Fietsen & wandelen langs de Donau
De paden op in de Donauregio

In het noorden van Oostenrijk, aan de grens met Tsjechië en Duitsland, ligt de regio Oberösterreich: het andere Oostenrijk. Een groot deel van de regio lijkt een beetje een vergeten hoekje van het land, met een lieflijk en glooiend landschap. Door dit landschap stroomt de Donau, in Oberösterreich globaal van Passau naar Linz en Grein. Bij velen is deze rivier een geliefde bestemming voor het fietsen langs de Donau Radweg, een van de bekendste fietsroutes van Europa.

Niet voor niets natuurlijk, het is prachtig op de paden langs de rivier. Maar er is meer dan de Donau vallei. Ga eens van de gebaande paden af en ontdek het afwisselende ‘binnenland’ aan de hand van deze tips voor je bezoek aan de Donauregio. Hier geen ‘kitsch und quatsch’  maar een authentiek stukje Oostenrijk, gastvrij en puur.

Tip 1: Fietsen door het achterland van de Donau

Wanneer je de Donau Radweg volgt, fiets je langs de langzaam stromende rivier met aan weerszijden groene heuvels. Deze heuvels herbergen tal van adembenemende vergezichten over het glooiende landschap, dorpen waar de tijd stil lijkt te staan en boerderijen waar je lokaal lekkers koopt voor onderweg. Onlangs zijn er 15 nieuwe fietsroutes uitgestippeld, uitgezet voor levensgenieters die graag een mooie omgeving combineren met culinaire stops, cultuur en ontmoetingen met de gastvrije bevolking. Je kunt de ‘lussen’ gebruiken om je fietstocht langs de Donau uit te breiden, maar ze zijn ook interessant en mooi genoeg als bestemming op zich. Heb je een e-bike of ben je een geoefende fietser? Laat je verleiden een paar van deze lussen in het verhoogde achterland tussen Schärding en Grein te fietsen: letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van je vakantie.

Of je nu kiest voor de Donauschlingen Runde, de Sauwald Panorama-Runde, de Donau Granit Runde of de Penzenstein Runde, je kiest altijd voor een evenwichtige mix van weidse uitzichten, kabbelende beekjes, dorpjes met gekleurde huizen en schattige dorpspleinen en restaurants met streekgerechten. Routes van 25 tot 75 kilometer.

Een landschap als in een schilderij

Door het gebruik van een e-bike ligt elke heuvel binnen bereik! Ik fietste als recreatief fietser de Penzenstein Runde van bijna 40 kilometer vanaf het gastvrije Hotel Donauschlinge. Het pontje over de Donau bracht me naar het startpunt van de fietsroute. Het bijzondere van deze route? Je fietst ‘dicht bij de hemel’, met een prachtig uitzicht over de Donauvallei. Het hoogste punt van de route ligt op 840 meter, bij het dorpje Pfarrkirchen im Mühlkreis. Op een heldere dag heb je hier uitzicht tot aan de besneeuwde toppen van de Alpen. Strijk neer op het terras van Bäckerei-Konditorei Bauer om even van het waanzinnige uitzicht te genieten. Iets lekkers erbij heb je wel verdiend na de stevige klim vanuit het dal. Op de hoogvlakte is het landschap weids, vol weides waar koeien grazen, bloemen groeien en boerderijen in het landschap gestrooid liggen. De afdaling over het landschapsbalkon van Pühret is prachtig. Vergeet niet bij het uitzichtpunt bij Penzenstein in Neustift te gaan kijken, waar ver beneden je de Donau glinstert.

E-bike verhuur Hotel Donauschlinge – Schlögen 2, 4083 Haibach ob der Donau

Tip 2: Varen op de Donau met een Zille

Zadelpijn, vermoeide spieren of gewoon even geen zin om te fietsen? Ga een dagje varen over de Donau. Niet aan boord van een van de vele cruiseschepen die over de Donau varen, maar op een bijzondere manier: met een traditionele houten boot, een Zille. Aan de oevers van de Donau worden bij Wesenufer nog altijd deze traditionele boten op ambachtelijke wijze gebouwd. Je kunt een kijkje nemen in de werkplaats, maar leuker nog: een Zille huren voor een paar uurtjes op de Donau. Na een korte instructie ben je vrij om het water op te gaan. Ga je de bocht van de Schlögene Schlinge door? De verhuurder geeft je een kaart mee met leuke stopplekken: van een terrasje aan de waterkant tot een klein strandje.

De houten boten zijn per uur te huur, voor 6 tot 10 personen per boot.

Zillenvermietung Witti – Zillenhafen Freizell 4, 4085 Wesenufer

Tip 3: Wandelen op hoogte op het boomkroonpad

Als je het dan toch hogerop wilt zoeken in deze regio, onthoud dan ook deze tip: de Baumkronenweg in Kopfing. Dit boomkroonpad van bijna een kilometer lang leidt je hoog door de bomen. Een avontuur voor jong en oud. Vanaf de ingang van het Naturerlebnispark is een rondwandeling uitgezet van twee kilometer. Dit pad leidt je niet alleen over het boomkroonpad en langs de uitkijktoren, ook door het bos, langs de grote speelplaats, het Gasthaus en het Baumhotel. Kom je met kinderen dan zijn er onderweg leuke opdrachten uit te voeren. Na het lopen van het boomkroonpad vermaken ze zich nog uren in de speeltuin terwijl jij op het terras zit.

Maak het avontuur hier hoog tussen de bomen compleet door te blijven slapen in een van de luxe boomhutten. Er zijn romantische hutten en familiehutten, stuk voor stuk bijzonder, comfortabel en met een mooi uitzicht over de bomen. De sauna maakt je verblijf compleet. Blijf gerust ook een dagje langer hier logeren. Voor een bezoek aan de barokstad Schärding, een wandeling met alpaca’s, een van de wandelroutes in Kopfing of om de zonsondergang te bewonderen bij de Donauschlinge.

Baumkronenweg – Knechtelsdorf 1, 4794 Knechtelsdorf

Meer weten over de Donauregio in Oberösterreich?

Oberösterreich bestaat niet alleen uit de Donauregio.

Overzicht