Marleen op een hek met uitzicht op de koeien.

Hollandser kan niet!
Ontdek de Alblasserwaard

Marleen op een hek met uitzicht op de koeien.
Net buiten de Randstad vind je een oer-Hollands landschap vol groene weiden, molens, vee en boerderijen. Alblasserwaard is er voor iedereen die wil ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven. Ontdek deze regio in het Groene Hart.

Waar ligt de Alblasserwaard?

Net buiten de drukke Randstand vind je de Alblasserwaard; een puur Hollands landschap. De Alblasserwaard is een streek in het zuidoosten van Zuid-Holland en het zuiden van de provincie Utrecht. Het is een dunbevolkt agrarisch gebied omringd door rivieren.

De bekende rivier de Lek geeft de noordelijke grens van deze regio aan, de Merwede begrenst het zuiden en rivier de Noord is de westelijke grens van deze regio. In het oosten vormen het Merwedekanaal en de Linge de grens met de Vijfheerenlanden. Bijzonder al dat water en al die weilanden om je heen!

Molen bij zonsondergang

Waarom verdient de Alblasserwaard een plekje op je bucketlist?

Alblasserwaard is er voor mensen die willen ontsnappen aan de drukte, maar toch dichtbij de stad willen zijn. Deze regio vind je namelijk vlakbij de Randstad. Het is een plek van rust, ruimte, ontspanning en natuur. Het agrarische gebied en de lage bevolkingsgraad zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten.

Kronkelende riviertjes, grazend vee, weidse vergezichten en molens zorgen voor een afwisselend maar prachtig landschap. Dit prachtige landschap trekt niet alleen vakantiegangers aan, ook vogels weten hun weg naar deze regio te vinden. Een echt Hollands tafereel. Daar kun je wel uren naar kijken toch?

Fiets bij de koeien

Actief in de omgeving

De afwisselende omgeving van Alblasserwaard leent zich perfect voor een mooie fiets- of wandeltocht. Het wandelroutenetwerk in deze regio bestaat namelijk uit ruim 570 kilometer wandelpaden. Onderweg kom je langs veel molens, authentieke kerkjes en door het bos. De meeste molens en kerken zijn op afspraak te bezoeken. Fiets of wandel er eens langs om ze vanaf een afstand te bewonderen. Nergens in Nederland staan zoveel molens bij elkaar als bij Kinderdijk, werelderfgoed van UNESCO. Een fietstocht of vaartocht langs deze molens is een must als je de Alblasserwaard bezoekt.

Enthousiast geworden van al die molens? Met de molenroute fiets je 50 kilometer door het oer-Hollandse landschap van Alblasserwaard. Blijven Slapen in de Molen? Ook dat kan!

Of wat dacht je van een tochtje op het water? De ideale manier om de oer-Hollandse omgeving vanaf een ander zichtpunt te ontdekken. Historisch Nieuwpoort is de ideale plek om met je bootje of kano door te varen; dit dorpje is misschien wel een van de best bewaarde vestingsteden van ons land. Stap hier dus ook zeker even uit om je benen te strekken en te genieten van dit pittoreske plaatsje!

Fiets op een witte brug over het water.

De leukste dorpjes van Alblasserwaard

De regio Alblasserwaard staat niet alleen bekend om haar prachtige molens en natuur, ook de dorpjes zijn hier prachtig. Langs de rivier de Alblas, Giessen en Graafstroom heb je de pittoreske dorpjes voor het uitkiezen. Stuk voor stuk uniek, maar allemaal met prachtige boerderijen, kerken en kleine winkels.

Een van die parels is Noordeloos, misschien wel het meest pittoreske dorp van de regio. Verwacht hier geen immens groot dorp, maar een schattig dorp vol historie. Door het hele dorp heen liggen monumentale boerderijen; allemaal met eigen wit bruggetje!

Voor nog meer oude boerderijen zit je goed in Goudriaan. Hier lijkt het net of je terug in de tijd gaat door het agrarische karakter. Een bezoekje aan de monumentale boerderijen uit de 18e en 19e eeuw mag hier niet ontbreken.

Ontdek ook deze parels in de Alblasserwaard.

Fietsen door Noordeloos

Overnachten in een B&B of slapen in een molen?

Je bezoek aan de Alblasserwaard maak je compleet met een overnachting bij een Bijzonder Plekje. Na een geslaagde dag in de buitenlucht kom je weer tot rust om de volgende dag weer uitgerust op pad te gaan. Nog leuker zijn misschien wel de tips van de eigenaren; zij weten je alles te vertellen over de omgeving.

Een accommodatie die je zeker even moet bekijken is Slapen in de Molen. Na het zien van zoveel molens in de regio vind je hier een passende overnachting.

Molen in de Alblasserwaard

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken