De molen bij Het Gein

Onder de rook van Amsterdam
Eropuit: 9 tips voor Abcoude

De molen bij Het Gein

Zoek je een bijzonder nachtje weg? Ga op ontdekking in Abcoude en de omgeving. Met deze tips om te eten, slapen en beleven onder de rook van Amsterdam.

Hoewel Abcoude onder de rook van Amsterdam ligt, hoort het dorp bij de provincie Utrecht. Vaak ook beschreven als mooiste dorp van Utrecht. Het is vooral de combinatie van dorp en plattelandsomgeving, die een bezoek aantrekkelijk maakt. Door rivier het Gein, de polderlandschappen en de Stelling van Amsterdam zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga wandelen, fietsen, varen of suppen langs en door een oer-Hollands landschap met koeien in de wei, molens, monumentale boerderijen, buitenplaatsen en forten. Verken de grens van Amsterdam en Utrecht aan de hand van deze 9 tips:

Tip 1. Buitenlocatie Anna Haen

Anna Haen ligt aan de kronkelige rivier het Gein en is de plek voor je genietmomentje van de dag. Heerlijk zitten aan de waterkant, bij de molen of in de met picknickplekjes bezaaide wei. Genieten van een stoere boterham, een picknickmand of de fameuze kaasplank. Je vindt er ook lekkernijen en hebbedingetjes voor thuis. Lokale bieren, kaas van de koeien van omliggende landerijen en stekjes in vrolijke bakjes. -> Gein Zuid 23a, 1391 JE Abcoude.

Tip 2. Fort Nigtevecht

Wanneer je van Anna Haen richting Fort Nigtevecht rijdt, passeer je een charmant en idyllisch ‘gehuchtje’ op de kruising van de Velterslaan en Gein Zuid. Parkeer je auto aan de Kanaaldijk West en loop langs een veld met reigers naar Fort Nigtevecht. Het fort ademt de gezelligheid van het Franse platteland uit, door de kleuren van de luiken, de uitgestalde brocante en de gezellige bloembakken. De moeite waard voor een ‘vin rouge’ of een koffie to-go. Vervolg je tocht dwars door de weilanden over de dijk die parallel aan de Velterslaan loopt. Maak een pitstop bij Anna Haen en vergeet vooral niet te kijken of er lieve lammetjes lopen in de wei tegenover B&B Vink. -> Velterslaan 1, 1391 HV Abcoude.

Tip 3. Wat een dame

Parmantig en fier staat De Witte Dame aan de rand van het pittoreske Abcoude. Voorheen het station van Abcoude, nu een boetiekhotel met slechts tien kamers en een smaakvol ingericht restaurant. Eigenaar Han van Blokland tikt de mooiste designmeubelen op de kop om de Dame mee te decoreren; licht, luchtig en modern. Het terras is dé plek om bij zonsondergang met wat fingerfood en een KEK, een biertje van de Witte Dame, de dag af te sluiten. -> Stationsplein 3, 1391 GS Abcoude.

Tip 4. Wandeling door de weilanden

Ben je nieuwsgierig wat er allemaal groeit en bloeit in de weilanden? Ga aan de wandel met de Polderwachter, een verhalenverteller en kunstenaar die je graag meeneemt de paden op. Op klompen en met polsstok vertelt Marcel Blekendaal de mooiste verhalen. Soms spannend, veelal informatief en vooral verrassend.

Wandelen door de weilanen bij Abcoude

Tip 5. Varen over het Gein

Het Gein is een zes kilometer lange rivier die loopt van Abcoude naar Driemond. Verken dit riviertje per kano, sup of fluisterboot en geniet aan weerszijden van de authentieke boerderijen, waaronder Anna Haen en Kaaswinkel Geingenoegen en de pittoreske molens. Of huur een sloep en vaar van de Witte Dame naar de genoemde boerderijen voor een smakelijke tussenstop. 

Tip 6. Kaasboerderij Gein Genoegen

Een bezoek aan Kaasboerderij Gein Genoegen mag tijdens je bezoek aan Abcoude niet ontbreken. Bart en Jacolien ontvangen je graag op hun Zuid-Hollandse dwarsgevelboerderij, voor een rondleiding op de boerderij, een kaasworkshop of kaasproeverij. Alleen kaas kopen kan ook, in de kaaswinkel vind je ambachtelijk gemaakte kazen en kruidenkazen.
-> Gein-Noord 62, 1391HW Abcoude.

Tip 7. Holy Moly, wat een pizza!

Holy Moly, wat is dit leuk! De rijdende pizzaoven in de vorm van een Piaggio komt naar je toe deze zomer… en in de winter. Dan kijk je via de webcam in je eigen keuken zo in de vlammetjes van de mobiele pizzaoven voor je deur. Pittige pompoenpizza met een mysterieuze kruidenmix is een absolute favoriet. Evenals de knappe pizzabakkers…

Piaggo met pizza bakker

Tip 8. Phil & Déjean Traiteur-Kaas-Delicatessen

Maak een wandeling door het dorpje Abcoude, waar de Angstel doorheen slingert en waar Fort bij Abcoude aan de rand van het dorp ligt. Ontdek de historische pandjes en idyllische huizen langs het water, ga even winkelen en vergeet niet om bij Phil & Déjean naar binnen te lopen voor lekkers voor thuis. Vers voor jou, gehaald in Parijs. Niet alledaagse delicatessen, waarvan je alleen al van de aanblik gaat watertanden. -> Hoogstraat 17, 1391 BR Abcoude.

Tip 9. Restaurant de Eendracht

De Eendracht omschrijft zichzelf als ontmoetingsplek, de gezelligste huiskamer van Abcoude. Dat is precies wat je ervaart wanneer je binnenstapt bij dit monumentale pand in het pittoreske centrum van het dorp. Een pleisterplaats waar dorpsgenoten elkaar ontmoeten, waar na een wekelijkse wandeling door het omliggende oer-Hollandse landschap wordt nagepraat met een kop koffie en een muntthee, waar moeders en dochters de dorpsgeheimen bespreken en waar zakenlui elkaar ontmoeten. Een plek waar iedereen welkom is, zo’n gouwe ouwe waar je vanaf ‘s morgens vroeg welkom bent. Altijd goed en vertrouwd. -> Hoogstraat 37, 1391 BR Abcoude.

Meer tips voor een bijzonder dagje weg?

Je leest ze in het boek Bucketlist Eropuit in Nederland

Overzicht