Eén groot hoogtepunt!
Een nachtje weg bij Watertoren Duin en Bosch

Ik ben al bij veel bijzondere plekjes te gast geweest, wereldwijd. Van charmante bed and breakfast tot exclusieve lodge. Mijn verblijf bij Watertoren Duin en Bosch Castricum hoort toch wel bij de meest bijzondere plekjes waar ik ooit verbleef. Overnachten op 33 meter was een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk.

Onderweg naar Castricum schijnt de zon volop, dat belooft wat voor onze strandwandeling. Wanneer we afslaan naar de Zeeweg werpen we een eerste blik op de watertoren die hoog boven de bomen uitsteekt. Hoe cool dat we daar later op de dag gaan overnachten?! En zo dicht bij zee! We maken een lange strandwandeling en strijken neer op een terrasje, de zonnige winterdag vierend en proostend op de liefde. Zo heerlijk om een nachtje samen weg te zijn. Klokslag 15.00 uur zijn we bij ‘onze’ watertoren, we kunnen onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen.

Rijksmonument Watertoren Duin en Bosch in Castricum

Watertoren Duin en Bosch staat op het gelijknamige landgoed, gelegen in het duingebied naast de dorpen Bakkum en Castricum. De watertoren is gebouwd in 1908 op het terrein van een psychiatrische instelling, met als doel de instellingen zelfvoorzienend te laten zijn. Water uit de naastgelegen duinen werd opgepompt, gefilterd en opgeslagen in de watertoren, tot na de tweede wereldoorlog. Toen de waterbronnen in de duinen dichtslibden verloor de watertoren zijn functie en werd tijdelijk gebruikt als uitkijktoren en zendmast.

Vele jaren laten werden de eerste plannen gemaakt voor de renovatie van de toren en ontstond het plan om er een luxe hotelsuite in te maken. Het beste idee ever! Kijk eens rond in de toren als je er bent en stel je voor hoeveel werk er verricht is om tot het exclusieve eenkamerhotel te komen. Het waterreservoir, waar je in slaapt, is er helemaal afgeweest. Er zijn ramen in gemaakt, het dak is verhoogd voor extra licht en er is een extra verdieping in gemaakt voor het ‘zwevende’ tweepersoons bed.

In de schacht is een compleet nieuwe stalen wenteltrap geplaatst, er van bovenaf ingetild toen het ‘reservoir’ eraf was. Na de renovatie van de toren is de kop er weer op gezet en begon de afwerking: de hotelkamer werd gebouwd en in stijl ingericht. Denk je bij elke stap naar boven eens in hoeveel werk hier verzet is en hoe bijzonder het is om op 33 meter hoogte te overnachten!

Romantisch overnachten bij Watertoren Duin en Bosch

Voor aankomst ontvang je de code van de deur van de watertoren. Kijk even omhoog voordat je naar binnen stapt! Treed binnen in de wereld van staal, steen en luxe. Voor je wachten meer dan 150 treden naar de suite. Treden die je met liefde beklimt, wetend dat een wereld vol verwondering op je wacht.

Wedden dat je in de suite niet weet waar je eerst kijken moeten? Het uitzicht? Het vrijstaande bad met raam ernaast? De keuken? De fluwelen fauteuils? Het zwevende ronde bed met ramen rondom? Adembenemend mooi: alles! De suite is geschikt voor twee personen en is heel praktisch ingericht. In de relatief kleine ruimte (20m2) in de top van de toren heb je alles voor een romantisch nachtje weg. Van smakelijke koffie van de Koffiejongens tot een fles bubbels in de koelkast en verzorgingsproducten van Marie-Stella-Maris. Elk detail klopt hier en heeft een link naar de geschiedenis van de watertoren. Blauwe vloerbedenking met een motief, blauwe fauteuils, blauw beddengoed: het gevoel van water. Neem de tijd om alles in je op te nemen, om te proosten op het goede leven, om te genieten van het waanzinnige uitzicht over de duinen tot aan zee en bij helder weer zelfs tot aan Amsterdam. Zorg ervoor dat je in ieder geval bij zonsondergang in de toren bent en laat de gordijnen open zodat je ‘s morgens weer gewekt wordt door de zon. Oog in oog met zeemeeuwen, hoog boven de bomen…

‘s Morgens wordt het ontbijt in een mand bezorgd door de Oude Keuken. Pas om 10.00 uur zodat je ook echt nog even van de ochtend kunt genieten!

Tips voor de omgeving van Watertoren Duin en Bosch

De Watertoren staat op het terrein Duin en Bosch, een landgoed en een woonwijk nabij Castricum. De woonwijk lijkt een dorp op zich. De instellingen zijn prachtig gerenoveerd en de nieuwe woningen in dezelfde stijl gebouwd. Leuk om even doorheen te lopen. Nog enkele tips voor in de omgeving:

  • Bijna onderaan de toren ligt grand café De Oude Keuken (DOK), onder andere gerund door medewerkers met een beperking tot de arbeidsmarkt. Ze verzorgen het heerlijke ontbijt in de ochtend en je bent er overdag ook van harte welkom.
  • Ernaast ligt bakkerij Bak’m, waar je zeker even moet binnen lopen voor brood, koek & taart.
  • Vanuit de toren kijk je uit over de duinen van het Noordhollands Duinreservaat. Een wandeling daar mag uiteraard niet ontbreken.
  • Wandel naar zee, waar de strandpaviljoens Club Zand, Zeezicht en Zoomers op je wachten.
  • Voor koffie, een lunch of diner is Het Ruyterhuys ook een fijne plek, zeker ook na een wandeling in het Noordhollands Duinreservaat.
  • De lekkerste koffie in het dorp Castricum drink je bij Buna Koffiebar.
  • Combineer een boswandeling met een tussenstop op het duinterras van Hof van Kijk Uit. Zin om te fietsen?
  • Rijd door de duinen naar De Kruisberg in Heemskerk, authentiek en gewoon altijd gezellig.

Maar vooral: geniet, geniet, geniet daar boven alles en iedereen!

Plekje reserveren?

Heb je iets te vieren? Ben je op zoek naar de meest bijzondere overnachting in Nederland en zoek je écht iets speciaals?

Bekijk de beschikbaarheid van de Watertoren in Castricum

Overzicht