ingerichte vertrekken extra cachet. Terrassen met luxe rotan stoelen en banken vol groene kussens staan klaar om de gasten te verwelkomen. Sfeervolle borrelhoeken, waar witte parasols op het gemillimeterde gazon afsteken tegen de blauwe hemel, vragen om een toast met één van de geweldige streekwijnen. Door de ‘eetzaal’ blaast door grote open raampartijen voortdurend een verkoelend briesje. Zelfs de akkers in de Bormida Valei lijken met smaak te zijn vormgegeven door de zussen. Rozen langs hellingen vol wijnranken, een groep populieren naast een boomgaard vol hazelnoten en onkruidvrije graanvelden vormen het decor voor de gazons met hippe zonnebedden. Ergo… genoeg redenen om Villa La Madonna met een bourgondisch bezoek te vereren.



Tip 4: Lunchen, borrelen of dineren in Acqui Terme
Midden op het centrale plein van het statige Acqui Terme stroomt helder warm water uit de fontein van La Bollente. Het blijkt één van de drie geneeskrachtige warmwaterbronnen die ooit heil boden aan heersers van het voormalige Romeinse rijk. Wie goed kijkt, ziet langzaam kringelende rook opstijgen uit het heilzame warme water. Naar rotte eieren ruikende zwavelsliertjes. Vergeet de stank en ga genieten bij één van de vele trattoria’s, osteria’s of vineria’s die het stadje rijk is. Vlees van het omringende platteland of vis gevangen aan de nabijgelegen Bloemenrivièra wordt kakelvers geserveerd door goedgemutste gastvrije Italianen. Loop binnen bij Voglino: pasticeria en champagneria, inclusief uitgebreid koffieassortiment en een ruime sortering apérativo. Ga tenslotte niet weg voor je de lokale gelateria met een bezoek hebt vereerd: Gelateria Kono. Met als aanrader het gemberijs of Cremo di Gelato met veel smaken, ijstaarten en een keur aan overheerlijke ijsbonbons.
Tip: volg de culinaire route van Villa Ovrano in Acqui Terme. Heel makkelijk, hij ligt voor je klaar in de villa.



Tip 5: Restaurants in de buurt van Mombaldone
Starend vanuit de tuin van vakantiehuis Villa Ovrano ontdek je hoog boven je, op de top van de heuvel, de contouren van Roccaverano. Een nagenoeg gave middeleeuwse vesting waar minder dan vierhonderd inwoners van een spectaculair uitzicht over het pure Piemonte genieten. De keuken van Osteria del Bramante heeft als resultaat een met grote regelmaat stampvol terras.
Kijk je onderuitgezakt vanaf één van de loungebanken vanaf het terras van Villa Ovrano naar beneden over de Ovrano vallei, focus dan op Massimo die zijn voorbereidingen treft voor een overheerlijke lunch. Een lunch op loopafstand inclusief eigen geperste halve liters biologische huiswijn. Met gelijkgestemden aan lange houten tafels onder een zelfgebouwde pergola bij de buurman, tevens Osteria Ca’Bianca. Rijk, arm, jong, oud, local of voorbijganger, iedereen schuift hier aan om gemoedelijk te genieten van de voortreffelijke kookkunsten van Chiara. No nonsense Italiaans eten waar het lunchmenu, het ‘menu lavori’, nog geserveerd wordt voor de ouderwetse lage prijs van tien euro. Elke euro meer dan waard. Verrukkelijke euro’s. En na het eten… rollend naar huis. Naar Villa Ovrano, in het pure Piemonte. Pure perfectie net boven Mombaldone.


