De mooiste eilanden van de Balearen
Ibiza en Formentera

Het eiland Ibiza spreekt tot ieders verbeelding. Spreek de naam Ibiza uit en je krijgt de eerste oh & ah's te horen. 'Nog op mijn bucketlist' is een veel gehoorde opmerking wanneer het over Ibiza gaat. Ik snap het wel: dit eiland heeft prachtige baaien, helderblauw water, fijne restaurants, goede beachclubs en een beroemde dancescene, hipper dan hip. Maar ook als je geen behoefte hebt aan party eiland Ibiza, vind je er nog veel fijne plekjes.

Over Ibiza & formentera

‘Nog op mijn bucketlist’ is een veel gehoorde opmerking wanneer het over Ibiza gaat. Ik snap het wel: dit eiland heeft prachtige baaien, helderblauw water, fijne restaurants, goede beachclubs en een beroemde dancescene, hipper dan hip. Maar ook als je geen behoefte hebt aan party eiland Ibiza, vind je er nog veel fijne plekjes en verborgen baaien.

Formentera? Ik heb het wel even moeten googlen, hoor. Ik dacht dat je naar de Caribbean ging…’ is een veelgehoorde reactie op de aankondiging van mijn reis naar Formentera. Wanneer je de foto’s met witte stranden, palmbomen en azuurblauwe zee ziet, is het niet zo’n rare gedachte.

Echter, Formentera ligt in Europa en is een van zes eilanden van de Spaanse Balearen. Je komt er met een boot vanaf Ibiza. Het eiland Formentera is het kleinere zusje van Ibiza, alleen per boot bereikbaar. Paradijselijk mooi met witte zandstranden, azuurblauwe zee, hippe strandtenten en een gezellige hoofdstad. Een fijn vakantie-eiland!

Vakantie op Ibiza

Het eiland Ibiza heeft een magische werking op haar vakantiegangers. De rost Es Vedra, het historische centrum van Ibizastad Dalt Vila, de hippiemarkt van Punta Arabi, de stranden… Ibiza doet iets met haar vakantiegangers. Het relaxte sfeertje en het fijne klimaat zullen zeker meewerken aan de magie.

Wanneer je op vakantie gaat naar Ibiza is het verstandig om een autootje te huren. Het eiland heeft zoveel mooie baaien om te verkennen en verborgen strandjes om te ontdekken. Restaurantjes liggen verspreid over het eiland, hippiemarktjes in dorpjes in het noorden en de mooiste zonsondergangen op plekken waar je niet zomaar komt zonder huurauto. We hebben onze favorieten op Ibiza voor je verzameld.

Er gaan jaarlijks veel vakantiegangers naar het eiland. Wil je de drukte nog enigszins ontwijken, boek dan een verblijf in het noorden van het eiland. Een stuk rustiger en met dorpjes waar het leven nog voortkabbelt.

Een straat met witte huizen en vol terrasjes aan weerszijden van de straat.

Droomeiland Formentera

Het kleine zusje van Ibiza is het eiland Formentera. Dit zuidelijker gelegen eiland is zo mogelijk nog mooier dan Ibiza. Het water nog net iets blauwer, de stranden nog witter… Het eiland is vlakker en makkelijk per fiets te verkennen. Veel bezoekers maken vanaf Ibiza een dagtocht naar Formentera, springen op de fiets en bezoeken verschillende baaien en de charmante ‘hoofdstad’ Sant Francesc Xavier. Wat mij betreft, trek je een paar dagen uit voor een bezoek aan dit droomeiland, er is meer dan genoeg te ontdekken!

Formentera en Ibiza horen bij de eilandengroep de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. Ook Mallorca hoort bij de archipel en is al net zo mooi!

Lees ook onze tips voor Mallorca

Een vakantieganger met rieten hoedje kijkt uit over het helderblauwe water.

Vermijd de drukte op Ibiza en Formentera

Wanneer je in de gelegenheid bent om buiten het hoogseizoen te reizen, doen! Tijdens de zomermaanden worden beide eilanden overspoeld door toeristen. Een huurauto moet je lang van tevoren boeken, stranden zijn overvol, hippiemarkten puilen uit en in de hippe restaurants moet je ver vooraf al een tafeltje reserveren. Niet echt leuk dus… Reis buiten die drukte en je ervaart de eilanden zoals ze het fijnst en mooist zijn, met baaien waar je slechts met een paar anderen het strand deelt, restaurants waar je nog spontaan binnen kunt lopen en hoogtepunten die je nog kunt bezoeken alsof je een ontdekkingsreiziger bent.

Het oude centrum van Ibiza stad met witte huizen, steegjes, terrasjes en trappetjes.

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
De mooiste eilanden van de Balearen

Ibiza en Formentera: prachtige baaien met helderblauw water, charmante dorpjes en veel bijzondere plekjes! Bekijk onze ontdekkingen.